Alfabetizarea financiară este un subiect de interes pentru tot mai mulți oameni. Aceasta este capacitatea de a înțelege și de a utiliza în mod eficient diverse abilități financiare, inclusiv management financiar personal, bugete și investiții. Persoanele fără cunoștințe financiare de bază ar putea fi mai susceptibile de a acumula datorii, fie prin decizii de cheltuieli proaste, fie prin lipsa pregătirii pe termen lung.
Finanțele personale se referă la îndeplinirea obiectivelor financiare personale, indiferent dacă acestea reprezintă a avea suficient pentru nevoile pe termen scurt, planificarea pensionării sau economisirea pentru educația universitară a copiilor.
Crearea unei vieți financiare sigure se poate simți ca o sarcină descurajantă care necesită abilitățile unui cartografiator expert și al unui programator GPS. Unele obiective vor dura ani – dacă nu decenii – pentru a fi atinse. Aceasta face parte din plan! Dar primiți și o plată imediată: mult mai puțin stres începând din momentul în care vă scufundați pentru a prelua controlul asupra tuturor banilor care vă roagă. Potrivit unui sondaj din 2019, 9 din 10 adulți spun că nimic nu îi face mai fericiți sau mai încrezători decât să-și aibă finanțele în ordine.
De ce este important să ai cunoștințe financiare?
Când ești alfabetizat din punct de vedere financiar, îți poți aloca venitul către diferite obiective simultan – nu doar cheltuielilor continue, ci și economiilor, rambursării datoriilor și un fond pentru zilele negre. Puteți naviga pe piața financiară cu siguranță de sine și aveți instrumentele necesare pentru a cerceta temeinic lucruri precum împrumuturi, carduri de credit și oportunități de investiții.
Consumatorii cu cunoștințe financiare pot gestiona banii cu încredere, ceea ce înseamnă alocarea efectivă a câștigurilor lor la obiectivele lor și limitarea sau atacarea datoriilor lor. În acest sens, există câteva arii fundamentale ale alfabetizării financiare: menținerea unui buget, achitarea taxelor conștient, planificarea pensiei.
Când vine vorba de a administra corect banii sau ne descurca cu finanțele, tentația este să credem că trebuie doar să avem mai multe informații sau că scopul final este să ajungem la răspunsul obiectiv ”corect”.
Ceea ce se întâmplă în realitate este că lipsa informațiilor este, rareori, ceea ce ne împiedică să ne bucurăm de succesul dorit sau să ne atingem obiectivele. Și există adesea multe modalități de a ajunge la un obiectiv, nu doar la o singură cale ”corectă”.
Cum luăm decizii financiare bune?
Ne confruntăm cu nenumărate decizii în materie de finanțe personale în fiecare zi. Acestea variază de la aparent banale (dacă să ieșim să mâncăm în oraș) la cele cu un impact mai mare (cât ar trebui să cheltuim pe o casă). Cu toate acestea, fiecare dintre aceste decizii funcționează împreună pentru o viață întreagă pentru a ne defini finanțele.
Există o multitudine de factori care ne influențează în aceste situații. Dar avem la dispoziție câteva principii sau pași pe care să îi luăm în considerare când luăm decizii financiare.
- Gândirea pe termen lung – Acesta poate fi fundația unor finanțe personale bazate pe investiții care îți aduc bani pe termen lung. Dar de asemenea, această gândire te ajută să îți dai seama că 15 lei astăzi pe o cafea, cu 15 lei mâine, se adună, în timp.
- Economisește un ban din fiecare leu – Este pe cât de simplu, pe atât de puternic. Începe un obicei, chiar acum, să economisești cel puțin 10% din venitul brut.
- Fii sincer cu tine însuți – Este uimitor cum putem să ne convingem singuri să luăm decizii financiare foarte proaste. Fii brutal de sincer cu tine însuți și cu motivațiile din spatele deciziilor tale. Dacă este necesar, cere o a doua opinie de la un prieten sau membru al familiei despre care știi că se pricepe la management-ul banilor.
- Construiește un fond de urgențe – Acest lucru începe cu stabilirea unui obiectiv pentru câtă protecție doriți să construiți. Cel puțin, este inteligent să aveți cheltuieli de viață de cel puțin trei luni economisite într-un cont de urgență; șase este chiar mai bine.
- Realizează care este diferența dintre dorințe și nevoi – Dacă nu ești în situația în care să ai o sumă nelimitată de bani, este în interesul tău să fii conștient de diferența dintre ”nevoi” și „dorințe”, astfel încât să poți face alegeri mai bune de cheltuieli. Nevoile sunt lucruri pe care trebuie să le ai pentru a supraviețui: hrană, adăpost, asistență medicală, transport, o cantitate rezonabilă de îmbrăcăminte (mulți oameni includ economiile ca o nevoie, fie că este vorba despre o sumă fixă de 10% din venitul lor sau orice își pot permite să pună deoparte în fiecare lună). De cealaltă parte, dorințele sunt lucruri pe care ați dori să le aveți, dar nu sunt necesare pentru supraviețuire.
- Setează-ți obiective financiare care să te motiveze – Aici vorbim despre acele obiective care să te mențină entuziasmat și care să te facă să gândești în amănunt fiecare decizie. Fie că este vorba despre achiziționare unei noi case sau o vacanță mult visată, ținta setată trebuie să te inspire. De asemenea, ar trebui să aibă un interval de timp, ar trebui să fie realizabile, ar trebui să fie provocatoare și, cu siguranță, trebuie să le puneți pe hârtie.
Regulile financiare personale pot fi instrumente excelente pentru obținerea succesului financiar. Cu toate acestea, este important să luați în considerare imaginea de ansamblu și să construiți obiceiuri care vă ajută să faceți alegeri financiare mai bune, ducând la o sănătate financiară. Fără obiceiuri bune de ansamblu, va fi dificil să integrați unele mai detaliate, cum ar fi ”nu retrageți niciodată mai mult de 4% pe an pentru a vă asigura că vă durează pensionarea” sau ”economisiți de 20 de ori venitul brut pentru o pensionare confortabilă”.