Scroll Top
Consumul de cafea – Benefic sau nociv?

Boost de energie, plăcere, sănătate, dependență, gust, aromă, culoare, obicei, mic dejun – te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care primul lucru pe care îl cauți dimineața este cafeaua? Nevoie fiziologică, plăcere sau alegere? La nivel global, cafeaua este una dintre băuturile preferate ale oamenilor și dintre una dintre cele mai consumate.

S-ar putea spune că moderația și cafeaua se înțeleg destul de bine și fac echipă bună pentru a aduce organismului beneficii în ceea ce privește sănătatea. Bineînțeles, orice abuz este nociv, chiar și atunci când vorbim de cele mai sănătoase alimente. Când se vorbește de moderație în ceea ce privește cafeaua, cantitatea recomandată este de maximum 300mg de cafeină pe zi, această doză însemnând cel mult 2-3 cești de cafea pe zi și nu mai mult.

Beneficii asupra sănătății

  • Creșterea ratei metabolice și accelerarea circulației sângelui – printre beneficiile pe care consumul de cafea le aduce se încadrează și faptul că sângele este pus în mișcare, iar digestia este accelerată, lucru care favorizează tranzitul intestinal;
  • Prevenirea bolilor cronice – diferite studii științifice au confirmat faptul că dacă este consumată pe termen lung, cafeaua poate reduce predispozițiile spre boli cronice, precum diabetul;
  • Prevenirea bolilor hepatice – ficatul se bucură de consumul de cafea, acest aliment reducând riscul de boli hepatice;
  • Reducerea riscului asociat cu apariția bolii Alzheimer – oamenii de știință au dovedit faptul că persoane care consumă cafea în mod regulat sunt mai puțin predispuse la apariția acestei afecțiuni;
  • Creșterea performanței fizice – cafeaua are capacitatea de a crește nivelul de rezistență a corpului la solicitări fizice, crescând performanțele.
  • Scăderea riscului de suicid – cercetătorii au descoperit faptul că o ceașcă de cafea consumată zilnic reduce riscul de suicid cu aproximativ 13%;
  • Obicei social și relaxare – consumul de cafea este un obicei social și are capacitatea de a îmbunătăți starea de bine.

Recomandări

  • A nu se consuma de către femeile însărcinate – în afara unei recomandări din partea medicului, cafeaua nu ar trebui consumată de către femeile însărcinate, cafeaua având capacitatea de a traversa placenta, iar concentrația de cafeină să ajungă și la copil (posibilitate de avort spontan);
  • A nu se consuma de către copii deși pentru mulți copii cafeaua este o plăcere interzisă, părinții ar trebui să fie atenți la consumul de cafea al acestora, în cazul lor cafeaua generând anxietate și niveluri mai ridicate de nervozitate;
  • A nu se consuma de persoanele care suferă de aritmie cardiacă – deși nu există o corelație clinică negativă între consumul de cafea și pacienții aritmici, medicii nu recomandă cafeaua acestora.

Persoanelor consumatoare de cafea le este recomandat să nu uite că această băutură se consumă în moderație. De altfel, fiecare oeste diferit și o concentrație de cafeină benefică unei persoană poate fi dăunătoare alteia. De aceea, puteți cere sfatul medicului dacă apar reacții mai puțin favorabile.

 

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp