Scroll Top
Alex Zamfir ne povestește despre activățiile fiului său de 10 ani

La secțiunea „Despre mine” de pe blogul său celmaibuntata.ro, Alex Zamfir spune că are cea mai frumoasă meserie din lume: cea de tată. De aceea, am stat de vorbă cu el despre activitățile fiului său, despre provocările lui în calitate de părinte, dar și multe altele.

  1. Ce vârstă are copilul dumneavoastră?

10 ani

  1. Ce activități extracurriculare face fizic? Dar online? Le-ați ales dumneavoastră sau le-a ales el ? (ne puteți oferi recomandări de resurse pe care le folosește copilul – video-uri online, cărți, etc.)

Mark face baschet la un club și ping-pong cu taică-su în parcul din spatele casei.

Nu are activități extracurriculare online, asta dacă nu punem la socoteală jocurile pe care le joacă în rețea cu prietenii săi.

  1. Noi considerăm că orice experiență este o sursă de învățare. Ce activități faceți cu cel mic în acest sens?

Noi încercăm să vorbim cu el cât de mult putem, despre orice: despre lucrurile care îl interesează pe el, dar și despre lucrurile pe care le considerăm noi importante. Îi povestim mult despre experiențele noastre de când eram copii. Toate astea încercăm să le facem în timpul unor plimbări lungi pe jos sau în timp ce ne jucăm board games-uri prin casă sau orice altceva pe-afară.

  1. Care dintre experiențele de invățare pe care le face îl pregătește cel mai bine pentru a face față provocarilor din viata reală și pentru a-și atinge țelurile?

După cum spuneam mai sus, Mark nu prea face activități extracurriculare, cu excepția baschetului. Așa că voi răspunde că sper ca toate experiențele pe care încercăm să i le oferim sau cele prin care trece să îl ajute la un moment dat, într-un fel sau altul.

  1. Care este activitatea care l-a atras cel mai mult?

Momentan, baschetul, de departe. Este pasionat nu doar să-l joace, ci și să se uite sau să citească despre echipe sau jucători.

  1. S-a întâmplat să vă spună la un moment dat că vrea să renunțe la una dintre activități?

Da, astă vară a vrut să renunțe la baschet și a renunțat pentru câteva luni. I-am spus că mi se pare firesc să nu se ducă într-un loc în care nu-i mai face plăcere, mai ales dacă și trebuie să plătim pentru acea activitate, chiar ar fi o prostie. Și mi s-a părut important să aibă el ultimul cuvânt, să îi respectăm dorința.

  1. Cât din formarea copilului considerați că o reprezintă educația formală și cât cea informală?

Nu știu să spun în procente, dar mi se par amândouă foarte importante. Dacă ar trebui să aleg, aș alege educația informală, cred că pe termen lung te poate ajuta mai mult.

  1. Discutați cu copilul dumneavoastră despre viitor, despre viața de adult și despre meserii?

Nu prea. E un copil de 10 ani, mi se par premature discuțiile astea acum. Dar când vrea el să ne povestească despre ce i-ar plăcea să facă, îl ascultăm cu mare interes.

  1. A fost fost implicat în activități de voluntariat?

Nu prea, dar aici cred că e mai important exemplul părinților. Și eu fac destul de mult voluntariat și îi povestesc de ce fac asta și ce înseamnă pentru mine. Sper să se prindă și de el mai încolo.

  1. Își dorește copilul să vă calce pe urme sau l-ați îndrumat în această direcție?

Eu am făcut baschet de performanță, așa că încă nu știu sigur dacă el face baschet pentru că vrea el sau pentru că nu a avut nicio altă opțiune. Dar mereu îi spunem că e important să facă ceva ce-i place, indiferent ce ar însemna asta.

Dar, da, ca orice copil, sunt convins că la nivel inconștient vrea să-și depășească părintele.

  1. Ce provocări ați întâmpinat în formarea copilului?

Provocarea vremurilor pe care le trăim: de la viața care nu mai poate exista fără ecran, pânâ la pandemie și școală online, trecând prin toate provocările cu care se confruntă toți părinții din ziua de azi.

  1. Ce activități de relaxare are copilul?

Ecranul. Nu așa se relaxează cu toții în ziua de azi, nu asta înseamnă „iau și eu o pauză, că am muncit atât de mult”?

  1. Care este sfatul dumneavoastră pentru părinți?

Să le spună copiilor că îi iubesc și să îi facă să se simtă iubiți. Toate celelalte contează cu mult, mult mai puțin, sunt convins de acest lucru.

 

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp