În cadrul interviului de astăzi, o studentă a Universității din Pitești ne povestește experiența trăită în Lisabona, datorită participării la programul Erasmus, după cum urmează:
„Experiența mea Erasmus a început cu mici nemulțumiri. Însă, te asigur, la sfârșit am fost foarte mulțumită. Așa că citește în continuare! Inițial, nu voiam să merg în Portugalia, îmi doream să ajung în Franța, dar locurile erau destul de reduse și examenul de competențe nu m-a avantajat. Cu toate astea, am acceptat să plec.
Părinții au fost, de-a dreptul, șocați și nu au crezut că voi pleca. Până la urmă, m-au susținut pentru că era o parte din visul meu de studentă și nu ar fi vrut să ratez o asemenea ocazie. Am fost indecisă câteva săptămâni și din cauza iubitului meu. Cei care au o relație de lungă durată cunosc greutatea de a te depărta de persoana dragă, mai ales pentru câteva luni. Dorul doare și uneori este insuportabil. Am fost printre puținele cazuri în care perechea ta te susține necondiționat și nu te-ar lăsa să ratezi experiențe frumoase.
Ajunsă în Lisabona, primele zile au fost îngrozitoare. Nu am putut dormi, iar gândul la cei de acasă îmi distrăgea permanent atenția. Mai ales că am fost genul de persoană dependentă de persoanele din jur. Această experiență m-a ajutat să învăț să mă descurc singură și să fiu independentă, mai ales din punct de vedere financiar. În plus, nu puteam ignora superbele priveliști.
După aproximativ 2 săptămâni, am susținut o serie de testări pentru a mă repartiza la noile cursuri. În mod surprinzător, aveam colegi diferiți la fiecare curs. Din păcate, n-au fost foarte primitori, la început, dar după un timp am lucrat împreună în cadrul unor proiecte și m-au acceptat. Pe de altă parte, profesorii au fost extrem de receptivi și înțelegători la faptul că îmi era cam dificil să mă acomodez repede. Întâmplarea a facut ca profesoara care a predat limba portugheză să fie de naționalitate română. A fost un moment unic pentru mine deoarece am simțit pentru prima oară sentimentul de a vorbi din nou față în față limba română. Uimitor era faptul că doamna profesoară oferea și cursuri de limba română persoanelor interesate, iar grupurile de studiu erau compuse din englezi și portughezi. Cine ar fi crezut că în Vest oamenii sunt dornici să studieze limba noastră. Ca o comparație între stilul de predare românesc și stilul portughez, pot afirma că cel din urmă se focalizează pe asimilarea cunoștințelor generale, în timp ce în România, în fiecare semestru, materia este particularizată în funcție de cursurile abordate.
Pe parcursul experienței Erasmus am locuit împreună cu o familie care s-a purtat exemplar. De fapt, încă păstrez legătura cu membrii familiei. Am avut șansa să învăț să gătesc rețete portugheze și să mă documentez despre tradițiile și sărbătorile specifice acestora. În fiecare weekend am vizitat diverse locații și obiective turistice, iar cele mai frumoase au fost Cristo Rei, Castelul Sao Jorge, Beleem, Sintra, Cascais și Cabo Da Roca. Am făcut muuulte cumpărături, mai ales pentru familie și prieteni.
Per total, recomand pentru toți studenții la început de drum să aplice pentru o asemenea experiență. În prezent, intenționez să plec în Grecia, tot prin intermediul acestor programe, dar contextul pandemic face dificilă organizarea. Voi reveni și cu un feedback din Atena care să aibă și mai multe elemente de aventură și potențial educațional.”