ASTMUL
Astmul este o boală care afectează plămânii. Este cea mai frecventă boală pe termen lung a copiilor, dar și adulții au astm. Astmul este o inflamație cronică a căilor respiratorii din plămâni. Inflamația face ca căile respiratorii să se umfle, să se strângă și să se îngusteze. Când se întâmplă acest lucru, respirația devine dificilă.
Cel mai frecvent simptom al astmului este tusea frecventă, în special noaptea sau după exerciții fizice.
Alte simptome ale astmului includ dificultăți de respirație, senzație de apăsare în piept și respirație șuierătoare. Puteți să vă controlați astmul cunoscând semnele de avertizare ale unui atac, stând departe de lucrurile care declanșează un atac și urmând sfaturile furnizorului dumneavoastră de asistență medicală.
Acest articol aduce în prim-plan o afecțiune respiratorie comună care afectează atât copiii, cât și adulții – astmul. Informațiile prezentate aici sunt preluate și adaptate de pe website-ul https://allergyasthmanetwork.org/, o resursă de încredere pentru informații despre astm.
Lucruri care provoacă crize de astm:
Factorii declanșatori ai astmului, inclusiv iritanții și alergenii, pot declanșa un atac de astm prin umflarea și inflamarea căilor respiratorii și prin tensionarea mușchilor din jurul căilor respiratorii.
Alergenii provoacă o reacție alergică care poate declanșa un atac de astm. Irritanții din mediul înconjurător vă pot, de asemenea, irita plămânii. Și alte lucruri, cum ar fi răceala sau gripa, pot declanșa atacuri de astm.
Persoane diferite au declanșatori de astm diferiți. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ceea ce vă agravează astmul. Apoi decideți împreună cu medicul dumneavoastră ce să faceți pentru a vă gestiona factorii declanșatori.
IRITANȚI
- Fumul de tutun
- Alte tipuri de fum (încălzitor cu kerosen, șemineu)
- Mirosuri și spray-uri puternice (curățare) produse de curățare, aragaz cu gaz fără ventilație, parfumuri, fixativ de păr)
ALERGENI
- Părul de animale (pisici, câini)
- Acarieni de praf
- Gândaci
- Polen (iarbă, copaci, ambrozie) Mucegai de interior
- Mucegai de exterior
ALȚI FACTORI DECLANȘATORI DE ASTM
- Exercițiu sau activitate fizică
- Infecții virale (răceli, gripă)
- Sinuzită (infecție a sinusurilor)
- Unele medicamente
- Sulfiți în alimente (creveți, fructe uscate,
- cartofi procesați)
- Schimbări ale vremii (aer rece)
Simptomele alergiilor
- Rinită alergică sezonieră: Cunoscută și sub numele de febra fânului, se caracterizează prin inflamația căilor nazale, determinând congestie nazală, mâncărime și secreții nazale.
- Erupții cutanate de ambrozie: Atingerea directă a plantei de ambrozie sau a particulelor de polen poate provoca erupții cutanate la persoanele alergice.
- Congestie nazală: Nasul congestionat și dificultatea în respirație pot fi simptome frecvente în cazul alergiilor la ambrozie.
- Scurgere nazală: Nasul poate secreta secreții subțiri și apoase, ca urmare a reacției alergice.
- Iritarea oculară: Ochi apoși, mâncărimi și iritații oculare sunt simptome frecvente, iar unele persoane dezvoltă „ochișorii alergici” – umflături ale ochilor.
- Slăbiciune sau oboseală: Alergiile pot provoca oboseală și slăbiciune generală, afectând starea de bine a persoanei afectate.
- Urticarie: Uneori, contactul cu ambrozia sau inhalarea polenului pot duce la apariția unor erupții cutanate roșii și mâncărime pe piele, numite urticarie.
Cum este diagnosticat astmul?
Astmul poate fi greu de diagnosticat, mai ales la copiii sub 5 ani. Controalele fizice regulate care includ verificarea funcției pulmonare și verificarea alergiilor pot ajuta furnizorul de servicii medicale să pună diagnosticul corect.
În timpul unui control, medicul vă poate pune întrebări despre senzația de apăsare în piept, respirația șuierătoare și răceli care durează mai mult de 10 zile. Acesta vă vor întreba dacă membrii familiei au sau au avut astm, alergii sau alte probleme respiratorii și vor întreba întrebări despre locuința dumneavoastră. Furnizorul de servicii medicale vă va întreba, de asemenea, despre absența de la școală sau de la serviciu și despre orice probleme pe care le puteți avea făcând anumite activități.
Un test al funcției pulmonare, numit spirometrie, este o altă modalitate de diagnosticare a astmului. Un spirometru măsoară cea mai mare cantitate de aer pe care o puteți expira, sau expira, după o respirație foarte adâncă. Spirometrul poate măsura fluxul de aer înainte și după ce folosiți medicamente pentru astm.
Testul FeNO
FeNo înseamnă oxid de azot expirat fracționat și măsoară cantitatea de gaz de oxid de azot din plămânii dumneavoastră. Expirați încet și constant într-un tub portabil. Acest lucru îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să măsoare cât de inflamați, sau umflați, sunt plămânii dumneavoastră pentru a determina cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.
Tratament
Există patru tipuri de bază de medicamente pentru astm. Fiecare dintre acestea tratează o parte diferită a astmului:
- Bronhodilatatoarele – relaxează și deschid căile respiratorii pentru a trata simptome precum tusea, respirația șuierătoare, senzația de apăsare în piept și dificultăți de respirație.
- Medicamentele antiinflamatorii reduc și previn inflamația pulmonară.
- Medicamentele combinate – acestea unesc un bronhodilatator și un antiinflamator într-un singur dispozitiv.
- Modificatorii de leucotriene – blochează acțiunea leucotrienelor, substanțe chimice implicate în reacțiile sistemului imunitar.
- Medicamentele biologice – sunt medicamente care vizează celulele și căile specifice care provoacă inflamația legată de astmul sever.
Când astmul este sever
Testarea pentru fenotipuri
Se estimează că 5-10 la sută dintre persoanele cu astm au astm sever. Cu toate acestea, procentul poate fi mai mare, deoarece studii suplimentare relevă despre 50 la sută dintre pacienții cu astm au simptome slab controlate în ciuda tratamentului.
Astmul sever este diagnosticat atunci când simptomele nu sunt bine controlați cu corticosteroizi inhalatori, beta2-agonisti cu acțiune scurtă și lungă (SABA, LABA), inhibitori de leucotriene precum montelukast sau cu acțiune lungă inhibitori muscarinici cu durată lungă de acțiune (LAMA). Acești pacienți se confruntă adesea cu rate ridicate de vizite la serviciile de urgență, spitalizări și absenteism la școală sau la locul de muncă.
Cu toate acestea, nu tot astmul necontrolat este sever și nu tot astmul sever este necontrolat. Alți factori care pot juca un rol în evaluarea severității astmului și a opțiunilor de tratament:
- Tehnica inhalatorului
- Aderența la medicație
- Evitarea alergenilor
- Gestionarea stresului
- Accesul la tratament
- Costul tratamentului
Exercițiile și Astmul
Încercați să faceți cel puțin un pic de mișcare în fiecare zi. Activitatea fizică poate îmbunătăți funcția plămânilor și poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase.
Beneficii ale exercițiilor fizice pentru persoanele cu astm:
- Îmbunătățirea funcției pulmonare – poate crește rezistența
- Întărirea mușchilor – bun pentru toate părțile corpului, favorizează fluxul sanguin către plămâni și inimă
- Pierderea în greutate – reduce riscul de declanșare a crizelor de astm
- Îmbunătățirea funcției sistemului imunitar – reduce riscul de a face infecții respiratorii
- Îmbunătățirea sentimentului de bunăstare și a calității vieții
- Reducerea stresului
Astmul în timpul sarcinii
Cum afectează astmul sarcina?
Astmul este imprevizibil la viitoarele mame. Unele găsesc că simptomele lor se agravează, în timp ce altele constată că acestea se ameliorează sau rămân la fel.
În timp ce astmul este o afecțiune gravă, potențial fatală potențial amenințătoare, femeile cu astm bine controlat se pot bucura de o sarcină și de un copil sănătos.
Cheia de reținut este că o respirație sănătoasă este vitală pentru o sarcină sănătoasă. Copilul nenăscut depinde de dumneavoastră pentru o aprovizionare cu aer proaspăt. creștere și chiar pierderea vieții copilului.
Vestea bună este că astmul poate fi tratat și prevenit în timpul sarcinii, precum și în timpul travaliului și al nașterii. Cheia este să lucrați îndeaproape atât cu specialistul în astm, cât și cu obstetricianul dumneavoastră pentru a dezvolta un Plan de acțiune pentru astm. Simptomele astmului, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare sau dificultăți de respirație sunt semne că alimentarea cu aer a bebelușului dvs. este în pericol.
Astmul necontrolat sau sever este periculos pentru mamele însărcinate și copilul nenăscut. Acesta poate cauza o scădere a oxigenului mamei, care, la rândul său, reduce oxigenul disponibil pentru bebelușului în curs de dezvoltare.