Un sondaj realizat în SUA arată că 20% dintre femeile cu vârste între 20 și 45 de ani nu sunt conștiente de efectele înaintării în vârstă asupra fertilităţii lor
Iar jumătate (48%) dintre cuplurile cu dificultăți de concepere, nu admit că suferă de infertilitate, arată cercetările.
Educația în materie de infertilitate începe de la conștientizarea problemei. Urmează investigarea, diagnosticarea și tratamentele și continuă cu prevenția complicațiilor infertilității.
Informațiile legate de investigațiile medicale, variantele terapeutice dar și cele legate de costuri și soluții financiare sunt parte integrantă a educației în zona de infertilitate.
Complicații comune ale infertilității
Infertilitatea și complicațiile infertilității, cum ar fi avorturile spontane, pot afecta negativ sănătatea generală și calitatea vieții unei persoane.
Multe cupluri care doresc să obtina o sarcina vor experimenta suferință psihologică și interpersonală care le-ar putea afecta negativ calitatea vieții.
Infertilitatea este unul dintre motivele principale ale divorțului în rândul cuplurilor.
Până la 60% dintre persoanele infertile au raportat simptome psihiatrice cu niveluri semnificativ mai mari de anxietate și depresie decât persoanele fertile.
• Aproape 41% dintre femeile infertile au depresie
• Aproape 87% dintre femeile infertile au anxietate
• Femeile care rămân însărcinate prin FIV au șanse mai mari de a naște prematur
Infertilitatea – o problemă globală de sănătate publică
Infertilitatea este considerată o problemă de sănătate publică, afectând aproximativ 17,5% din populația adultă la nivel mondial și
este plasată de Organizația Mondială a Sănătății pe locul 5 în topul dizabilităților la nivel global.
Aceasta atinge în mod egal populațiile din toate regiunile, indiferent de nivelul veniturilor.
În prezent, 48,5 milioane de cupluri din întreaga lume se confruntă cu infertilitatea.
Conform celui mai recent raport al OMS, în majoritatea țărilor tratamentele de fertilitate sunt în mare parte suportate financiar de pacienți, implicând costuri adesea exorbitante.
Persoanele din țările mai sărace alocă o proporție mai mare din venitul lor pentru îngrijirea fertilității, comparativ cu cele din țările dezvoltate.
Costurile ridicate reprezintă o barieră semnificativă în accesarea tratamentelor pentru infertilitate, riscând să împingă oamenii în sărăcie ca o consecință directă a căutării de îngrijire.
Fertilitatea femeilor chiar scade după vârsta de 35 de ani?
Potrivit experților, fertilitatea urmează o lungă pantă descendentă. Deși probabilitatea de concepție este afectată în primul rând de vârstă, mulți alți factori întră în joc.
Ce crudă ironie că este ușor pentru o femeie să rămână însărcinată și să aibă un copil la o vârstă la care majoritatea nu au nici cel mai mic interes!
Cu toate acestea, mulți oameni nu își dau seama în ce măsură timpul lucrează împotriva lor în acest sens: un sondaj realizat pe un eșantion de o mie de femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani din Statele Unite arată că 20% dintre ele nu sunt conștiente de efectele înaintării în vârstă asupra fertilităţii lor.
Vârsta medie la care o femeie caută să rămână însărcinată crește constant. În general, atunci când fertilitatea atinge vârful, femeile sunt concentrate pe cariera lor sau nu și-au găsit încă partenerul potrivit, ceea ce explică scăderea vârstei.
Realitatea este următoarea: fertilitatea unei femei, capacitatea ei de a rămâne însărcinată, este la apogeu între sfârșitul adolescenței și sfârșitul de treizeci de ani, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG).
La 30 de ani, fertilitatea începe să scadă, iar la 35 de ani rata se accelerează
Vârsta – cauză importantă de infertilitate
Spre deosebire de bărbați, care sunt capabili să producă un nou lot de spermatozoizi la fiecare 72 de zile, o femeie are toate ovulele ei la naștere, aproximativ unul până la două milioane, conținute în ovare.
La pubertate, această sumă este între 300.000 și 500.000, înainte de a continua pe această pantă descrescătoare. În anii menstruației, o femeie pierde ovule în fiecare lună. Multe femei cred că pierd câte un ovul, dar realitatea este mai degrabă de 10 până la 20 pe lună, spun specialiștii.
La eliberarea din ovare în timpul ovulației, un ovul matur are o fereastră de 12 până la 24 de ore pentru a fi fertilizat de un spermatozoid. Celelalte ouă mor într-un proces numit apoptoză. Apoptoza este un proces de moarte celulară programată care este parte integrantă a funcției ovariene umane .
Până la 37 de ani, o femeie are aproximativ 25.000 de ovule, iar până la 50 de ani, vârsta medie a menopauzei, ovarele ei conțîn cel mult o mie de ouă.
Ba mai mult, nu este doar o chestiune de cantitate, și calitatea este în scădere. Până la vârsta de 45 până la 50 de ani, majoritatea ovulelor rămase în ovare au o anomalie cromozomială, afirma specialiștii.
Majoritatea ovulelor cu aceste anomalii nu permit fertilizarea. Dacă unele sunt fertilizate, majoritatea nu se vor dezvolta într-un embrion care se poate implanta în uter.
În timp ce unii se implantează cu succes, 70% se vor pierde în primele 11 săptămâni prin avort spontan.
Asta pentru că numărul de ouă normale scade odată cu vârsta. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, au un număr mai mare de ovule anormale, iar în fiecare lună după ovulație, proporția de ouă anormale în ovare crește.
Calitatea spermei se deteriorează odată cu vârsta , dar un bărbat își poate reînnoi sperma aproximativ la fiecare două luni și jumătate. Potrivit Societății Americane de Medicină Reproductivă (ASRM), „nu există o vârstă maximă la care un bărbat să nu poată concepe. »
Procesul va necesita fertilizarea în vitro (FIV), care este fertilizarea unui ovul de către un spermatozoid în laborator și apoi transferul acestuia în uter. În plus, dacă întâmpinați dificultăți în a rămâne însărcinată la o vârstă mai înaintată, puteți recurge la FIV fără a utiliza un ovul autoconservat. Procesul de autoconservare vă permite să opriți ceasul care vă guvernează fertilitatea.
Referinte bibliografice
Sursa foto:
https://www.topsante.com/maman-et-enfant/conception/pma