Creșterea unui copil ar putea fi un job solicitant și stresant oricând, dar în timpul pandemiei acesta poate adăuga și mai multă presiune pe părinți, potrivit noilor cercetări.
Dr. Cara Swit de la Universitatea din Canterbury (UC) a chestionat părinți din Aotearoa, Noua Zeelandă, ca parte dintr-un studiu realizat în 15 țări pentru a evalua nivelul de epuizare al părinților în timpul carantinei, măsură luată în mai multe state, din cauza pandemiei de COVID-19.
Ea a aflat că 10.5% dintre părinții din această țară au experimentat nivele înalte de epuizare parentală, care este definită ca o combinație de stres cronic, extenuare, sentimente că metodele lor de creștere a copilului nu mai sunt la fel de bune, pierderea plăcerii și a împlinirii în creșterea copilului, și distanțare emoțională față de copiii lor.
”Orice nivel de epuizare parentală este îngrijorător, deci noi trebuie să înțelegem influențele din spatele acestor numere și ce poate fi făcut pentru a susține părinții care au dificultăți,” a spus Dr. Swit.
Interesant este că, în sine, carantina nu a fost un prezicător al epuizării parentale. ”Pentru unii părinți, carantina a fost o experiență pozitivă care le-a oferit mai mult timp de calitate împreună cu copiii lor. Restricțiile forțate au pus la dispoziție mai mult timp pentru familie, creativitate și exerciții fizice și unii părinți au valorificat acest timp. Alții au simțit lipsa pauzei naturale pe care o ofereau spațiile de îngrijire a copilului și activitățile sociale. Pentru unii părinți, carantina a părut să exacerbeze provocările existente.”
Rezultatele studiului arată că 83.7% dintre părinți au spus că pandemia a avut un impact pozitiv asupra relației lor cu copilul, comparat cu 26.8% care au spus că a avut un impact negativ.
”Aceia care au avut o experiență negativă aveau deja probleme dinaintea carantinei. Părinții care au folosit comportamente violente, părinții care aveau dificultăți în a-și muta focusul de la ei la copilul lor, părinții care nu lucrau și aceia care locuiau în cartiere relativ dezavantajate, prezentau cel mai mare risc de epuizare parentală pe perioada carantinei.”
De asemenea, au existat factori de protecție care i-au ajutat pe părinți să facă față carantinei. Acestea au inclus independența abilității copiilor și părinților de a-și controla emoțiile. Pentru părinții creștini au existat câteva beneficii, ei dezvoltând, în timp, o rezistență prin evenimente tragice precum cutremurele și atacurile.
Eșantionul studiului a fost mic, dar oferă puncte de plecare valoroase pentru investigațiile următoare.
”Ce este minunat în legătură cu aceste rezultate este că ele arată că există strategii pe care părinții le pot învăța pentru a se proteja de epuizare. Noi putem învăța părinții modalități de a promova independența către copiii lor și să dezvoltate abilități și strategii pentru a-și controla gândirea și emoțiile, mai ales în perioadele de nesiguranță și mult stres.”
”Pentru a preveni epuizarea, părinții pot rezolva anumite surse de stres înainte de a izbucni o pandemie. Dacă ei sunt pre-pregătiți cu strategii de gestionare a emoțiilor și comportamentelor și dacă și-au ajutat copiii să fie mai independenți, deja s-au protejat de posibilele efecte negative care pot veni odată cu stresul cronic sau cu epuizarea. De fapt, reglarea emoțională a părinților și independența copiilor pot fi factori preventivi pentru cei care se confruntă cu epuizarea, nu doar într-o pandemie, ci în orice moment.”
Studiul semnalează o trecere de la concentrarea asupra comportamentului copilului către părinții ce vor să se recalifice. ”De multe ori ne concentrăm asupra comportamentului copilului și asupra modului în care acest lucru are un impact asupra bunăstării părinților. De obicei, oferim părinților strategii de susținere a copilului, dar aceste rezultate sugerează că este benefic pentru noi să ne orientăm atenția către părinți. Putem construi abilitățile părinților de reglare emoțională, de a vedea aspectele pozitive în situații negative. Acestea pot proteja părinții de epuizare și la rândul lor vor promova bunăstarea copiilor.”
Studiul este parte din Investigația Internațională a Epuizării Parentale. A fost realizat de la sfârșitul lui aprilie 2020 până la începutul lui iulie 2020, perioada de carantină din Aotearoa, Noua Zeelandă. A fost 132 de participanți dintre care 87 au completat în totalitate chestionarul.
Rezultatele internaționale vor fi disponibile în lunile următoare.
Cum să eviți epuizarea parentală pe perioada carantinei
Sperăm că nu se va întâmpla, dar părinții se pot pregăti acum pentru a fi mai rezistenți, în cazul unor viitoare carantine.
- Învață-ți copilul să fie mai independente – chiar și copiii mai mici pot învăța să facă un prânz simplu sau o gustare. Cei mai mari pot fi mai auto-direcționați. Astfel copiii nu mai bazează doar pe tine, părintele, pentru orice.
- Auto-reglarea – dacă tinzi să fii copleșit de emoțiile tale, ar putea fi timpul să preiei inițiativa și să înveți cum să te calmezi. Acest lucru îi va ajuta pe copii să fie mai calmi și vor prelua modelul de comportament pozitiv.
- Schimbarea perspectivei în perioadele grele poate fi dificile, dar puțin optimism te poate ajuta să treci prin acele situații. Folosește vorbitul cu sine pozitiv și focusează-te pe aspectele pozitive ale situației.
Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-11-parents-experienced-severe-burnout-lockdown.html
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.