Peste tot în jurul nostru auzim acest cuvânt: ”inovație”. Când vorbim despre inovații în educație nu ne referim doar la partea tehnologică. General vorbind, acestea se concentrează pe efectuarea unor schimbări pozitive, de care beneficiază, în mod direct, elevii și studenții.
De ce inovațiile în educație sunt importante?
De la inteligența artificială până la social media, inovațiile tehnologice ne influențează valorile și stilul de viață. Este clar faptul că educația trebuie să țină pasul cu aceste schimbări. Deja putem observa o discrepanță între modul în care noile tehnologii remodelează profilului viitoarelor generații din piața muncii și modalitățile curente de transfer al informației.
Inovația în educație este deosebit de importantă, având în vedere că mințile tinere modelate de sistemul educațional astăzi vor a aduce schimbarea de mâine. Aceasta este o investiție necesară pentru a continua să progresăm cu aceiași viteză și calitate cum o facem acum.
Cum inovăm educația?
Pentru unii profesori inovația înseamnă flexibilitatea de a-și alege ce și cum să predea, pentru alții înseamnă posibilitatea de a crea un spațiu confortabil pentru a face greșeli și pentru a pune întrebări. Trebuie să se găsescă soluții inovative pentru ca profesorii să învețe studenții cum și să explore, împrena cu ei, de ce, pe diferite subiecte.
Studenții trebuie să fie provocați să gândească critic, să comunice lucid și să sintetizeze soluțiile pe care le găsesc. În plus, aceștia ar trebui să dezvolte abilități creative și practice.
Adoptarea unor metode diferite de predare, dar și noi materii in programa școlară sunt doar câteva dintre inovațiile care pot fi aduse sistemului educațional. Folosirea videoclipurilor și dezbaterile sunt exemple de unelte care se pot folosi cu ușurință la clasă.
Exemple de inovații în educație
- Pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare între elevi, o școală găzduiește un studio TV condus de elevi. În timpul fiecărei emisiuni, elevii își evidențiază reciproc realizările creative. Ca parte a Proiectului Respect, conceput pentru a promova politețea și manierele, elevii creează și editează videoclipuri care evidențiază valoarea sau maniera lunii. Aceste videoclipuri sunt difuzate la știrile studenților. Prin intermediul studioului TV, studenții trebuie să colaboreze și să devină producători de mass-media din secolul XXI filmând, producând, regizând și executând transmisiunile live.
- În ajutorul educației informale vine platforma educațională Creative Education. Aceasta pune la dispoziție materiale (cărți, articole, case study-uri, exemple din piață de AȘA DA și AȘA NU) pentru ca tinerii să pornească cu un oarecare know-how înaintea începerii studiilor și chiar în timpul studiilor de licență, masterale și chiar doctorale.
Se spune că fiecare provocare este, în realitate, o oportunitate. Așa putem primi și impactul pe care pandemia l-a avut asupra educației. Aceasta criză a adus în atenție faptul că digitalizarea educației este esențială. Folosirea noilor tehnologii și implicarea creativității în procesul de predare au pus la încercare profesorii. Acesta poate fi doar începutul unei inovării generale a educației.