Scroll Top
Experienta mea Erasmus în Basse Normandie

Să călătorești, să cunoști persoane, să vizitezi locuri și să te bucuri de multiculturalitate este visul fiecăruia. Când ești adolescent toate acestea pot fi costisitoare, să nu mai spun uneori imposibile. Cauzele sunt multe, însă nu despre asta am ales să scriu. Vreau să vă împărtășesc experiența mea Erasmus+ din liceu, moment în care m-am redescoperit. Moment sprijinit de cadrele didactice care, alături de administrația publică locală, au reușit să creeze această posibilitate pentru elevi, studenți, masteranzi care își doresc să facă schimburi de experiențe și nu au deocamdată resursele financiare necesare.

Pe lângă faptul că a fost o mini vacanță extraordinară în regiunea Basse Normandie, am reușit să dobândesc o serie de abilități de comunicare, spirit de leaderhip și să aflu cât mai multe informații despre alte țări. Alături de participanți din state ca Italia și Tunisia, am trăit 2 săptămâni intense.

Cu mult timp înainte de plecare, documentele de călătorie erau pregătite, așteptam cu nerăbdare să ajung la aeroport, dar aveam și un sentiment de neliniște. Posibil să fi fost frica de necunoscut sau teamă că nu m-aș putea integra în grupurile cu care aveam în plan să desfășor diverse activități. Cu toate acestea, când am aterizat în aeroportul din Paris și am fost întâmpinată cu bucurie de îndrumătorii campingului m-am simțit în siguranță.

Prima zi am petrecut-o vizitând obiective turistice din așa-zisa capitală a iubirii. De la Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Sena și până la Sorbona, totul era perfect. Arhitectura în stil gotic, numeroasele restaurante cu specific franțuzesc și populația autohtonă îți creau cadrul perfect pentru poze și de ce nu, a trăi clipa. Toate aceste sentimente într-o singură zi pentru un adolescent nu au făcut decât să-l pregătească pentru ce a urmat în zona de nord a Franței.

Ajunsă în Radon, un oraș destul de mic, în care am participat la ateliere de lucru în domenii ca jurnalism, teatru, desen, gastronomie, abia am avut timp să obosesc. Entuziasmul de care dădeau dovadă colegii mei și neîncetata sete de cunoaștere a culturilor nu făcea decât să-mi ofere și mai multă energie. În câteva zile, am reușit să redactăm propria revistă, denumită „Le TRIF”, am organizat evenimente în care ne-am prezentat mâncarea tradițională românească, iar în alte zile ne-am delectat cu delicatese tunisiene, italiene și frantuzești. De asemenea, am vizionat filme iconice culturii franceze. În timpul vizitelor în Alençon am admirat castelele medievale și aranjamentele florale.


La sfârșitul aventurii, ne-am îmbrățișat, am făcut schimb de adrese și ne-am promis că ne vom revedea poate într-un proiect similar. Anii au trecut, câțiva dintre noi încă păstrăm legatura și contemplăm la zilele noastre petrecute împreună. Nu cred că aș avea destul timp să exprim ce a însemnat experiența Eramus+ pentru mine. De aceea, te invit și pe tine, cititorule, să nu ratezi o astfel de șansă. Aplică oriunde ai ocazia, fă-ți bagajele și pleacă. Îți promit că va fi o experiență de neuitat.

Articol realizat de Rădulescu Simona – Elena, 22 ani, voluntar EdPost, studentă la master
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp