Scroll Top
Tu știi ce manânci?

Produsele bio devin din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor, mulți oameni alegând să mănânce alimente organice datorită convingerii că acestea sunt mai sănătoase și mai bune pentru mediu. Metodele de agricultură ecologică presupun utilizarea unor tehnici naturale și evitarea utilizării de substanțe chimice și pesticide sintetice, care pot fi dăunătoare atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea noastră.

Mai jos vom arăta 5 beneficii ale consumului de produse organice și de ce ar trebui să luate în considerare încorporarea acestora în dieta zilnică pentru a vă îmbunătățății sănătatea.

  1. Expunere redusă la substanțe chimice dăunătoare

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să mănânce produse ecologice este acela  că reduc expunerea la substanțe chimice dăunătoare. Fructele și legumele cultivate în mod convențional sunt adesea stropite cu pesticide, erbicide și îngrășăminte sintetice pentru a crește randamentul și a le proteja împotriva dăunătorilor. Cu toate acestea, aceste substanțe chimice pot avea efecte negative asupra sănătății noastre. Cercetările leagă aceste substanțe de diverse probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, perturbarea hormonilor și probleme de dezvoltare la copii.

Pe de altă parte, metodele de agricultură ecologică evită utilizarea substanțelor chimice de sinteză și, în schimb, folosesc tehnici naturale pentru a controla dăunătorii și buruienile. Acest lucru reduce cantitatea de substanțe chimice dăunătoare care ajung în alimentele și în rezervele noastre de apă, reducând riscul de expunere și potențialele probleme de sănătate. Alegerea produselor organice poate contribui, de asemenea, la susținerea practicilor agricole durabile și la reducerea cantității de substanțe chimice sintetice care ajung în mediul înconjurător.

  1. Conținut mai mare de nutrienți

Produsele ecologice sunt adesea prezentate ca având un conținut mai mare de nutrienți decât produsele cultivate în mod convențional. Cercetările au arătat că fructele și legumele organice au niveluri mai ridicate de vitamine, minerale și antioxidanți decât produsele cultivate în mod convențional. Acest lucru se datorează probabil faptului că metodele de agricultură ecologică se concentrează pe construirea unui sol sănătos, bogat în nutrienți, care sprijină creșterea și sănătatea plantelor.

De asemenea, metodele de agricultură ecologică evită utilizarea îngrășămintelor sintetice, care pot duce la un sol sărac în nutrienți și la o creștere redusă a plantelor. Prin utilizarea unor tehnici naturale, cum ar fi compostarea și rotația culturilor, fermierii organici reușesc să consolideze sănătatea solului și să crească conținutul de nutrienți al produselor lor.

  1. Gust mai bun

Multe persoane care aleg să mănânce produse ecologice susțin, de asemenea, că acestea au un gust mai bun decât produsele cultivate în mod convențional. Acest lucru se datorează probabil faptului că metodele de agricultură ecologică se concentrează pe construirea unui sol sănătos care să susțină creșterea plantelor și absorbția de nutrienți. Atunci când plantele sunt cultivate într-un sol sănătos, acestea sunt capabile să dezvolte arome și gusturi mai puternice.

În plus, metodele de agricultură ecologică dau adesea prioritate soiurilor de fructe și legume de patrimoniu și de moștenire, care au fost crescute pentru gust și aromă, mai degrabă decât pentru uniformitate și durată de depozitare. Aceste soiuri pot avea un profil de aromă mai complex și pot fi mai plăcute de consumat decât produsele cultivate în mod convențional.

  1. Utilizarea redusă a antibioticelor în agricultura animală

Pe lângă fructe și legume, produsele ecologice includ și carne, produse lactate și ouă provenite de la animale care au fost crescute prin metode de agricultură ecologică. Agricultura animală ecologică evită utilizarea antibioticelor și a hormonilor de creștere, care sunt utilizate în mod obișnuit în agricultura animală convențională pentru a promova creșterea și a preveni bolile.

Utilizarea excesivă a antibioticelor în agricultura animală a fost legată de dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, care pot reprezenta o amenințare gravă pentru sănătatea umană. Alegând carnea, lactatele și ouăle ecologice, consumatorii pot contribui la susținerea unei agriculturi animale sustenabile care evită utilizarea excesivă a antibioticelor și promovează bunăstarea animalelor.

  1. Sprijin pentru practici agricole durabile

Consumul de produse ecologice sprijină, de asemenea, practicile agricole durabile care acordă prioritate sănătății solului, biodiversității și sănătății ecosistemelor. Fermierii ecologici folosesc adesea tehnici precum rotația culturilor, culturile de acoperire și culturile intercalate pentru a construi un sol sănătos, a reduce eroziunea solului și a sprijini insectele benefice și animalele sălbatice.

În concluzie, există multe motive pentru a alege produsele ecologice în locul celor cultivate în mod convențional. Produsele ecologice sunt adesea mai sănătoase, mai nutritive și mai bune pentru mediu decât cele convenționale

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp