Scroll Top
Experiența mea Erasmus în Grenoble

Interviul de săptămâna aceasta ne-a fost acordat de o studentă din cadrul Univesității Politehnice din București care ne-a povestit despre experiența sa Erasmus în Grenoble, un oraș simbol pentru cultura franțuzească:

  1. Cum ai aflat despre programul Erasmus și ce sentiment te-a încercat prima oară?

Prima interacțiune cu informațiile despre Erasmus am avut-o prin intermediul prietenului meu. Încă din primul an de facultate, mi-a comunicat dorința lui de a trăi o asemenea experiență, însă am decis împreună să plecăm abia în al treilea an de studii. Cred că primul sentiment pe care l-am avut a fost teamă, din cauza faptului că Franța este o țară extrem de întinsă și nu ma simțeam destul de pregatită pentru un pas destul de mare. La scurt timp, după o serie de discuții cu apropriați și colegi care deja au experimentat programul Erasmus, m-am convins că această decizie va fi crucială pentru dezvoltarea personală și cariera mea. Am mai adăugat și faptul că plecam împreună cu prietenul meu, iar astfel frica mea s-a diminuat considerabil.

  1. Ce variante de locații ai avut pentru a pleca să studiezi?

Am avut foarte multe țări pe care le puteam alege, de la Germania, Spania, Finlanda, Italia și Grecia, însă am ales Franța datorită culturii. Mai ales, că într-un concediu de câteva săptămâni nu poți să analizezi în amănunt particularitățile și tradițiile franțuzești.

  1. Ai fost susținută de familie și prieteni în luarea unei astfel de decizii?

Din fericire, sunt binecuvântată cu o familie extraordinară care dintotdeauna m-a susținut în orice demers sau decizie, atât moral cât și financiar.

  1. Cum s-au desfășurat primele zile?

În primele zile am încercat să mă obișnuiesc cu căminul care era foarte îngrijit, mobilat și modern. Zona era liniștită, în general, iar căminul era destinat exclusiv pentru studenții străini veniți prin programul Erasmus, cât și cei care veneau pe cont propriu pentru finalizarea studiilor.

  1. Ce părere ai despre sistemul educațional din Franța?

Este foarte diferit de sistemul românesc și mult mai dezvoltat. Cred că aș putea să vorbesc ore întregi despre acest subiect. Un aspect extrem de important este că în calitate de student, te simți cu adevărat apreciat. Nu există o barieră între student și profesor, iar grupele de studiu sunt formate din 10 persoane. Seminarul se realizeză printr-o abordare personalizată. Profesorul propune o problemă singulară pentru fiecare student și ești susținut permanent pe parcursul rezolvării. Mi s-a părut cea mai potrivită abordare deoarece rezolvarea problemelor tehnice specifice domeniului  înseamnă nu doar reținerea modalităților ci și înțelegerea completă a fenomenelor. Exercițiile din cadrul seminariilor erau pe diverse niveluri de dificultate, iar materialele de studiu le-am primit încă din primele zile. Profesorii preferau activitățile interactive și sugerau filme, documentare pentru persoanele care doreau să studieze suplimentar. Un alt avantaj al cursurilor era intițiativa profesorilor de a depune eforturi constante în integrarea studenților Erasmus în rândul celorlalți. De exemplu, în cadrul activităților de grupuri nu puteam să avem un coleg de program Erasmus în echipă, fiecare persoană era inclusă într-un grup de francezi și alte naționalități.

  1. Ai avut momente când te-ai gândit sa renunți și să te întorci în România?

Da. Cred că este normal să ai astfel de gânduri, dar mi-a fost ușor să trec peste și să profit pe deplin de experiență. Am încercat să mă gândesc la viitor, când o să îmi amintesc cu drag de tot ce am trăit și o să fiu mândră că am avut tăria de a petrece un an de zile într-o facultate europeană.

  1. Ai avut ocazia să vizitezi locuri/obiective turistice? Dacă da, spune-ne câteva exemple semnificative.

În general, am vizitat destul de puțin din potențialul Franței din cauza gradului de dificultate a facutății alese, fiind un domeniu tehnic. Aș fi vrut să plec în Paris, dar nu am avut destul timp. În schimb, am vizitat Lyonul și am avut șansa de a locui pe tot parcursul experienței în Grenoble, un oraș dezvoltat economic și cu o istorie bogată. Orașul este locul natal al scriitorului Sthendal, zona are influențe de origine romană, iar amenajarea muzeelor, expozițiilor de artă și fotografie era extraordinară. În plus, majoritatea intrăriilor erau gratuite pentru studenți. Colecțiile de artă erau prețuite de locuitori, iar influențele sudice se simțeau la orice pas.

  1. Te gândești să pleci din nou prin intermediul programului Erasmus?

Experiența Erasmus mi-a demonstrat că un an nu este de ajuns și că trebuie să îmi petrec studenția cunoscând cât mai multe culturi. De aceea, am decis să mă înscriu la master în Polonia și sunt extrem de entuziasmată. O să revin cu un review pentru cititori asupra orașului polonez.

Articol realizat de Rădulescu Simona – Elena, 22 ani, voluntar EdPost, studentă la master
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp