Vara a trecut mult mai repede decât ne-am așteptat; ne-am petrecut timpul în vacanță la mare, la munte sau pur și simplu am stat acasă și ne-am bucurat de binemeritată odihnă. Cei mici au petrecut timp fie la bunici, fie în parc, la joacă, fie în diverse tabere. Însă vara s-a terminat, copiii se pregătesc de începerea unui nou an școlar, unii cu emoții, unii cu entuziasmul de a povesti colegilor pe unde s-au plimbat, iar alții cu tristețe că urmează din nou perioada de teme, de teste, de trezit devreme, de responsabilități. Dacă aveți impresia că doar pentru cei mici anul școlar vine cu un roller coaster emoțional, vă înșelați! Părinții sunt la fel de stresați de începerea școlii, de goana după rechizite din magazine, de felul în care se va descurca cel mic la școală, de modul în care va interacționa cu ceilalți colegi. Iată un mic ghid de supraviețuire pentru părinții care simt înzecit emoțiile micuților lor!
- Organizarea e cheia!
Fie că este vorba de pregătirea rechizitelor, fie că ai trecut de acea etapă și trebuie să cauți cămăși pentru școală și să duci uniforma la croitorie, cu o organizare bună și cu o atitudine calmă se rezolvă orice problemă. Încearcă să faci o listă pe telefon sau pe hârtie pe care să scrii tot ce trebuie cumpărat. O poți completa atunci când îți amintești câte un detaliu. Nu uita să treci pe listă și activitățile pe care le mai ai de făcut. Odată ce obiectul este cumpărat sau problema este rezolvată, taie-l de pe listă.
- Creează un spațiu pentru studiu.
Copiii sunt ușor de distras, mai ales când vine vorba de teme. Este de ajuns să audă televizorul pe fundal sau să aibă în aria vizuală jucării, tableta sau telefonul și lecțiile sunt imediat date uitării. De aceea, este bine să delimităm spațiul în care cel mic învață și își face temele de orice element care i-ar putea întrerupe concentrarea. Biroul pe care copilul își desfășoară activitatea trebuie să fie eliberat de telefon, tabletă sau alte distrageri. Trebuie asigurată pe cât posibil liniștea cât timp micuțul are de lucru sau învață. Ordinea este foarte importantă în spațiul de studiu; într-un loc aglomerat de obiecte puse în dezordine, este mult mai greu să fii concentrat fără întreruperi. Menținerea curățeniei poate deveni responsabilitatea de bază a copilului.
- Atitudinea pozitivă contează.
Este normal să fii stresat și agitat într-o situație ca aceasta. Este de așteptat să te frămânți cu întrebări precum „Oare cel mic se va acomoda?” sau „Oare va reuși să facă față lecțiilor?”. Răspunsul este „da” la toate aceste întrebări. Încearcă să-ți amintești că și tu ai fost copil, ai fost elev, ai fost în situația de a-ți crea prieteni noi, de a învăța, de a avea teme. Ai trecut prin toate aceste etape cu succes, te-ai adaptat și ai dat ce ai avut mai bun. La fel va fi și pentru cel mic. Ține cont de faptul că atitudinea negativă și anxietatea se vor reflecta asupra copilului, care va prelua din comportamentul tău. Problema este că micuțul nu va înțelege motivele pentru care tu ești îngrijorat și va presupune că școala este, într-adevăr, un loc de temut, un loc periculos. Odată ce copilul intră în starea de panică, este greu să îl convingi că nu are de ce să se teamă.
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.