Romanul lui Laurent Binet, Civilizații, este o literatură contrafactuală de cea mai pură esență care exploatează ipoteza unei răsturnări a istoriei, ce reușește să fie verosimilă și să dea naștere unei literaturi captivante, ca un joc de strategie. Un roman care a fost premiat și primit cu entuziasm atât de public, cât și de criticii din Hexagon, care îi confirmă lui Laurent Binet statutul de scriitor de primă mărime.
Povestea este creată în condițiile în care într-o Europă unde imperiile se confruntă, alianțele se reconfigurează și religiile sunt opuse. În jurul anului 1000, fiica lui Erik cel Roșu pune piciorul, alături de vikingii ei, în America Centrală, aducând caii, fierul și virusurile creatoare de anticorpi. În 1492, Columb nu descoperă America. În 1531, din cauza unui război civil, Atahualpa – Fiul Soarelui – fuge în Cuba, apoi traversează „Marea Ocean” și, însoțit de 181 de soldați, de 37 de cai și de o pumă uriașă, cucerește Europa.
Laurent Binet a declarat într-un interviu acordat criticilor de la The Daily Telegraph faptul că lucrul care l-a inspirat cel mai mult să scrie acest roman, a fost descoperirea Americii și cel de-Al Doilea Război Mondial, perioadă perfectă pentru a publica o inversare istorică. Romanul înfățișează povestea lui Binet, în care vikingii descoperă America, Cristofor Columb nu revine niciodată în Spania, regele incașului Atahualpa invadează Europa, în timp ce Cervantes este exilat în Cuba.
Laurent Binet s-a născut la Paris, în anul 1972, și a absolvit studii de literatură modernă la universitatea unde predă în prezent (Paris VIII), fiind unul dintre cei mai de succes scriitori francezi din generația sa.