Scroll Top
Ana Stamatescu – „Zilnic sunt recunoscătoare că mă trezesc de dimineață cu gândul că abia aștept să încep munca.”

Nume: Ana Stamatescu

Angajator: Asociația Techsoup

Poziția: Digital Education Designer

Industria: ONG 

1.Care sunt activitățile pe care le desfășori într-o zi obișnuită la birou?

Nicio zi nu este obișnuită la birou și ador acest fapt. Dar de regulă, aș putea spune că proiectez activități și creez conținut pentru cursurile, training-urile și resursele Asociației Techsoup pentru profesori și organizații non-profit, răspund la mailuri, particip la întâlniri online, conectez oameni și resurse de tehnologie

2. Ce cursuri ai urmat și cum te-au ajutat în evoluția ta?

Cursurile pe care le-am urmat m-au ajutat să fiu mai încrezătoare în mine și mi-au acoperit atât nevoi profesionale, cât și personale. De aici și numărul și diversitatea lor: de la cursuri de resurse umane, contabilitate, dezvoltare personală, project management, marketing digital, pedagogie digitală, design de cursuri online, antreprenoriat la cursuri de design interior și mai nou, cursuri de zbor cu avion ultraușor, o pasiune pe care am pus-o prea mult în așteptare.

3. Ai făcut stagii de practică sau voluntariat?

Da, încă din clasa a XI-a am fost un voluntar constant în organizații de tineret și educație. De peste 13 ani am norocul să descopăr și să pun umărul la activități cu și pentru societatea civilă din țară și străinătate. Recomand tuturor să treacă prin cel puțin două experiențe de voluntariat, în domenii total diferite de mediul lor obișnuit de lucru sau care depășesc zona lor de confort.

4. Dacă da, cum ai aflat de ele și cum te-au ajutat în dezvoltarea ta profesională?

De la colegi, prieteni, de pe diverse rețele de socializare și din comunitățile din care fac parte. Ca voluntar am făcut de toate: de la curățat și mutat mobilier, împărțit pliante, condus, gătit, la vândut de produse, conceput activități pentru evenimente și lista continuă. Toate aceste experiențe m-au ajutat să fiu mai atentă la detalii, să pot jongla cu mai multe responsabilități în același timp, să lucrez mai bine într-o echipă, să fiu mai empatică și să nu îmi fie frică să fac greșeli.

5. Ai avut și job-uri care să nu aibă legătură cu studiile pe care le-ai făcut sau cu industria în care activezi acum?

Aș putea spune că am avut majoritar job-uri care nu au legătură directă cu studiile superioare pe care le-am făcut, dar asta nu înseamnă că nu mi-au fost de folos sau că nu mi-au deschis multe perspective. Din contră, cred că datorită lor am setul de competențe și viziunea necesare pentru a desfășura proiectele în care sunt implicată în prezent și în care cred. Gândindu-mă acum la Ana din clasa a XII-a, aș vrea să îi spun că mai bine își ia un răgaz, chiar și un an de pauză, să descopere mai bine ce vrea să facă mai departe, să nu fie influențată de părinți sau circumstanțele din jurul ei. În orice caz, cred cu tărie că dacă ești sinceră cu tine însuți, într-un final vei ajunge exact unde trebuie să fii, personal și profesional.

6. Ți-ai dorit mereu să construiești o carieră în acest domeniu?

Nu aș zice că  în acest domeniu, dar în acest spirit, de a face o diferență, de a fi implicată în programe cu impact vizibil și cu oameni grozavi, da. Zilnic sunt recunoscătoare că mă trezesc de dimineață cu gândul că abia aștept să încep munca. “Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nici o zi din viaţa ta!” cum spune Confucius.

7. Care au fost acele elemente care au avut un real impact în viața ta profesională?

Foști și actuali colegi de muncă de la care am învățat și învăț atât de multe, tot voluntariatul pe care l-am făcut și care m-a pus în fel și fel de situații, participarea în programe de tineret internaționale în care am avut ocazia să văd și alte perspective.

8. Adaptarea la piața muncii poate fi dificilă. Ce obstacole ai întâmpinat tu și cum le-ai depășit

Găsirea unui loc de muncă și a unei echipe în care să mă simt apreciată și să îmi pot pune în practică abilitățile. Pentru asta am schimbat “barca” de fiecare dată când am simțit că nu era ceva ce vreau să fac mai departe și că mă plafonez. De 5 ani, mă bucur că am găsit barca din care nu mai vreau să plec, alături de echipa grozavă de la Asociația Techsoup. Cred că până nu îți găsești “tribul” (acei oameni cu care rezonezi cât mai mult și cu care deși ai uneori abordări diferite, vă respectați reciproc), nu ar trebui să te mulțumești cu un “merge și așa”.

9. Care este cel mai frumos aspect al job-ului tău?

Să descopăr zilnic cum mii de profesori și organizații neguvernamentale din programele noastre (și nu numai) produc o schimbare în bine în țară.

10. Ce sfaturi ai pentru o persoană care dorește să urmeze o carieră în această industrie?

În educație și mediul ONG cred că trebuie să fii pregătit să transformi indignarea față de anumite aspecte negative din țară în oportunități de a crește, de a face o schimbare, oricât de mică, pentru că ea inevitabil se va rostogoli și cu siguranță va ajunge să aibă un impact mare. Acest lucru poate să îți consume destul de multă energie (atât fizic, cât și psihic), energie pe care va trebui să ți-o dozezi astfel încât să ajungi la acea linie de finish care îți va demonstra că a meritat tot efortul, toată răbdarea.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp