Scroll Top
Experiența mea Erasmus în Varșovia

În timpul interviului de astăzi, am avut ocazia să discut cu Coman Alexandra, licențiată a Academiei de Studii Economice și Universității Naționale de Apărare Carol I, iar cu prilejul acestui statut a și beneficiat de programul Erasmus în Varșovia. În continuare vă prezint câteva dintre afirmațiile Alexandrei:

1. Cum ai aflat despre programul Erasmus și ce sentiment te-a încercat prima oară?
De programele Erasmus știam câteva informații generale, ca de exemplu modalitatea de funcționare a activităților și beneficiilor acestora. Când am ajuns la facultate, unul dintre profesori ne-a întâmpinat chiar din primul semestru cu avantajele de a pleca la o universitate din Polonia, și sincer să vă spun, nu am stat deloc pe gânduri. Am fost foarte hotărâtă, iar următorul pas era să mă ocup de documentația corespunzătoare.

2. Ai fost sprijinită de profesorii coordonatori în procesul de întocmire a documentelor de călătorie?
Profesorii se ocupau mai mult cu promovarea programului de Erasmus, însă nu aveau responsabilitatea de a te ajuta cu pregătirea călătoriei. De aceea, facultățile au un birou specializat pe partea de Eramus, tocmai pentru a te ajuta cu orice problemă pe care o poți întâmpina înainte de plecare, dar și în timpul mobilității.

3. Ce variante de locații ai avut pentru a studia?
Având în vedere că la aceea vreme Universitatea Națională de Apărare dispunea de un singur parteneriat Erasmus cu o universitate din Varșovia, Polonia, nu am avut alte opțiuni.

4. Ai fost susținută de familie și prieteni în luarea unei astfel de decizii?
Părinții și familia mea îmi cunosc destul de bine firea curajoasă și cred că se așteptau de la mine să nu ratez o astfel de ocazie. M-au susținut în totalitate.

5. Cum ți-ai organizat viitoarea plecare? Desigur, mă refer și la nivel mental.
A fost un proces interesant, iar dacă mă uit în trecut cred că aș schimba câteva elemente. În primul rând, în ceea ce privește partea cu bagajele, cred că aș lua mai puține lucruri pentru că ulterior aveam să realizez că o să mă întorc cu muuulte cadouri și obiecte. Aș fi putut totuși să iau în calcul faptul că o să fac cumpărături. În plus, am fost și puțin sceptică pentru că nu știam la ce să mă aștept, la condiții, calitatea vieții etc. La nivel mental, am plecat de acasă destul de liniștită, fără emoții, însă am încercat să mă pregătesc psihic să fiu capabilă de a mă adapta culturii poloneze. Este foarte important să nu rămâi angrenat în ceea ce cunoașteai până la acel moment drept acasă.

6. Cum s-au desfășurat primele zile în Polonia?
Primele zile au fost mai mult de acomodare, dar au trecut foarte repede, mai ales că trebuia să acumulez o serie de informații pentru a mă descurca singură. Vorbesc despre sistemul monetar, limbă, și mijloacele de transport. Cursurile le-am început la o săptâmană distanță.

7. Care a fost prima ta părere despre sistemul educațional?
Sistemul educațional polonez este asemănător celui românesc, în ceea ce privește modalitatea de predare și evaluare. Desigur, vorbesc din perspectiva unui student inclus într-o clasă specială de Erasmus, alături de colegi de diverse naționalități de la bulgari, italieni, unguri, turci, cehi etc. Limba de predare a fost engleza, însă am avut parte și de un curs separat de limba poloneză. Din fericire, am interacționat și cu studenții polonezi la sesiunile de sport pentru că am ales să particip la orele de scrimă și astfel am observat trăsăturile acestora. Au fost primitori și comunicativi cu mine, lucru de care am rămas plăcut surprinsă.

8. Cum te-ai descurcat cu chiria și transportul în orașul respectiv?
Pe parcursul mobilității Erasmus, am locuit la căminul Universității, iar costurile au fost acoperite în totalitate de bursa acordată de program. Interesant este că sumele pentru închirierea unei locuințe sunt identice celor din București. Infrastructura Varșoviei este cu siguranță performantă, iar pe lângă obișnuitul metrou și tramvai, populația dispune de trenuri subterane și supraterane care parcurg tot orașul într-un timp foarte scurt.

9. Ai avut momente când te-ai gândit să renunți și să te întorci în România?
Perioada sărbătorilor a fost cea mai dificilă. Când te plimbi singur pe străzile Varșoviei, în pragul Crăciunului, te pătrunde un melanj de melancolie și dor de cei dragi.

10. Ai avut ocazia să vizitezi obiective turistice? Dacă da, spune-ne câteva locuri semnificative.
Desigur! Am avut ocazia să vizitez foarte multe locații în Varșovia și în afara capitalei. Cele mai impresionante au fost muzeele cu tematica Holocaustului și celui de-al Doilea Război Mondial.

11. Te gândești să pleci din nou cu programul Erasmus? Dacă da, care este viitoarea locație?
Da, doar că situația actuală la nivel internațional este destul de delicată. Următoarea călătorie ar putea fi în Portugalia.

Articol realizat de Rădulescu Simona – Elena, 22 ani, voluntar EdPost, studentă la master
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp