Nume: Andreea Losteiner
Angajator: ALLA Agency & Events
Poziția: Founder & Experience Creator
Industria: Comunicare & Organizare de evenimente
- Care sunt activitățile pe care le desfășori într-o zi obișnuită la birou?
O zi obișnuită îmbină, de cele mai multe ori, activități administrative cu activități specifice, diverse proiecte și clienți, activități pentru creșterea agenției.
- Ce cursuri ai urmat și cum te-au ajutat în evoluția ta?
Am terminat un liceu cu profil real (Științele Naturii) care, acum – după niște ani, consider că mi-a dezvoltat foarte mult gândirea analitică, critică, și m-a direcționat către sfera creativă. Ulterior, am urmat cursurile specializării Publicitate din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, facultate care mi-a deschis toate porțile spre ceea ce am construit până azi.
- Ai făcut stagii de practică sau voluntariat?
DA! Cât de multe s-a putut. Toate care s-au putut.
- Dacă da, cum ai aflat de ele și cum te-au ajutat în dezvoltarea ta profesională?
Am aflat de ele din diferite cercuri din care făceam parte – facultate, job, proiecte, colaborări. Au fost cel mai bun lucru pentru că au reprezentat oportunitatea de a pune teoria în practică, a vedea cum decurg lucrurile defapt. Am profitat de fiecare dintre ele pentru a testa ce-mi place și ce nu, ce mi se potrivește și ce nu. Mi-au fost foarte utile în determinarea celei mai bune direcții.
- Ai avut și job-uri care să nu aibă legătură cu studiile pe care le-ai făcut sau cu industria în care activezi acum?
Din fericire, nu. Bineînțeles, unele au fost mai apropiate, altele mai îndepărtate de un anumit punct, dar toate în aceeași sferă de activitate.
- Ți-ai dorit mereu să construiești o carieră în acest domeniu?
Nu, sigur că nu. Am trecut și eu prin etapa medic, apoi am explorat o vreme lumea artistică – regie, scenografie, canto clasic și mai am exemple. Direcționarea către industriile în care activez acum a avut loc undeva spre clasa a 11-a/a 12-a.
- Care au fost acele elemente care au avut un real impact în viața ta profesională?
Pff, voi încerca să mă rezum la câteva dintre ele, nu neapărat cele mai importante ci poate cele cu cea mai mare greutate:
- Publicarea primului (și singurului, momentan) meu roman – Pur și simplu EL;
- Primul meu job ca redactor într-o mică agenție ce se ocupa cu jurnalism cultural;
- Unul dintre proiectele pe care le-am avut de făcut în facultate, proiect care a deschis multe din ușile prin care mă plimb azi;
Mi-e foarte greu să mă rezum și să răspund la această întrebare. Cred că mai degrabă aș pune accent pe starea care se leagă de cuvintele astea – de receptivitatea și proactivitatea de care e nevoie pentru a reuși în aceste industrii în care activez.
- Adaptarea la piața muncii poate fi dificilă. Ce obstacole ai întâmpinat tu și cum le-ai depășit?
Cred că, cel mai peste mână mi-a fost:
- Să învăț să vorbesc cu oamenii – corect, smart, șlefuit, cu focus pe avantajele lor, pentru a obține ce aveam nevoie (și fără frica că fac sau nu fac bine); evident, lucrurile acestea s-au așezat cu timpul, expunere și exercițiu.
- Să mă auto-organizez – chiar dacă, mare parte din activitățile mele profesionale se bazează pe strategie și organizare, când a venit vorba s-o fac pentru mine mi-a luat luni de zile să găsesc „rețeta” după care funcționez cel mai bine; aici e iar vorba de testare, trial & error și răbdare cu tine.
- Să-mi găsesc echilibrul între profesional și personal (lucru la care încă mai am de muncit).
- Care este cel mai frumos aspect al job-ului tău?
Că reușesc să îmbin fiecare lucrușor pe care l-am învățat vreodată în viață și, printr-un amalgam de componente, reușesc să creez concepte care „vând” prin emoție, care transmit – experiențe.
- Ce sfaturi ai pentru o persoană care dorește să urmeze o carieră în această industrie?
Să înceapă devreme, să încerce tot ce se poate încerca, să profite de fiecare oportunitate și să-și creeze oportunități, să tragă, să facă, să dreagă (dar nu cu prețul de-a se uita pe sine); să țină cont de echilibrul de care are nevoie și să nu uite niciodată de pasiunile sale. Să se înconjoare de oameni și proiecte cu care rezonează și să-și pună sufletul în ceea ce creează.