PTA lucrează cu familii, școli și alte organizații pentru a-i ajuta pe toți copiii să aibă succes de-a lungul anilor de școală și să-i pregătească pentru facultate și pentru o carieră. Ca membru implicat al familiei – părinte, bunic sau alt îngrijitor – aduceți contribuții esențiale la educația copiilor pentru ca potențialul lor să devină realitate.
Cercetarea este clară. Rezultatele din raportul Global Family Research Project arată că, atunci când familiile și profesorii se unesc pentru a sprijini învățarea și dezvoltarea copiilor, aceștia sunt mai predispuși să aibă succes la școală, să absolvă și să rămână pe calea lor către facultate sau o carieră.
Modul în care te implici în educația copilului tău contează
Cercetările arată că copiii învață oriunde, oricând.
Copiii realizează mai mult la școală atunci când familiile lor se implică în activități precum citirea, adresarea atentă de întrebări și furnizarea structurii pe care copiii trebuie să o îndeplinească. Discuția cu copilul despre așteptările pentru viitorul său și monitorizarea progresului acestora a fost, de asemenea, legată de realizări mai mari. De asemenea, puteți promova învățarea copilului în afara școlii prin activități precum vizite la bibliotecă și participarea la programe după școală și de vară.
Angajamentul familial este crucial pe tot parcursul învățării copiilor de la naștere până la liceu și dincolo.
Implicarea ta în educația și școala copilului tău contează nu numai atunci când se află este mic, ci până la adolescență. Cu toate acestea, rolul tău se schimbă pe măsură ce acesta crește. Probabil că veți avea un rol activ în susținerea învățării copilului în primele clase. Dar pe măsură ce el crește, roagă-l să te învețe ceea ce învață, încurajează-l să-și însușească progresul și ajută-l să parcurgă căi spre facultate și carieră.
Copiii și familiile nu sunt singurii care beneficiază atunci când familiile sunt implicate în procesul educațional.
Participarea ta contribuie, de asemenea, la succesul general al școlii. Și cercetările arată că atunci când familiile pledează pentru îmbunătățiri școlare, cum ar fi sprijinirea educatorilor pentru a dezvolta practici puternice de implicare a familiei, toți copiii primesc o educație mai bună. Când familiile sunt implicate, profesorii se simt, de asemenea, mai susținuți, iar atmosfera de la școală este mai pozitivă și mai primitoare.
5 moduri în care familiile, profesorii, școlile și comunitățile pot lucra împreună pentru a sprijini învățarea copiilor și succesul școlar
Cercetările sugerează că există cinci domenii deosebit de puternice de implicare.
- Asigurați-vă că cei mici frecventează regulat școala
Copiii nu pot face progrese academice dacă nu sunt la școală – mai ales dacă le lipsesc câteva zile pe parcursul anului școlar. Prezența regulată îi împiedică pe copii să rămână în urmă, ceea ce ar putea duce la probleme de comportament, frustrare și, în cele din urmă, abandon. Comunicarea cu copiii chiar și în anii preșcolari cu privire la importanța participării poate ajuta la construirea unor obiceiuri puternice pe măsură ce cresc.
Luați în considerare: Cum sprijini tu și școala ta participarea regulată?
- Distribuie informații despre progresul elevilor
Folosește mai multe moduri de a comunica felul în care se descurcă copiii – conferințe, rapoarte, teste standardizate și multe altele. Unele școli încearcă să îmbunătățească căile de comunicare cu familiile, astfel încât acestea să nu primească mesaje mixte și să știe mai ușor nivelul copilului lor. Discutați cu profesorii și liderii școlii despre existența unor modalități de comunicare clară a performanței elevilor.
Luați în considerare: Ce întrebări ai despre cum se descurcă copilul tău? Ce înseamnă diferite teste și măsurători? Care sunt rezultatele cele mai importante și ce poți face pentru a sprijini progresul celui mic?
- Consolidează învățare comună
Aceasta joacă un rol cheie în susținerea învățării în școală și în afara acesteia. De exemplu, arătarea copiilor despre cum știința, matematica, ingineria și tehnologia fac parte din viața noastră de zi cu zi și discutarea despre cariere în aceste domenii poate motiva copiii să se pregătească pentru viitor. Activitățile de învățare bazate pe proiecte în școli, programe după școală, mers la bibliotecă și pe alte locuri din comunitate oferă familiilor experiențe practice cu unele dintre cele mai noi instrumente tehnologice și științifice, precum și oportunități de cooperare. Organizațiile din comunitate care oferă experiențe de învățare orientate spre familie sunt o modalitate de a susține interesele copiilor în afara clasei.
Luați în considerare: Ce îndrumări, activități interactive și oportunități de învățare comună cu copilul tău îți oferă școala?
- Folosește mass-media digitală în moduri pozitive și sigure
Ea permite copiilor să învețe oricând, oriunde. Poți să le arătați cum să folosească aplicații și site-uri web pentru învățare și să-i îndrumi în stabilirea limitelor de timp petrecute pe ecran. Aplicațiile și alte instrumente de comunicare online pot fi o modalitate de a construi relații și cu profesorii! Școlile pot, de asemenea, educa elevii și familiile lor cu privire la utilizarea rețelelor sociale, la modul de prevenire sau raportare a agresiunii și la modul de dezvoltare a abilităților de alfabetizare media care îi vor ajuta pe tot parcursul vieții.
Luați în considerare: Cum sprijini tu și școala ta utilizarea pozitivă a mass-media digitale pentru a promova învățarea acasă și la școală?
- Oferă sprijin în timpul tranzițiilor către noi școli și săli de clasă
Copiii și tinerii beneficiază de sprijin din partea familiilor, școlilor și comunităților lor atunci când se adaptează la o nouă școală, se întâlnesc cu un profesor nou sau învață cu noi colegi. Fie că copiii încep grădinița, intră în clasa a IX-a, se mută într-un cartier nou sau încep un nou program după școală, tranzițiile pot fi un moment de stres și incertitudine. Evenimentele pentru noii veniți, programele de prieteni și site-urile web utile care anticipează unele dintre întrebările pe care este posibil să le aibă familiile sunt câteva modalități în care școlile pot netezi procesul de tranziție.
Luați în considerare: Ce informații și asistență îți oferă școala actuală sau viitoare pentru a te ajuta să parcurgi tranzițiile cheie împreună cu copilul?
Reflectați asupra locului în care vă aflați și a soluțiilor potențiale
Iată un exercițiu pentru a reflecta despre ceea ce faci acum și ce ai putea face mai bine pentru a promova succesul elevilor în parteneriat cu asociația de părinți și comunitatea școlară. Gândește-te la modul în care tu, asociația de părinți, profesorii și administratorii școlii lucrați împreună și identificați noi oportunități și pașii următori.
Sursa: https://globalfrp.org/content/download/494/4249/file/5%20Ways%20CFE%20Flyer_GFRP_ENG.pdf
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.