Scroll Top
Școala de Bani – Claudia Oprescu, CSR Expert

Educația financiară este probabil unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții, dar și unul dintre cele mai neglijate. Școala de Bani își dorește să schimbe acest lucru. Fiind cel amplu proiect de educație financiară din România, aceștia oferă cursuri gratuite pentru copii, tineri și adulți.

Ne bucurăm nespus că am avut ocazia să discutăm cu doamna Claudia Oprescu, CSR Expert, care ne-a povestit mai multe din culisele acestui proiect minunat.

1.Cum ați explica, în câteva cuvinte, de ce este importantă educația financiară.

Banii sunt, practic, parte din toate aspectele vieților noastre și le influențează într-un fel sau altul. Așa că este esențial pentru o bunăstare atât financiară, cât și personală, să știm să îi gestionăm corect, să ne raportăm la aceștia într-o manieră sănătoasă și să-i folosim inteligent. Putem face asta doar având cunoștințele necesare, fie că vorbim despre un vocabular financiar de bază sau de înțelegerea unor concepte mai complexe.

2. Cum s-a născut ideea din spatele proiectului Școala de Bani?

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește educația financiară. Dacă punem alături această informație cu cele menționate mai sus referitoare la importanța acesteia, reiese că ducem lipsă de surse de informare în domeniu. Tocmai din dorința de a contribui la educarea populației din acest punct de vedere am decis să pornim proiectul Școala de Bani. Considerăm că este de datoria noastră să apelăm la specialiștii reuniți în cadrul BCR și să dăm mai departe cunoștințele acestora, într-un format adaptat publicului larg.

3. Cum au primit oamenii această inițiativă? Ați avut parte și de comentarii negative?

Cred că putem spune că inițiativa noastră s-a bucurat de succes. Drept dovadă este faptul că ne-am dezvoltat în acești ani, am diversificat programele oferite, iar numărul celor care au participat la cursurile noastre a continuat să crească, ajungând la aproape jumătate de milion. Este foarte important pentru noi să ajungem la cât mai mulți oameni și să fim accesibili, așa că toate componentele educative din cadrul Școlii de Bani sunt oferite gratuit și oricine poate beneficia de ele, în general cu o simplă înscriere pe site. Nu am avut parte de comentarii negative, însă există întotdeauna loc de mai bine, așa că ne bucurăm când primim feedback de la participanți și ținem cont de acesta pentru a adapta cât mai bine conținutul la nevoile publicului.

4. Ce ne puteți spune despre modulul pentru părinți? Care este scopul său și cum a luat el naștere?

Educația începe mai mereu în familie, iar copiii sunt foarte atenți și receptivi la tot ce văd. Așa că de multe ori aceștia învață și preiau de la părinți, chiar dacă în mod indirect, copiind comportamentele acestora. Ofeream deja cursuri pentru cei mici în cadrul proiectului FLiP – Școala de Bani pe Roți, însă ne-am gândit că ar fi potrivit să ajungem direct la părinți, iar aceștia să poată accesa niște materiale utile din care pot extrage informații pe care să le dea mai departe celor mici. Cursul pentru părinți a fost gândit pe mai multe grupe de vârstă și cunoștințele adaptate acestora astfel încât să fie cât mai ușor de înțeles. În plus, fiecare lecție cuprinde și exerciții practice astfel încât procesul de învățare să fie unul atractiv și plăcut pentru toată familia.

5. Am citit puțin despre proiectul – pilot prin care doriți să introduceți materialele Școala de Bani în școli prin intermediul profesorilor și mi se pare că este un pas care trebuia făcut, ca fostă elevă a sistemului de învățământ public. Întrebarea mea este dacă ați fost primiți cu deschidere din partea profesorilor? Și dacă ne puteți spune cum vor fi integrate aceste materiale în subiectele pe care elevii le studiază.

Este, într-adevăr, un proiect la care lucrăm de ceva vreme și considerăm că este un prim pas în direcția aducerii educației financiare mai aproape de materia studiată în școli. Este vorba despre o serie de fișe multidisciplinare, realizate astfel încât să fie introduse în curricula existentă și, astfel, cât mai ușor integrate în programă. Acestea au fost create cu ajutorul unui grup de profesori, cărora le mulțumim pentru susținerea și implicarea oferite, care dovedesc că există deschidere din partea cadrelor didactice în acest sens. Deja fișele au fost descărcate de câteva mii de profesori, iar feedback-urile au fost extraordinare. Fișele cuprind noțiuni de educație financiară și vor fi integrate în materii precum română, matematică, geografie, istorie, engleză sau științe sociale. Banii sunt prezenți peste tot, dacă stăm să ne gândim, și este foarte ușor să faci conexiuni cu diferite subiecte, de la planificarea bugetară a călătoriei pe care Harap-Alb, la consilierea financiară la curtea Regelui Soare sau schimburile valutare în diferite zone geografice sau cu ocazia planificării unei călătorii.

6. Care este întrebarea pe care o primiți cel mai des în cadrul cursurilor?

Nu aș putea spune că e o anumită întrebare care apare mai des, însă cu siguranță oamenii sunt interesați să afle cum pot să își optimizeze cheltuielile, cum pot să își organizeze mai bine banii și cum să reziste tentațiilor de a cumpăra lucruri din impuls.

7. Ce schimbări ați observat, în ultimii ani, în comportamentul consumatorului, dar și în cel al oamenilor care se prezintă în sediile BCR?

Credem că oamenii sunt mai informați sau, cel puțin, mai dornici să se informeze. Iar odată cu pandemia, aceștia au devenit mult mai conștienți de importanța educației financiare și de ce e esențial să ne înțelegem relația pe care o avem cu banii, dacă vrem să avem o viață împlinită.

8. Sunteți de părere că pandemia a schimbat mindset-ul financiar al oamenilor? Credeți că acum aceștia vor fi mai dispuși să se educe, în această direcție?

În mod sigur, da. Pandemia a reprezentat pentru mulți o provocare și a determinat schimbări neașteptate care au trebuit gestionate. Pe deoparte vorbim despre cazurile neplăcute în care oamenii și-au pierdut locul de muncă sau parte din câștiguri, și au fost forțați să își evalueze serios situația financiară sau au înțeles pe propria piele ce bine le-ar fi prins un fond de rezervă, spre exemplu. Pe de altă parte, cei care nu s-au confruntat direct cu astfel de probleme și au avut ocazia de a reduce sau elimina anumite cheltuieli, și-au dat seama că pot fi mai eficienți și pot trăi cu mai puține lucruri de care nu aveau neapărată nevoie, direcționând sau investind fondurile rămase către alte obiective. Una peste alta, multă lume a înțeles că trebuie să acorde mai multă atenție în această zonă și să adopte o atitudine mai conștientă și activă.

9. Ce planuri de viitor aveți pentru proiectul Școala de Bani?

Pe lângă cursul pentru părinți lansat la început de an, vom mai avea și un modul pentru investiții, care se află momentan în pregătire. Ne dorim să creștem în continuare și să atragem cât mai mulți participanți, de toate vârstele. Vom merge mai departe și cu alte inițiative dragi ce fac parte din proiect, precum FLiP – Școala de Bani pe Roți pentru copii, unde în prima parte a anului vom organiza o Olimpiadă și bineînțeles că pregătim cursuri noi.

10. În final, dacă mai aveți ceva de adăugat, poate vreun subiect pe care noi nu l-am atins.

La finalul anului trecut, în încercarea de a vedea relația cu banii într-o nouă abordare, am creat cursul de Mindfulness financiar. Tocmai pentru că în ultimul an oamenii au căutat pe de o parte siguranța financiară, dar și dobândirea unui echilibru mental în contextul stresant al pandemiei, am vrut să legăm conceptul de educație financiară cu ideea de mindfulness. Pentru că relația cu banii este una cu ramificații în toate aspectele vieții, este importantă crearea unei relații sănătoase din acest punct de vedere, printr-o abordare echilibrată, asumată și ancorată în prezent. Așa că, alături de psihoterapeutul Gáspár György, am creat un program în 21 de pași, gândiți sub forma unor lecții ce oferă informații care să-i familiarizeze cu subiectul pe cei care îl parcurg, dar și exerciții practice, pentru o mai bună înțelegere a subiectelor prezentate. Printre temele abordate sunt identificarea tipologiilor financiare, banii și rușinea, shoppingul emoțional sau legătura dintre generozitate și bunăstare financiară. Cursul este gratuit și se găsește pe platforma Școala de Bani: https://www.scoaladebani.ro/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp