Consumul de zahăr ar trebui să meargă pe principiul „cu cât mai puţin, cu atât mai bine”. Zahărul este un aliment obţinut din sfeclă de zahăr şi este folosit aproape în orice aliment pe care îl consumăm, dar şi în băuturi drept conservant. Tocmai din cauza faptului că este folosit în aproape orice aliment, trebuie să ne ponderăm şi să adoptăm o dietă bazată preponderent pe legume şi fructe proaspete, alimente neprocesate.
Problema zahărului nu mai este un secret, deja toată lumea o cunoaşte. Cu toate acestea, mulţi încercă să renunţe la zahăr pentru o perioadă scurtă de timp, după care cad din nou tentaţiei şi consumă dulce şi implicit zahăr în cantităţi neglijabile.
Statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare: se arată un consum anual de circa 30 de kg de zahăr pe cap de locuitor. Aceste statistici devin destul de triste când ne gândim că este un consum dublu faţă de media europeană.
Redu zahărul pe cât de mult posibil. O idee salvatoare este să renunţi radical. Deşi nu este cea mai bună soluţie, cu siguranţă este cea care dă rezultate. Corpul are un sistem atât de complex şi care ne ajută atât de mult încât dacă nu primeşte ceva timp de trei săptămâni, va uita. Această „reţetă” se aplică şi în cazul zahărului. Încearcă să nu mănânci dulce şi alimente cu zahar adăugat de-a lungul a trei săptămâni şi vei vedea că nu vei mai simţi pofta de dulce. Cu siguranţă vor mai exista momente când nu te vei putea abţine. Pentru acele episoade îţi recomandăm să păcăleşti senzaţia de dulce cu un fructe sau cu un aliment sănătos care pentru tine este un răsfăţ.
Lista efectelor negative pe care zahărul le produce este destul de mare, dar dacă ar fi să le scoatem în evidenţă pe cele mai „rele”, lista ar arăta cam aşa:
- Îmbătrânirea precoce a pielii: s-a demonstrat faptul că un consum susţinut de zahăr îţi va provoca probleme acneice sau mai rău liniile fine de riduri vor apărea mult mai rapid, dar şi umflături în zona ochilor, un ten palid şi uscat.
- Deficienţe nutriţionale: prezenţa excesivă a zahărului provoacă absenţa altor alimente vitale, pentru ca din cauza dulciurilor nu mai simt nevoia de a consuma spre exemplu fructe şi legume.
- Declinul cognitiv sau Alzheimer: zahărul creează probleme de memorie
- Hipertensiunea: aşa cum excesul de sare provoacă hipertensiune, la fel va face şi zahărul, creşte nivelul tensiunii sangvine.
Sunt multe alte probleme pe care zahărul le produce, cel mai important este ca tu să nu te confrunţi cu ele aşa că încearcă chiar de acum să renunţi la consum!
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.