Scroll Top
Beneficiile pentru sănătate și efectele secundare ale butiratului

Este butiratul următorul lucru important pentru sănătatea intestinului?

Ce este butiratul?

Butiratul se produce atunci când bacteriile „bune” din intestinul dumneavoastră ajută organismul să descompună fibrele alimentare din intestinul gros (colon). Este unul dintre mai mulți acizi grași cu catenă scurtă, denumiți astfel datorită structurii lui chimice.

Dr. Cresci a studiat butiratul mai mult de un deceniu. „Este uimitor câte lucruri benefice face pentru corp”, spune ea. Butiratul joacă un rol important în sănătatea sistemului digestiv, furnizând principala sursă de energie pentru celulele colonului; acoperă aproximativ 70% din nevoile lor de energie. Și poate oferi și alte beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea sistemului imunitar, reducerea inflamației și prevenirea bolilor precum cancerul.

Care sunt tipurile de butirat?

Un tip de butirat este acidul butiric (sau butanoic), o versiune modificată chimic a butiratului, uneori folosită în alimente și suplimente.

Alte tipuri includ:
  • Etil butirat (amplificator de aromă).
  • Butirat de hidrocortizon (corticosteroid).
  • Butirat de sodiu (folosit în suplimente).
Unde pot găsi butiratul?

Untul este o sursă bună de butirat, dar ar trebui să consumați mult mai mult decât este recomandat; este bogat în grăsimi saturate și poate crește riscul de boală cardiovasculară. În schimb, puteți crește nivelurile de butirat din organism prin creșterea aportului zilnic de fibre cu alimente de origine vegetală.

Deoarece organismul dumneavoastră nu descompune fibrele în timpul procesului de digestie, acestea sunt lăsate pentru bacteriile din intestin să le descompună. Bacteriile sănătoase din intestin produc butirat din fibrele solubile, fermentabile, pe care doar ele le pot descompune.

Alte surse includ prebioticele și suplimentele bogate în fibre.

Puteți promova producția de butirat consumând alimente bogate în fibre fermentabile. Pentru surse naturale excelente, includeți în dietă alimente sănătoase bogate în:

  • Cereale integrale.
  • Amidon rezistent, cum ar fi cartofii fierți și orezul.

Să detaliem puțin aceste categorii.

Fructe

Multe fructe conțin fibre fermentabile, inclusiv:

  • mere
  • caise
  • banane
  • kiwi
  • pere
  • zmeura

 Legumele și leguminoasele bogate în fibre includ:

  • anghinare
  • sparanghel
  • brocoli
  • morcovi
  • năut.
  • mazăre verde
  • legume cu frunze.
  • ceapă.
  • usturoi
  • cartofi
  • frunze de nap.

Produse lactate integrale

Este înțelept să consumați aceste alimente în mod moderat (nu mai mult de 5% până la 6% din totalul caloriilor zilnice) deoarece sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol.

Ele includ:

  • brânză.
  • unt
  • lapte (de vacă, oaie, capră, etc.).

Dacă nu consumați multe fibre, adăugați-le treptat în dietă și beți multe lichide pentru a vă menține hidratarea. Este posibil să experimentați puțină gaze sau balonare, dar acestea vor începe să dispară în câteva zile, spune dr. Cresci. „Dacă consumați multe fibre și nu beți multă apă, puteți deveni cu adevărat constipați”, spune ea. „De asemenea, verificați-vă urina. Țintați o culoare deschisă pe parcursul zilei, ceea ce înseamnă că sunteți adecvat hidratat.”

Suplimente de butirat și acid butiric

Unele suplimente pot stimula producția de butirat, dar ar trebui să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale înainte de a lua oricare. Cele mai multe suplimente folosesc acid butiric și un fel de săruri, dar nu s-a dovedit că sunt benefice. „Cel mai bun mod de a obține butirat este să consumați fructe și legume proaspete care conțin fibre fermentabile solubile”, recomandă dr. Cresci. „Hrăniți-vă corpul astfel încât să producă butirat pentru dumneavoastră.”

Ce ar putea scădea nivelurile mele de butirat?

Este posibil să aveți niveluri scăzute de butirat și un risc mai mare de infecție sau inflamație în intestin dacă:

  • Nu consumați suficiente alimente care să ajute organismul să producă butirat.
  • Consumați alimente care reduc nivelurile bacteriilor producătoare de butirat din corp, cum ar fi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau bogată în proteine și/sau grăsimi. Aceste alimente reduc aportul de fibre alimentare, ceea ce înseamnă mai puțin butirat.
  • Organismul dumneavoastră este mai puțin capabil să producă și să absoarbă butiratul din cauza anumitor medicamente (antibiotice) sau aveți tulburări în microbiomul intestinal din cauza unei boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2.

Ce face butiratul pentru corpul meu?

Cercetările timpurii arată că butiratul poate aduce beneficii sănătății intestinale, dar avem nevoie de mai multe investigații pentru a înțelege cum funcționează la oameni și dacă are și alte beneficii. Butiratul ar putea încuraja pierderea în greutate, stabiliza nivelurile de zahăr din sânge, menține sau îmbunătăți funcția intestinală și proteja împotriva sau ajuta la tratarea bolilor.

Iată câteva beneficii pe care se crede că le aduce butiratul corpului dumneavoastră.

  1. Reducerea inflamației

Studiile au arătat că suplimentele de butirat pot reduce severitatea infecțiilor bacteriene cauzatoare de boală prin reducerea inflamației. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea condițiilor potențial fatale precum sepsisul. Cercetătorii au legat, de asemenea, nivelurile scăzute de butirat de un risc crescut de boală inflamatorie intestinală și cancer colorectal.

  1. Ameliorarea condițiilor gastrointestinale

Butiratul susține bariera intestinală, care împiedică bacteriile și alte microorganisme să intre în sângele dumneavoastră. Un supliment de butirat de sodiu poate ajuta în sindromul intestinului iritabil (IBS), diverticulită și boala Crohn.

Într-un studiu, 66 de adulți cu sindromul intestinului iritabil care au luat o doză zilnică de butirat de sodiu au raportat mai puțină durere abdominală. Într-un alt studiu, 9 din 13 persoane cu boala Crohn au raportat simptome îmbunătățite după ce au luat acid butiric în fiecare zi timp de opt săptămâni.

  1. Reducerea riscului de cancer de colon

Alte cercetări arată că o dietă bogată în fibre alimentare, care încurajează producția de butirat, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de colon.

Un studiu de laborator pe linii celulare canceroase umane a arătat că butiratul de sodiu a oprit creșterea celulelor canceroase colorectale și a provocat moartea acestora (cunoscută sub numele de apoptoză). De asemenea, s-a arătat că reduce daunele cauzate de cancer sau chimioterapie.

  1. Creșterea sensibilității la insulină

Persoanele cu diabet de tip 2 întâlnesc adesea rezistență la insulină și obezitate. Deoarece butiratul ajută la producerea hormonilor intestinali care reglează nivelurile de zahăr din sânge, ar putea îmbunătăți aceste simptome. Un studiu a arătat o legătură potențială între producția de butirat și rezistența mai mică la insulină.

  1. Protejarea creierului

Alimentele și suplimentele prietenoase cu butirat ar putea îmbunătăți sănătatea creierului. Cercetătorii au arătat că butiratul poate proteja creierul și îmbunătăți capacitatea sa de a se adapta (cunoscută sub numele de plasticitate).

Studiile timpurii sugerează că ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea accidentelor vasculare cerebrale, depresiei și altor boli care afectează creierul, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer.

  1. Tratarea bolilor cardiovasculare

Unele studii sugerează că butiratul ar putea ajuta la protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare răspândite. Problemele cardiace și vasculare pot crește riscul de:

  • Ateroscleroză.
  • Insuficiență cardiacă.
  • Hipertensiune arterială.
  • Accident vascular cerebral.
  1. Îmbunătățirea somnului

Dovezi emergente sugerează că bacteriile intestinale sunt o sursă de semnale care promovează somnul. Un studiu din 2019 a arătat că șoarecii și șobolanii care au primit butirat au avut o creștere a somnului non-REM (fără mișcări rapide ale ochilor) timp de patru ore după tratament. Etapele non-REM includ stadii importante ale somnului pentru sănătatea fizică și mentală.

Cât butirat trebuie să consum?

Nu este încă clar cât butirat este necesar. Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), aportul recomandat de fibre alimentare este de 25 de grame pe zi pentru femei și 35 de grame pe zi pentru bărbați, sau aproximativ 28 de grame ca parte a unei diete zilnice de 2000 de calorii. Valoarea poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de aportul caloric. Această fibră ar trebui să fie o combinație de surse solubile (care generează butirat) și insolubile.

Are butirat efecte secundare?

Unii furnizori de servicii medicale sugerează evitarea suplimentelor de acid butiric în cazul femeilor gravide sau care alăptează.

S-a arătat că butiratul declanșează simptome la persoanele cu balonare sau un intestin sensibil (intoleranță alimentară) care au nevoie de nivele mai scăzute de fibră.

La persoanele obeze care au deja niveluri ridicate de butirat, suplimentarea poate să nu fie o idee bună.

Cu alte cuvinte, mai mult butirat nu înseamnă neapărat mai bine.

Aveți grijă de Intestinul și Sistemul dumneavoastră Imunitar!

Pentru a sprijini această abordare, recomandăm cu încredere produsele de imunitate de la Ropharma. Immunozen Colostrum aduce beneficiile colostrului, un lichid esențial care susține sănătatea imunitară. Immunozen Lactoferrin, un alt element vital, contribuie la fortificarea sistemului imunitar și are proprietăți antioxidante. Epid Propolis oferă protecție naturală împotriva bacteriilor și virusurilor, contribuind la întărirea sistemului tău imunitar. Pentru o susținere completă, Immunepid Adulti combină aceste ingrediente esențiale, oferind o soluție integrată pentru menținerea și îmbunătățirea stării tale de sănătate. Nu în ultimul rând Septogal, conține lactoferină cu rol protector împotriva infectiilor microbiene și virale, cu acțiune antiinflamatoare de-a lungul întregului tract respirator.

Sursa:  https://health.clevelandclinic.org/butyrate-benefits

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp