Scroll Top
Ioana Blaj – „Cred ca absolut toate activițile îi pregătesc într-un fel sau altul pentru viață.”

Ioana Blaj reușește să îmbine perfect viața de actiță cu cea de mamă a doi copii. Ea ne-a povestit despre cum i-a învățat pe cei mici despre responsabilitatea alegerilor lor, dar și mult altele.

  1. Ce vârstă are au copiii dumneavoastră?

Filip are aproape 7 ani, iar Tudor 4 ani jumăte.

  1. Ce activități extracurriculare fac fizic? Dar online? Le-ați ales dumneavoastră sau le-au ales ei? (ne puteți oferi recomandări de resurse pe care le folosesc copiii – video-uri online, cărți, etc.)

Filip este pasionat de motocross. Face de când avea 4 ani și jumătate, cu o pauză de un an, la Ramsx school. Sunt extrem de profesioniști și le oferă copiilor niște experiențe de neuitat. Respectă ritmul și procesul fiecărui copil în parte.

Face de asemenea înot, tenis și șah. Tudor doar înot și tenis și este pasionat de mersul pe bicicleta.

Încerc să-i țin departe de mediul online cât pot de mult. Ieșim destul de mult în natură și ne jucăm zilnic în aer liber.

Filip folosește aplicația Razkids pentru a-și exersa cititul. Este o aplicație care le pune la dispoziție cărți online pe care le pot auzi citite, apoi pe citesc individual și apoi au și un quiz, în care își dau seama cu ce au rămas din povestea respectivă. La final primesc și niște stele cu care ulterior își pot face un avatar.

  1. Noi considerăm că orice experiență este o sursă de învățare. Ce activități faceți cu cei mici în acest sens?

Nu am mers pe ceva fix. Cred că absolut toate activitățile zilnice pe care le avem sunt o sursă de învățare pentru ei. Le alegem jocurile cu mare atenție, ca timpul pe care îl petrecem jucându-ne să-i învețe toleranța la frustrare, răbdarea, jocul în echipă.

  1. Care dintre experiențele de invățare pe care le face îi pregătește cel mai bine pentru a face față provocărilor din viața reală și pentru a-și atinge țelurile?

Cred ca absolut toate activițile îi pregătesc într-un fel sau altul pentru viață. Este evident că pe Filip motocrossul îl învață disciplină, perseverență, progresul lui cu el însuși și autoevaluarea.

  1. Care este activitatea care i-a atras cel mai mult?

Pe Filip motocross-ul și tenisul.

Pe Tudor board game-urile, mersul pe bicicleta și înotul.

  1. S-a întâmplat să vă spună la un moment dat că vor să renunțe la una dintre activități?

Sigur. Și acela a fost momentul în care l-am responsabilizat și i-am spus că îi respect decizia, dar că mișcarea fizică și sportul (fie că vorbim de antrenament fizic sau mental) trebuie să fie nelipsit în viețile noastre. Are opțiunea să renunțe însă să-și aleagă altceva în schimb. Dacă alege să renunțe, trebuie să se ocupe de tot procesul: vorbit cu profesorul și explicat motivele pentru care renunță.

  1. Cât din formarea copiilor considerați că o reprezintă educația formală și cât cea informală?

Cred că ambele au o importanță majoră în formarea copiilor. Este clar că ei învață din toate activitățile pe care le fac, însă cu siguranță învață extrem de mult și din comportamentele pe care le vad în jur, împrumută din obiceiurile și comportamentele părinților și ale îngrijitorilor.

  1. Discutați cu copiii dumneavoastră despre viitor, despre viața de adult și despre meserii?

Discut cu ei foarte mult în special despre alegerile pe care le fac și despre importanța asumării unor alegeri. Le povestesc despre meserii în măsura în care ăi vad interesați de vreuna.

  1. Au fost implicați în activități de voluntariat?

Noi am fost implicați în activități de voluntariat și și-au exprimat dorința să participe și ei. Facem treaba asta cu regularitate și le place foarte mult.

  1. Își doresc copiii să vă calce pe urme sau l-ați îndrumat în această direcție?

Nu i-am indrumat, însă îi iau cu mine pe platourile de filmare. Le place foarte mult. Filip este fascinat de meseria de regizor. Este mult prea devreme ca să își aleagă ce vrea să facă pe viitor.

  1. Ce provocări ați întâmpinat în formarea copiilor?

Creșterea unui copil este o provocare în sine. Cred că cel mai mult am avut de lucru la răbdare și la acceptarea emoțiilor lor, ca fiind o normalitate și la a nu le mai lua personal.

  1. Ce activități de relaxare au copiii?

Respirația. Încerc să-i invat să respire conștient de fiecare dată când se întâlnesc cu emoții puternice. Să localizeze în corp emoția, să o accepte că există acolo și să respire. Și să fie foarte atenți la cum emoția se dizolvă puțin câte puțin, cu cât respirația este făcută mai conștient.

  1. Care este sfatul dumneavoastră pentru părinți?

Nu-mi permint să dau sfaturi. Fiecare părinte e unic și fiecare copil este unic. Ceea ce funcționează la noi, poate să nu funcționeze la voi.

Cred că cel mai important este să ne ascultăm copilul, să-l vedem și să-l respectăm ca pe o ființă egală nouă.

 

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp