Un aliment de bază este un aliment care constituie partea dominantă a dietei unei populații. Alimentele de bază sunt consumate în mod regulat – chiar și zilnic – și furnizează o proporție majoră din necesitățile energetice și nutriționale ale unei persoane.
Alimentele de bază variază de la un loc la altul, în funcție de sursele de hrană disponibile. Majoritatea acestor alimente sunt ieftine, pe bază de plante. De obicei sunt pline de calorii pentru energie. Boabele și tuberculii de cereale sunt cele mai comune obiecte alimentare.
Există mai mult de 50.000 de plante comestibile în lume, dar doar 15 dintre ele asigură 90% din consumul de energie alimentară din lume. Orezul, porumbul și grâul reprezintă două treimi din acestea. Altele includ meiul și sorgul; tuberculi precum cartofi, manioc, igname și taro; și produse de origine animală precum carne, pește și lactate.
Alimentele de bază depind în mod tradițional de plantele care sunt native într-o regiune. Cu toate acestea, odată cu îmbunătățirile din agricultură, depozitarea alimentelor și transportul acestora, unele produse de bază se schimbă. De exemplu, în insulele din Pacificul de Sud, rădăcinile și tuberculii, cum ar fi taro, sunt produse alimentare de bază tradiționale. Din 1970 însă, consumul lor a scăzut.
Alimentele care erau specifice unei regiuni devin populare în regiunile în care nu cresc în mod tradițional. Quinoa, de exemplu, este o plantă asemănătoare cerealelor, crescută în Munții Anzi din America de Sud. Astăzi, quinoa este populară în afara Americii Latine.
Deși alimentele de bază sunt hrănitoare, ele nu oferă o gamă completă și sănătoasă de nutrienți. Oamenii trebuie să adauge alte alimente în dietele lor pentru a evita malnutriția.
Orez
Orezul este un aliment de bază pentru mai mult de 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, în special în Asia, America Latină și părți din Africa. Orezul este cultivat în Asia de mii de ani. Oamenii de știință cred că oamenii au domesticit prima dată orezul în India sau Asia de Sud-Est. Acesta a ajuns în Japonia în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. Portughezii l-au introdus cel mai probabil în America de Sud în secolul al XVI-lea.
Astăzi, cei mai mari producători de orez din lume sunt China, India și Indonezia. În afara Asiei, Brazilia este cel mai mare producător de orez. Acesta crește în climă caldă și umedă. Se dezvoltă în solul plin de apă, cum ar fi în câmpiile inundabile ale râurilor asiatice, precum Gange și Mekong. ”Orezul de apă adâncă” este o varietate de orez care este adaptată la inundații profunde și este cultivată în estul Pakistanului, Vietnamului și Birmaniei.
Porumb
Porumbul este originar din America Centrală, unde a fost domesticit de azteci și mayași. Porumbul rămâne cea mai cultivată cultură din America de azi. Statele Unite sunt cel mai mare producător din lume, producând peste 40% din porumbul din lume. China, Brazilia, Mexic și Argentina produc, de asemenea, cantități mari.
Porumbul este utilizat într-o varietate de moduri și poate fi depozitat relativ ușor. Acesta este motivul pentru care este un produs alimentar atât de popular.
Porumbul uscat, măcinat se numește făină de porumb. Multe culturi fac terci din făină de porumb, inclusiv mămăligă în Italia și sadza în Zimbabwe. Făina de porumb este, de asemenea, utilizată pentru a face pâine sau este tratată cu apă de var pentru a face masa, principalul ingredient al tortilelor.
Sâmburii de porumb pot fi înmuiați în leșie pentru a produce ”hominy”. ”Hominy” măcinat grosier este folosit pentru a face granule, un aliment popular în sud-estul Statelor Unite. Grișul este un aliment popular pentru micul dejun, la fel ca fulgii de porumb și alte cereale. Brazilienii fac un desert numit canjica, fierbând boabe de porumb în lapte îndulcit.
În America și Regatul Unit, multor oameni le place să fiarbă, să pună pe grătar sau să prăjească spice întregi de porumb și să mănânce pur și simplu boabele de pe știulet. Miezul gătit poate fi, de asemenea, îndepărtat din știulet și servit ca legumă. Anumite soiuri de miez de porumb, când sunt uscate, vor exploda atunci când sunt încălzite, producând floricele.
Porumbul este, de asemenea, utilizat pentru a produce ulei, îndulcitori precum siropul de porumb și amidonul care este folosit ca îndulcitor și agent de îngroșare în gătitul casnic. Alcoolul din porumb fermentat este sursa whisky-ului bourbon.
Grâu
Grâul a fost domesticit pentru prima dată în Orientul Mijlociu, în zona cunoscută sub numele de Cradle of Civilization, în apropierea a ceea ce este acum Irakul. Domesticirea acestui aliment de bază, fiabil și versatil, a fost cheia dezvoltării agriculturii.
Grâul crește bine în climă temperată, chiar și în cele cu un sezon de creștere scurt. Astăzi, China, India, Statele Unite, Rusia și Franța sunt printre cei mai mari producători de grâu din lume.
Majoritatea pâinilor se fac cu făină de grâu. Aceasta este, de asemenea, utilizată în paste, produse de patiserie, biscuiți, cereale pentru micul dejun și tăiței. Grâul poate fi zdrobit în bulgur, care are o valoare nutritivă ridicată și este adesea folosit în supe și produse de patiserie din Orientul Mijlociu.
Rădăcini și tuberculi
În plus față de boabele de cereale, rădăcinile și tuberculii sunt obiecte de bază obișnuite, în special în regiunile tropicale. Ignamele sunt un aliment important în pădurile tropicale din Africa de Vest. Acestea sunt cel mai frecvent curățate, fierte și bătute într-o pulpă pentru a face un aluat numit fufu.
Manioca, cunoscută și sub numele de manioc, este un aliment de bază pentru mai mult de 500 de milioane de oameni. Acest tubercul provine din pădurea tropicală amazoniană din America de Sud și a fost introdus în Africa de Vest în secolul al XVI-lea. Acum, manioca este importantă pentru dietele multor oameni din America Latină și Africa.
Taro este un aliment de bază pe unele dintre insulele Pacificului, cum ar fi Hawaii, Fiji și Noua Caledonie, precum și în Africa de Vest. Preparatul național hawaian, ”poi”, este o pastă groasă făcută din taro care a fost fiartă, zdrobită și fermentată.
Cartofii sunt originari din climatul rece al Munților Anzi. Au fost elementul de bază al Imperiului Inca în secolele XV și XVI. Introdus în Europa de exploratorii secolului al XVI-lea, cartofii sunt acum un aliment de bază în Europa și părți ale Americii. Principalii producători de cartofi sunt China, Rusia, India, Statele Unite și Ucraina.
Alte alimente de bază
Deși cerealele și tuberculii reprezintă majoritatea alimentelor de bază din lume, nu sunt singurele alimente dominante din lume. Maasaii din Kenya și Tanzania s-au bazat în mod tradițional pe alimentele furnizate de bovine pentru majoritatea dietei lor. Laptele, carnea și sângele sunt ingrediente tradiționale în dietele Maasai. Astăzi, cerealele au devenit un aliment de bază al Maasailor, dar beau și cantități mari de lapte.
Culturile indigene din climele polare, unde fructele și legumele proaspete sunt rare, se bazează pe carne și pește ca elemente de bază. De exemplu, triburile eschimos din Alaska și nordul Canadei au mâncat în mod tradițional carne de focă, morsă și balenă, pe lângă multe tipuri de pește.
În climatele tropicale, oamenii se bazează adesea pe fructe amidon, cum ar fi plantanele și fructele de pâine. În părți din Africa și Asia, în special India, leguminoasele precum fasole, linte și năut sunt alimente de bază.
Baza berii
Grâul, un aliment de bază în întreaga lume, poate fi germinat și uscat pentru a crea malț. Malțul este un ingredient cheie în bere, una dintre primele băuturi create de oameni. Berea antică nu era carbogazoasă și era probabil la fel de groasă ca un sirop ușor. Avea un conținut foarte scăzut de alcool, dar avea un conținut ridicat de amidon și era făcut din pâini special pregătite.
În Egiptul antic, lucrătorii de pe piramide erau deseori plătiți cu bere. Alte alimente cu amidon, bogate în calorii, cum ar fi pâinea și biscuiții, au fost produse de bază. Muncitorii însetați pur și simplu ”își beau pâinea”.
Criza Tortilla
Porumbul este mai mult decât o cultură alimentară. În ultimii ani, porumbul a fost folosit pentru a produce etanol, un combustibil care emite mai puțină poluare decât benzina. Din păcate, cererea în creștere pentru etanol a mărit costul porumbului. În 2007, creșterea prețurilor porumbului a provocat o „criză a tortilelor” în Mexic, unde tortilele pe bază de porumb sunt un aliment principal.
Zeița Cerealelor
Zeița romană, Ceres, era considerată ocrotitoarea cerealelor. Termenul „cereale” provine de la numele ei.
Sursa: https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/food-staple/
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.