Activitățile de joacă sunt esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă pentru copii și adolescenți. Cercetările arată că 75% din dezvoltarea creierului are loc după naștere. Activitățile desfășurate de copii stimulează și influențează tiparul conexiunilor între celulele nervoase. Acest proces influențează dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere, limbajului, socializării, conștientizării personale, bunăstării emoționale, creativității, rezolvării problemelor și capacității de învățare.
Cel mai important rol pe care îl poate juca este să îi ajute pe copii să fie activi, să facă alegeri și să practice acțiuni spre stăpânire. Ar trebui să aibă experiență cu o mare varietate de conținut (artă, muzică, limbă, știință, matematică, relații sociale), deoarece fiecare este important pentru dezvoltarea unui creier complex și integrat. Jocul care leagă experiențele senzorii motorii, cognitive și social-emoționale oferă un cadru ideal pentru dezvoltarea creierului.
Potrivit lui Montessori, dimensiunile esențiale ale jocului sunt:
● Voluntare, plăcute, intenționate și spontane
● Creativitatea s-a extins folosind abilități de rezolvare a problemelor, abilități sociale, abilități lingvistice și abilități fizice
● Ajută la extinderea noilor idei
● Ajută copilul să se adapteze social
● Ajută la contracararea problemelor emoționale
Dacă jocul este opera copilului, jucăriile sunt instrumentele. Prin intermediul jucăriilor, copiii învață despre lumea lor, pe ei înșiși și pe ceilalți. Jucăriile îi învață pe copii să:
● Afle cum funcționează lucrurile
● Adune idei noi
● Construiască controlul muscular și forța
● Folosească imaginația
● Rezolve probleme
● Învețe să coopereze cu ceilalți
Conținutul jocului ar trebui să provină din imaginația și experiențele proprii ale copilului. Din păcate, experiența de joc pentru copilul de astăzi este adesea destul de diferită de cea a părinților lor. Cu influența în continuă expansiune a electronicelor media, inclusiv TV, videoclipuri, jocuri video și internet, copiii își petrec o mare parte din timp distrându-se pasiv sau interacționând minim prin intermediul unei tastaturi sau a unei telecomenzi cu un dispozitiv electronic.
Chiar și jucăriile de astăzi sunt mai des structurate de computere onboard care dictează experiența de joc. Acest lucru îi împiedică pe copii să se joace nestructurat cu alți copii, precum și timpul de joacă individual petrecut în jocul creativ. Părinții trebuie să înțeleagă nevoile de joacă ale copilului lor și să le ofere un mediu care să îi satisfacă.