Domnul Doctor Ovidiu Nicolae Palea, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Terapia Durerii ne vorbește despre specialitatea medicală denimita „Terapia Durerii” și despre educația medicală într-un domeniu de nișă, foarte puțin cunoscut în România.
Medicul Ovidiu Nicolae Palea este singurul medic din România care se dedică complet specialității Terapia Durerii.
Oana Voicu: Aș vrea sa începem cu zona de terapie a durerii. De ce ați considerat că este nevoie de așa ceva la noi în țară. Cum va educați pacienții în această zonă?
Dr. Palea Ovidiu: Am început terapia durerii în timpul rezidențiatului. Pregatirea de anestezist include terapia durerii. În alte țări, aceasta este o specialitate medicală.Am avut o perioada în care am facut foarte multe cursuri și am fost plecat în afara țării, inclusiv în Statele Unite unde am făcut terapia durerii și am constatat foarte repede că este mulțumitoare sufletește. Visul meu era sa fac terapie intensivă, dar am realizat că este foarte important sa ajuți un om care se află în, durere, fără speranță.
În ceea ce privește partea de educare a pacienților, când am început eu, acum 12 ani, la noi în țară nu prea știa nimeni despre terapia durerii. Era un concept abstract și a durat ceva timp până s-a creat o notorietate a specialității. În plus, este un handicap faptul că sunt foarte puțini medici care fac acest lucru. Terapia durerii, deși a fost inventată de anesteziști este o specialitate de nișă, iar la nivel mondial sunt medici neurologi, ortopezi, neurochirurgi, reumatologi care fac această specializare.
Partea de educare a pacienților este complicată. Cel mai greu este să integrezi pacienții, să poți să le faci un plan terapeutic de la A la Z. Terapia durerii, la fel ca și chirurgia sau ca orice altă specialitate este doar o verigă dintr-un plan integrat. De aceea a fost greu să ajungem unde suntem acum, să integrăm un pacient de la diagnostic, tratament, recuperare, operație dacă este cazul. Cred că acum suntem o echipă cu adevărat multidisciplinară.
Oana Voicu: Aveți un site sau există broșuri de unde pacienții se pot informa?
Dr. Palea Ovidiu: Focusul meu este către pacienți. Tot timpul m-am concentrat pe pacienți și mai puțin pe partea de scris, care este foarte importantă.
În clipa de față, suntem mai mulți și acum punem mai mulți osul la treabă, dar pe partea de educat pacienți este foarte mult de lucru. Noi nu am facut nici o foarte puternică propagandă pentru că atunci când ești „one man show” și ai pacienți programați cu două-trei luni înainte care urlă de durere, ce motiv mai ai să-ți doreti să faci reclamă?
Acum, că suntem mai mulți, suntem pregătiți să începem un program de informare pentru că dacă eu nu pot să văd decât zece pecienți într-o zi, ce rost are să am la ușă încă 300 și să nu pot să îi consult? Pot vedea chiar si 40 de pacienți pe zi, dar calitatea actului medical scade drastic.
Oana Voicu: Cât timp puteți aloca unui pacient?
Dr. Palea Ovidiu: Cam 45 de minute. Când ai nevoie de comunicare trebuie să stai cu pacientul mai mult, mai ales la prima întâlnire în care îl evaluezi și faci un plan. Poate dura și mai mult. De exemplu, la femeile cu dureri pelviene, până fac un dosar de 300 de pagini poate dura și o oră.
Oana Voicu: La nivel de clinică, de spital ce ați făcut în zona aceasta de educare?
Dr. Palea Ovidiu: Este destul de greu să faci lucruri care țin de alții și nu de tine. Asta e o luptă foarte mare pentru că în general medicul este focusat pe pacienți, pe relația cu pacienții.
Eu predau foarte mult în afară, am tot felul de cursuri, dar de scris nu am timp. Anul acesta urmează sa scriu o carte despre terapia durerii. Este clar că aș putea mai mult, dar timpul este foarte limitat.
Avem cursuri la nivel de anestezie, de terapia durerii și intervenții pe care le predăm. Suntem în curs de autorizare a unei asociații naționale de terapie intervențională. După care, urmează crearea unei curiculae și a unei competențe medicale naționale în care poate să facă și alt specialist terapia durerii, nu doar un anestezist.
Pe partea de educație, suntem din ce în ce mai dinamici. Acest lucru este extraordinar deoarece vin doctori din diverse tari din zona si din Romania care observă și învață.
Oana Voicu: Faceți educație cu studenții și în Romania sau doar în afara?
Dr. Palea Ovidiu: Toți sunt foarte bine veniți. Fiind privați și nefiind acreditați la nivel universitar, studenții vin în mod voluntar, dar este nevoie de mai multă structură.
Oana Voicu: Cum a evoluat în ultimii ani comunicarea medic-pacient?
Dr. Palea Ovidiu: Pacienții au alte așteptări în mediul privat. Partea de comunicare face toată diferența. Dacă medicul nu transmite încredere, nu există act medical.
Oana Voicu: Doriți să mai adăugați ceva în ceea ce privește tema educației medicale?
Dr. Palea Ovidiu: Este nevoie de educație medicală în România. Speranța mea este să se întoarcă tot mai mulți de afară pentru că ne trebuie o infuzie de idei noi. Cred că sunt foarte mulți medici care se întorc, multe asistente medicale care se întorc pentru că își pot găsi locuri de muncă în privat. Pe ei mă bazez foarte mult că vor schimba modul de comportament.
Dorința noastră de a educa este în sânge. Nu poți să fii medic și să nu îți dorești să educi. Deocamdată, la nivel național, meseria se fura, nu e predată. Speranța mea e ca generația care a fost afară și a văzut alte lucruri va veni și va schimba ceva.