Lumea noastră este constituită din orașe, locuri pline de forfotă, unde viața se trăiește la viteze surprinzătoare. Într-un moment de pauză de la zbuciumul orașului, curiozitatea ne face să ne gândim la originea orașelor, la modul în care s-a format primul oraș, la felul în care evoluția omului a fost influențată de apariția acestora. Pentru a ne relaxa în acele clipe de liniște, ne putem delecta cu volumul istoricului Ben Wilson, „Metropolis: o istorie a celei mai mari invenții a omenirii”, publicat de Editura Trei.
De la orașul Uruk, primul din istoria omenirii, la vechile clădiri ale Babilonului și până la străzile aglomerate din prezent ale orașelor Lagos și Los Angeles, autorul își poartă cititorii în istoria marilor orașe care și-au pus amprenta asupra umanității. Ben Wilson nu prezintă însă exclusiv date istorice despre metropolele lumii, ci descrie și esența orașelor, modul de viață de atunci al oamenilor, arhitectura, felul în care locuitorii gândeau. De exemplu, Bagdadul este prezentat ca un oraș gurmand, fiind descrise și felurile de mâncare preferate ale oamenilor. Roma este înfățișată ca un oraș al somptuozității, unde băile publice reprezentau locul în care orășenii se îngrijeau de corpul lor și de plăcerile acestuia.
Autorul afirmă că nu a fost de ajuns studiul istoriilor marile orașe în arhive și în diverse documente, ci a și pornit el însuși într-o călătorie cu scopul de a simți pe propria piele energia orașelor, de a vedea cu proprii ochi arhitectura veche care a putut fi conservată până în prezent. Călătoria de documentare l-a purtat din Ciudad de Mexico până la Shanghai, pentru a putea lua pulsul orașelor fără filtru, pentru a simți vibrația și energia fiecărei metropole cu propriul suflet, nu povestite din perspectiva altor călători.
Istoricul nu uită să pună accentul și pe partea periculoasă a orașelor și pe modul în care acestea pot reprezenta o amenințare la sănătatea fizică și psihică a locuitorilor, exemplul concret și de actualitate fiind pandemia de Covid-19 cu care se luptă întreaga lume. Cu toate acestea, el ne indică faptul că, chiar dacă orașele nu sunt indestructibile și că pot ceda la un moment dat sub presiunea diverșilor factori externi (războaie, epidemii), ele sunt sortite renașterii și evoluției, indiferent de dezastrele prin care trec.