Scroll Top
Ce sunt imunoglobulinele?

Probabil ați auzit că intestinul este poarta către sănătatea. Optzeci la sută din sistemul imunitar trăiește în interiorul intestinului. Acesta este gardianul corpului tău care te protejează împotriva infecțiilor și bolilor. Sistemul imunitar face acest lucru printr-un arsenal de anticorpi, cunoscuți și sub numele de imunoglobuline.

Gândiți-vă la imunoglobuline ca la o armată de soldați pe care sistemul imunitar îi convoacă atunci când este confruntat cu un atac din partea unui invadator străin. Cinci tipuri de imunoglobuline au sarcini specifice, și în continuare vom prezenta diferitele tipuri și rolul lor în lupta împotriva bacteriilor dăunătoare și a bolilor.

Atunci când intestinul este sănătos, sistemul imunitar și imunoglobulinele reprezintă o forță puternică și lucrează eficient. Cu toate acestea, uneori sistemul imunitar poate avea unele deficiențe din cauza unei diete proaste, a glutenului sau a expunerii la toxine, iar acești soldați nu pot face diferența între țesutul sănătos și bacteriile nocive.

Ce este sistemul imunitar și care este rolul său?

Sistemul imunitar reprezintă o rețea de celule, organe și țesuturi care lucrează sinergic pentru a combate boli, bacterii și infecții. Atunci când corpul întâlnește un virus sau bacterii dăunătoare, sistemul imunitar lansează anticorpi pentru a vă apăra împotriva acestor invadatori. Acesta este compus din două părți: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar adaptiv.

Sistemul Imunitar Înnăscut

Ca apărător frontal împotriva microbilor, include pielea, celulele și proteinele sistemului imunitar. Acționează ca o barieră și răspunde în același mod la toți germeni și substanțe străine. De exemplu, dacă bacteriile intră într-o rană pe piele, acesta va acționa rapid pentru a ataca și distruge invadatorii.

Acest lucru se întâmplă prin declanșarea imediată a unor răspunsuri imune pentru a proteja alte celule sănătoase din corpul. Din păcate, nu poate opri răspândirea germenilor, iar aici intervine sistemul tău imunitar adaptiv.

Sistemul Imunitar Adaptiv

A doua linie de apărare este sistemul tău imunitar adaptiv. Atunci când sistemul tău imunitar înnăscut nu poate distruge invadatorii străini, sistemul imunitar adaptiv preia controlul.

În timp ce sistemul imunitar înnăscut este programat de la naștere, sistemul imunitar adaptiv se adaptează pentru a viza și combate în mod specific fiecare germene unic care infectează corpul. Aici intervin imunoglobulinele.

Sistemul imunitar adaptiv „își amintește” fiecare patogen cu care s-a confruntat, astfel că data viitoare când sunteți expuși acelui germene, poate răspunde mai rapid. Celulele albe din sânge efectuează acest proces prin eliberarea de proteine numite imunoglobuline în fluxul sanguin.

Această reacție sofisticată este motivul pentru care există unele boli pe care le poți contacta doar o dată, cum ar fi varicela. După infecția inițială, corpul produce imunoglobuline împotriva virusului varicelei, astfel încât să-l recunoască și să-l distrugă mai ușor data viitoare când sunteți expus la acel virus specific.

Ce Sunt Imunoglobulinele?

Așa cum am menționat, imunoglobulinele sunt soldații sistemului imunitar împotriva bacteriilor. Probabil le știi sub numele de anticorpi. Toți anticorpii sunt imunoglobuline, dar nu toate imunoglobulinele sunt anticorpi.

Imunoglobulinele sunt molecule de glicoproteine găsite în celulele plasmatice, numite și celule albe, care luptă împotriva antigenelor specifice, cum ar fi bacteriile și virusurile.

Anticorpii pot apărea în două forme fizice: o formă solubilă și o formă legată de membrană. Forma solubilă nu este conținută în celule, dar se găsește în fluidele corpului, cum ar fi plasma sanguină și fluidele tisulare. Pe de altă parte, forma legată de membrană este atașată la suprafața celulelor albe din sânge (numite celule B) pentru a-i ajuta să identifice când antigenii sunt prezenți și să declanșeze activarea celulelor B pentru a combate invadatorul. Acești anticorpi legați de membrană nu se încadrează în clasificarea imunoglobulinelor, deoarece nu se află în membrana plasmatică.

Tipuri de Imunoglobuline

Corpul produce cinci tipuri de anticorpi, fiecare având funcții unice pentru a vă apăra împotriva atacurilor patogene. Antigenele sunt structuri moleculare de la suprafața virusurilor și bacteriilor care declanșează un răspuns imun. Sistemul  imunitar detectează și identifică aceste antigene pentru a determina ce tip de anticorpi este necesar pentru a lupta împotriva acelui atacator specific.

Odată deplasați, anticorpii se leagă de antigene pentru a distruge și elimina amenințarea.

Acestea sunt cele cinci tipuri de anticorpi și funcțiile lor principale:

IgA

Imunoglobulina A (IgA) este anticorpul cel mai predominant în corpul și în membranele mucoase, cum ar fi tractul digestiv și sistemul respirator. Se găsesc și în cantități mai mici în lacrimi, salivă și laptele matern.

Acestea fac parte din prima ta linie de apărare împotriva alergenilor. Atunci când consumați un aliment la care sunteți alergic, corpul reacționează prin creșterea nivelului de IgA. Anticorpii IgA acționează prin legarea și neutralizarea alergenilor alimentari și reprezintă anticorpulprincipal în cazul unei alergii alimentare. Nivelurile de anticorpi IgA cresc lent după expunerea la un aliment la care sunteți sensibili și vor rămâne crescute pentru un timp după aceea. Acest lucru poate duce la o reacție constantă de intensitate scăzută sau la inflamație cronică.

IgD

Imunoglobulina D (IgD) reprezintă un procent mic din anticorpii din plasmă, fiind găsită în principal pe suprafața celulelor B. Deși este un anticorp mai puțin cunoscut, IgD acționează ca receptor de antigen pentru celulele B și poate juca un rol în maturarea, menținerea, activarea și oprirea celulelor B. Cu toate că funcția lor exactă rămâne neclară, se crede că anticorpii IgD pot juca un rol cheie în ajutarea celulelor B să identifice antigenele și să alerteze la producția de anticorpi.

IgE

Imunoglobulina E (IgE) reprezintă răspunsul secundar sau de rezervă al corpului și este cel mai puțin frecvent anticorp. Dacă aveți o alergie și intrați în contact cu acel alergen specific, sistemul imunitar răspunde prin producerea de anticorpi IgE. Când anticorpii IgE întâlnesc un alergen, basofilele și celulele mastocite eliberează molecule de histamină care generează răspunsul inflamator pe care îl recunoaștem ca o reacție alergică.

IgG

Imunoglobulina G (IgG) reprezintă un răspuns de rezervă pe care sistemul tău imunitar îl folosește pentru a lupta și neutraliza toxinele, virușii și bacteriile. IgG reprezintă aproximativ 80% din toate imunoglobulinele din corpul tău. În timp ce un capăt se atașează de un antigen, celălalt capăt se leagă de o celulă fagocită albă, un tip de globule albe, pentru a absorbi și distruge antigenul.

Anticorpii IgG pregătesc patogenii pentru fagocitoză și activează sistemul complement, o serie de răspunsuri inflamatorii concepute să ajute organismul să lupte împotriva infecțiilor. O deficiență de IgG te expune mai mult riscului de infecții și poate provoca simptome precum infecții cronice ale urechii, pneumonie, bronșită și infecții sinusale sau respiratorii.

IgM

Imunoglobulina M (IgM) este primul răspuns al corpului și prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Ele alcătuiesc aproximativ 5% din totalul de imunoglobuline și sunt cele mai mari dintre toate imunoglobulinele.

Pe lângă faptul că sunt neutralizatoare eficiente, anticorpii IgM joacă și un rol crucial în reglarea imunității și toleranța imunologică. Acest lucru înseamnă că ajută la controlul răspunsului imunitar împotriva unui anumit antigen, astfel încât să nu atace celulele, organele sau țesuturile sănătoase.

Aceste cinci imunoglobuline sunt mereu în stare de alertă și gata să acționeze atunci când este nevoie de ele. Cu toate acestea, dacă sistemul imunitar nu funcționează optim, s-ar putea să nu aibă suficiente imunoglobuline pentru a lupta împotriva unui invadator.

Cum să Testezi Deficiența de Imunoglobulină

O deficiență de imunoglobulină ar putea indica o problemă cu sistemul imunitar și ar putea duce la infecții cronice, alergii și autoimunitate. Deci, cum știți dacă ai o deficiență de imunoglobulină? O modalitate simplă de a ști este dacă aveți infecții frecvente precum o infecție sinusală sau o infecție a tractului digestiv.

Medicul dumneavoastră poate solicita un test de serologie pentru anticorpi pentru a verifica nivelul anumitor anticorpi din sânge. Anticorpii se află în „intervalul normal” dacă se încadrează în următoarele intervale:

  • IgA: 70 – 400 mg/dl,
  • IgG: 700 – 1600 mg/dl,
  • IgM: 40 – 230 mg/dl.

Nivelele de imunoglobulină pot varia în funcție de vârstă, sex, obiceiuri de viață, dacă ați fost recent bolnav sau de factori metabolici precum diabetul de tip 2. Sănătatea intestinului joacă, de asemenea, un rol în nivelurile de imunoglobulină.

Conexiunea Intestin-Imunitate

După cum am menționat anterior, nu puteți avea un sistem imunitar sănătos fără un intestin sănătos. Intestinul și sistemul imunitar lucrează sinergic pentru a lupta împotriva invadatorilor străini. Cu toate acestea, o dietă greșită, glutenul, toxinele, infecțiile și stresul pot afecta bariera intestinală, ducând la sindromul intestinului permeabil.

Gândiți-vă la intestin ca la un pod mobil. Intestinul este natural semipermeabil pentru a permite trecerea unor vase foarte mici (microelemente) prin peretele intestinal și în sânge. Așa se absoarbe hrana. Anumiți factori externi, inclusiv alimentele, infecțiile, toxinele și stresul, pot rupe joncțiunile strânse din peretele intestinal, lăsând podul mobil deschis.

Odată ce acest lucru se întâmplă, ai un intestin permeabil. Când intestinul este permeabil, vase mult mai mari, prin care nu ar trebui să treacă (toxine, microorganisme și particule de alimente nedigerate), pătrund în sânge. Sistemul imunitar le identifică ca „invadatori străini” și îi atacă. Dacă intestinul rămâne permeabil, acesta reacționează trimițând val după val de inflamații pentru a ataca invadatorii străini.

Starea de alertă constantă face ca sistemul imunitar să devină suprasolicitat și să funcționeze mai puțin precis. Acest lucru poate duce la cauze proprii să fie prins în focuri și la declanșarea unui val de simptome. În cele din urmă, aceasta se va dezvolta într-o autoimunitate dezvoltată complet dacă sindromul intestinului permeabil nu este abordat.

Trebuie să reparați intestinul permeabil pentru a vă readuce sistemul imunitar la funcționarea optimă.

Aveți grijă de Intestinul și Sistemul dumneavoastră Imunitar!

Pentru a sprijini această abordare, recomandăm cu încredere produsele de imunitate de la Ropharma. Immunozen Colostrum aduce beneficiile colostrului, un lichid esențial care susține sănătatea imunitară. Immunozen Lactoferrin, un alt element vital, contribuie la fortificarea sistemului imunitar și are proprietăți antioxidante. Epid Propolis oferă protecție naturală împotriva bacteriilor și virusurilor, contribuind la întărirea sistemului tău imunitar. Pentru o susținere completă, Immunepid Adulti combină aceste ingrediente esențiale, oferind o soluție integrată pentru menținerea și îmbunătățirea stării tale de sănătate. Nu în ultimul rând Septogal, conține lactoferină cu rol protector împotriva infectiilor microbiene și virale, cu acțiune antiinflamatoare de-a lungul întregului tract respirator.

Sursa:

  • Immune System: Parts & Common Problems. Cleveland Clinic. 2020.
  • The innate and adaptive immune systems. InformedHealth.org. 2020.
  • B Cells and Antibodies. Alberts B, Johnson A, Lewis J, et al.. Molecular Biology of the Cell, 4th Edition. 2002.
  • Food Allergies & Sensitivities: All the Science You Need to Know. Gil Blander, PhD & Catherine Ward. Inside Tracker. 2017.
  • Immunoglobulins (IgG, IgA, and IgM), Serum. Mayo Clinic Laboratories. 2020.
  • Serum levels of immunoglobulins (IgG, IgA, IgM) in a general adult population and their relationship with alcohol consumption, smoking and common metabolic abnormalities. A Gonzalez-Quintela, et al. Clinical & Experimental Immunology. 2008.
  • https://www.amymyersmd.com/article/what-are-immunoglobulins
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp