Scroll Top
Vitamina D reglează calciul în intestin într-un mod diferit decât se credea anterior
Food photo created by whatwolf - www.freepik.com

Studiul ar putea ajuta la tratarea mai bună a absorbției deficitare a calciului din cauza intervențiilor chirurgicale bariatrice și din cauza îmbătrânirii.

Un studiu Rutgers a descoperit că vitamina D reglează calciul într-o secțiune a intestinului despre care anterior se credea că nu a jucat un rol cheie. Constatările au implicații importante asupra modului în care boala intestinului, inclusiv colita ulcerativă și boala Crohn, pot perturba reglarea calciului.

La o persoană sănătoasă, corpul absoarbe calciu pentru a menține oasele puternice și pentru a îndeplini alte funcții importante, cum ar fi ajutarea mișcării mușchilor și a nervilor care transportă mesaje între creier și părțile corpului. Vitamina D este esențială pentru această absorbție a calciului din intestin și pentru funcția acestuia.

Studiul, publicat în revista Molecular and Cellular Biology, evidențiază importanța segmentelor distale ale intestinului – inclusiv a colonului – în reglarea vitaminei D, a calciului și calcificării osoase. Anterior, se considera că această reglementare apare doar în intestinul proximal, prima secțiune a intestinului imediat după stomac.

Din studiu, cercetătorii au aflat, de asemenea, că un transportor de mangan – un element esențial care joacă un rol în multe procese celulare – a fost una dintre genele cele mai induse de vitamina D atât în intestinul proximal, cât și în cel distal.

Autorul principal al studiului, Sylvia Christakos, profesor la Departamentul de Microbiologie, Biochimie și Genetică Moleculară de la Rutgers New Jersey Medical School, spune că aceste descoperiri sugerează că vitamina D joacă și alte roluri. Constatările sugerează că vitamina D poate avea un rol nu numai în absorbția calciului, ci și în reglarea celulară a altor ioni esențiali și în funcția celulelor stem intestinale, a spus ea.

Această cercetare poate duce la noi strategii care pot compensa absorbția deficitară calciului și pot crește eficacitatea acesteia pentru a minimiza pierderile osoase datorate intervențiilor chirurgicale bariatrice, rezecției intestinului subțire sau a absorbției reduse a calciului după menopauză sau datorită îmbătrânirii.

Printre coautori se numără Michael Verzi, Departamentul de Genetică, Universitatea Rutgers; Noah Shroyer, Baylor College of Medicine; și James Fleet, Universitatea Purdue.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201201171732.htm

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp