Cititul este una dintre primele abilități pe care le dobândești și, pentru majoritatea dintre noi, este un lucru indispensabil. Cu toate acestea, în acest articol nu vom vorbi despre abilitatea de a citi, ci despre cititul de plăcere. Este uimitor cât de mulți oameni posedă această abilitate și cât de puțini o folosesc în scopuri recreative și culturale.
Din păcate, școala nu promovează cititul așa cum ar trebui, cei mici fiind obligați să citească anumite cărți care nu sunt pe placul lor, în loc să fie lăsați să exploreze singuri. Din cauza acestui start nepotrivit, acești copii ajung adulți care nu găsesc nicio plăcere în a se relaxa cu o carte în mână.
Câți români citesc?
În 2019, România se afla pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Potrivit Eurostat, 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, în timp ce doar 16% declară că citesc cel puțin o carte pe lună. De asemenea, 35% susțin că nu au citit niciodată o carte.
Astfel, putem observa că există o nevoie de îmbunătățiri în ceea ce privește promovarea cititului. Odată cu dezvoltarea rețelelor sociale și a industriei serialelor și filmelor, lectura a devenit o a treia, poate a patra sau poate chiar a ieșit din aria de activități pe care oamenii le desfășoară în timpul liber.
Beneficiile cititului
Dacă ai ajuns să citești acest articol probabil ești interesat să îți dezvolți pasiunea pentru citit sau să o începi. Este evident că te lași influențat de vorbele din jurul tău, de oamenii care spun ”citești, vrei să pari intelectual”. Însă aceasta este, evident, o mentalitate greșită.
Pe lângă faptul că este, într-adevăr, un act cultural și îți îmbogățește cunoștințele și îți dezvoltă capacitatea de gândire, cititul are multe beneficii asupra sănătății, atât fizice, cât și mentale. Dacă este să vorbim despre sănătatea fizică, cercetătorii au confirmat, cu ajutorul RMN-urilor că lectura implică o rețea complexă de circuite și semnale în creier. Pe măsură ce capacitatea de citire se maturizează, acele rețele devin tot mai puternice și mai sofisticate. De asemenea, chiar dacă cercetările nu au dovedit, în mod concludent, că citirea cărților previne boli precum Alzheimer, există studii care arată că persoanele în vârstă care citesc și rezolvă probleme matematice în fiecare zi își mențin și își îmbunătățesc funcționarea cognitivă.
Sănătatea mentală este un subiecte foarte discutat în ultima perioadă, mai ales în contextul pandemiei. Perioadele de carantină, au afectat foarte multe persoane la nivel psihic. Dar și până la pandemie, viața pe care foarte mulți oameni o duceau era plină de zile stresante la muncă, gânduri de îngrijorare cu privire la viitor, facturi sau alte lucru din această arie. Puțină lumea știe, însă, ce efect poate avea cititul asupra acestor aspecte. Studiile arată că lectura diminuează cu până la 28% riscul de depresie și că doar 6 minute de citit reduc stresul cu 68%.
De asemenea, a mai fost descoperit faptul că lectura ne dezvoltă abilitatea de a fi empatici. Cercetările spun că oamenii care citesc ficțiune literară – povești care explorează viețile interioare ale personajelor – prezintă o capacitate sporită de a înțelege sentimentele și credințele altora.
Cum ajungem să iubim cititul?
În primul rând, trebuie să treci pentru prejudecățile despre care vorbeam mai sus. Dacă vrei să citești, citește. Nu te gândi la ce vor spune alții despre cărțile pe care le citești. Dar este în regulă să te inspiri de la oamenii din jurul tău. De fapt, este important să iei orice măsuri pentru a găsi ceea ce te pasionează cu adevărat.
Dar înainte de toate, este esențial să îți dai seama de ce vrei să citești. Unora le place să citească cărți care le învață noi abilități, de la limbaje de programare computerizată la abilități de vânătoare sau camping. Alți oameni se bucură de narațiuni, fie ele fictive sau biografice, pentru a se transporta în alte vremuri, lumi sau situații.
De asemenea, un alt aspect important este locul în care citești. Găsește un loc liniștit, bine luminat și confortabil. Distragerea constantă de la cartea din fața ta poate face dificilă concentrarea și nimănui nu-i place să citească aceleași pasaje din nou și din nou. În plus, asta te va ajuta să dezvolți o rutină de citit. În același sens, trebuie să îți setezi un timp în care să citești. Chiar dacă începi cu doar zece minute într-o pauză de prânz, douăzeci de minute în autobuz sau cu cincisprezece minute înainte de culcare noaptea, asta înseamnă brusc patruzeci și cinci de minute.
Mentalitatea pe care o ai trebuie să fie cea potrivită, să nu rămâi cu gândirea care ți-a fost insuflată în școală. Cititul este un privilegiu, nu o obligație. Suntem atât de norocoși că avem acces la milioane de cărți pentru prima dată în istorie.
Cititul este minunat, dar poate fi și o activitate singuratică. Totul se întâmplă în capul tău, în imaginația ta, în emoțiile tale. Citirea nu este o activitate comună. Responsabilitatea de a ști că ai un prieten de lectură sau un club de carte poate fi adesea focul de care ai nevoie pentru a termina orice carte ai citit.
Adevăratul secret pentru a citi mai mult nu este citirea rapidă. Nu este să-ți stabilești obiective și să îl pui pe lista de sarcini. Pentru a citi mai mult, trebuie să te îndrăgostești de lectură. Simplu, dar trecut cu vederea. Același lucru este valabil și pentru orice obicei bun. Citirea nu face excepție.