Scroll Top
Ioan – Constantin Enache – „O carieră este o barcă care se folosește de vânt pentru a ajunge undeva”

Nume: Ioan-Constantin Enache

Companie: American European Education – Digital Hub Academy

Poziția: Business Development Director / Programme Leader

Industria: Educație

  1. Care sunt activitățile pe care le desfășori într-o zi obișnuită la birou?

O parte a timpului este dedicată organizării activităților echipei mele, apoi lucrului la proiectele în curs și celor câteva ședințe necesare alinierii obiectivelor echipei. Un punct important pe agenda mea este urmărirea atingerii obiectivelor și raportarea.

De exemplu azi principalele mele activități sunt revizuirea stadiului obiectivelor, două întâlniri cu lecții demonstrative pentru programul de Digital Marketing Management, o întâlnire în legătură cu strategia de preț pentru anii următori și lucrul la mai multe proiecte în legatură cu viitorii profesori de la Digital Hub Academy.

  1. Ce cursuri ai urmat și cum te-au ajutat în evoluția ta?

Mi-au influențat decisiv cariera câteva cursuri din facultate, în special cele de statistică, marketing și cercetari de marketing, și alte câteva cursuri de la master, cele de modelare de marketing și logistică în mod special. În general, experiența licenței, masteratului, doctoratului și postdoctoratului m-a ajutat în dezvoltarea unei abordări analitice bazate pe date. Mi-au oferit și un bagaj de concepte și cunoștințe care mi-a permis să lucrez în poziția în care sunt acum.

Apoi cursul pedagogic făcut la Manchester Metropolitan Univeristy mi-a schimbat definitiv abordarea când vine vorba de educație.

Aș mai menționa cursul de Leadership Democratic în Atena Clasică, de la Casa Paleologu, un curs intens dar care mi-a adăugat noi perspective în ceea ce privește lucrul cu oamenii.

Iar cel mai bun curs la care am participat vreodată este cel de Python Development, de la Școala Informală de IT. Mi-a arătat simplu și clar puterea programării și de ce a programa va deveni o abilitate esențială în următorii ani. E o direcție pe care o urmăresc cu atenție.

  1. Ai făcut stagii de practică sau voluntariat?

Da. Urmăresc să fac astfel de stagii de fiecare dată când un proiect e aproape de sufletul meu. Mai de curând am fost voluntar pentru Ajungem Mari. Din toamnă voi fi volutar reprezentantul primăriei din Brașov în consiliul de administrație al unei școli.

  1. Dacă da, cum ai aflat de ele și cum te-au ajutat în dezvoltarea ta profesională?

Despre proiectele de voluntariat aflu de la prieteni, din diverse newslettere și de pe Facebook.

În general, nu urmăresc dezvoltarea profesională prin proiectele de volutariat. Urmăresc să ajut acolo unde e nevoie. Dar evident că astfel de proiecte m-au ajutat să îmi lărgesc cercul de cunoscuți și să obțin experiența relevantă și pentru viața profesională.

  1. Ai avut și job-uri care să nu aibă legătură cu studiile pe care le-ai făcut sau cu industria în care activezi acum?

Da.

  1. Ți-ai dorit mereu să construiești o carieră în acest domeniu?

Nu. Cred ca sunt multe lucruri de făcut în jurul meu astfel că încerc să mă apropii de orice pare ca ar putea beneficia de expertiza mea. Astfel că această carieră m-a ales pe mine la fel de mult precum am ales-o și eu pe ea.

  1. Care au fost acele elemente care au avut un real impact în viața ta profesională?

Educația din familie, respectul pentru muncă și pentru lucrul bine făcut.

Doctoratul, pentru că mi-a schimbat modul de raportare la realitate.

Primele job-uri, mai ales în interacțiunea cu superiorii, pentru că m-au ajutat să înțeleg diferența de perspectiva între antreprenor și angajat. Diferența ce e foarte bine explicată de teoriile libertariene, care și ele mi-au marcat viața profesională.

  1. Adaptarea la piața muncii poate fi dificilă. Ce obstacole ai întâmpinat tu și cum le-ai depășit?

Nu am întâmpinat obstacole majore. Cred că m-a ajutat că de fiecare dată am încercat să îmi fac cât mai bine treaba, cu bună credință. Mi-a și plăcut să învăț astfel că, în general, am acumulat repede un nivel de cunoștințe care să mă facă util organizației.

Pe parcurs, am învățat cât de important este să comunici și cât de apreciat este să îți asumi responsabilitatea pentru greșeli, astfel că mi-a fost tot mai ușor.

  1. Care este cel mai frumos aspect al job-ului tău?

Că e provocator, că am șansa să schimb ceva în bine în jurul meu. E o mare responsabilitate, vine și cu sacrificii, dar e și o mare oportunitate de a aduce un pic de bine în comunitate.

  1. Ce sfaturi ai pentru o persoană care dorește să urmeze o carieră în această industrie?

Nu am un sfat particular pentru această industrie. Cine caută un loc de muncă în educație are suficiente informații disponibile online.

Am un sfat general, pentru oricine își dorește o cariera. Să înțeleagă ce își dorește și de ce își dorește. O carieră nu este o frunză în bătaia vântului. Este o barcă care se folosește de vânt pentru a ajunge undeva. E foarte important să știm unde vrem să ajungem, să înțelegem ce barca avem (care ne sunt calitățile și defectele) și să fim atenți de unde bate vântul (care e contextul societății în care trăim). După ce știm acestea putem naviga, putem să urmăm o carieră. Și să mai acceptăm că ce ne dorim acum se poate schimba în câțiva ani, și e normal. Iar toată călătoria aceasta are nevoie și de un dram de noroc pentru a naviga cu bine spre destinație.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp