Scroll Top
Importanța voluntariatului pentru tineri

Voluntariatul este un mod excelent pentru adolescenți de a da înapoi comunității. Și este, de asemenea, o modalitate practică de a învăța unele abilități din lumea reală, precum și de a explora potențialele cariere. Astfel, putem spune că voluntariatul îi ajută pe tineri să se dezvolte atât personal, cât și profesional.

În țara noastră voluntariatul este recunoscut prin lege ca fiind o expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară aceste activități. Și deși pare foarte multă muncă, voluntarii, în general, se și distrează foarte mult. Participă la training-uri, merg în teambuild-uri și, probabil cel mai importat, leagă prietenii care țin o viață întreagă.

Beneficiile voluntariatului

În secolul XII, când orice informație este doar la un click distanță și oricine poate învăța o meserie, orice activitate pe care tu o faci te-ar putea diferenția pe piața muncii. Aici vorbim despre a cunoaște mai multe limbi străine, despre internship-uri sau despre voluntariat. Probabil nu realizezi de ce voluntariatul este în această listă.

Acesta îți poate aduce mai multe beneficii, ajutându-te, cum spuneam și anterior, să te dezvolți personal și profesional.

  • Voluntariatul te ajută să înveți abilități necesare în lumea reală – Nu este un secret că școală ne pregătește foarte puțin pentru ceea ce se întâmplă cu adevărat în viață. De aceea, înainte să intri în piața muncii e bine să treci printr-o experiență de voluntariat. Aceasta poate fi o „simulare” și te poate ajuta să acumulezi abilități precum: abilități de comunicare, cum să îți crești încrederea în sine, cum să te încadrezi în termenele limită.
  • Prin voluntariat poți cunoaște oameni noi – Iar aici nu vorbim doar despre prietenii, ci de faptul că se pot lega anumite relații profesionale. Poți cunoaște anumiți oameni care îți pot deschide ușile spre cariera pe care ți-o dorești. De asemenea, voi cunoaște persoane cu o vastă experiență în piața muncii, de la care poți primi sfaturi.
  • Cu ajutorul voluntariatului poți explora opțiuni pentru viitor – Cum ziceam și anterior, voluntariatul poate fi o simulare a unui loc de muncă. Foarte multe organizații non-guvernamentale sunt structurate asemenea unei companii, pe departamente precum vânzări, marketing, resurse umane, etc. Astfel, îți poți da seama ce carieră ți se potrivește sau cu care dintre aceste departamente rezonezi cel mai tare.

Oportunități de voluntariat pentru tinerii din România

Odată ce te-ai hotărât că vrei să faci voluntariat, este important să alegi acea oportunitate care ți se potrivește cel mai bine.

  • Organizațiile pentru protecția mediului – Dacă ești pasionat de protejarea naturii și vrei să contribui activ, te poți înscrie ca voluntar într-un ONG de acest gen: Let’s Do It Romania, Greenpeace Romania, Agent Green.
  • Organizațiile studențești – Indiferent de facultatea pe care o urmezi, există mari șanse ca aceasta să susțină anumite organizații studențești. Rolul lor este de a pregătii studenții pentru piața muncii și de a le face mai ușoară acomodarea cu noua etapă din viața lor. În filiera socio-economică sunt: ASER, AISEC, BOS, VIP, SISC; din filiera tehnică: BEST, LSAC.
  • Organizații care susțin cauze umanitare – Empatia este un „mușchi” greu de dezvoltat, dacă nu îți este insuflat din familie sau nu l-ai dobândit în urma experiențelor din viața ta de până acum. Voluntariatul pentru cauze umanitare te poate ajuta în acest sens. Există multe organizații care se ocupă cu astfel de acțiuni: MagiCAMP, Zi de Bine, SOS Satele Copiilor.
  • Voluntariat la evenimente – Să vezi cu ochii tăi cum se organizează un eveniment este o experiență din care ai foarte multe lucruri de învățat. Poți căuta local, la tine în oraș, ce evenimente se organizează și dacă ar avea nevoie de voluntari. De asemenea, marile festivaluri din țara noastră (Untold, Neversea, Electric Castle) sunt organizate cu ajutorul multor voluntari. Deci stai cu ochii pe site-urile și conturile lor de pe rețelele sociale, deoarece acolo lansează formularele de înscriere. (Cu speranța că se vor ține în 2021)
  • Organizații care contribuie la educarea societății – Este important să îți iei informațiile corecte și, de aceea, există anumite organizații unde poți contribui ca oamenii să se informeze corect în legătură lucrurile legate de comunitate. Printre acestea se numără și EdPost. Ne dorim să primim ajutor cât mai multor tineri, dornici să facă o schimbare reală în comunitate. De asemenea, în aceiași categorie putem menționa Generația Vot, Funky Citizens, Forum Apulum.

Putem concluziona că voluntariatul este un impact major atât asupra celui care îl prestează, cât și asupra celor care beneficiază de el. Prin implicarea ta în acțiuni de voluntariat nu numai că aduci o contribuție reală societății, dar te dezvolți și tu, atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp