Apariția vieții este un mister. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de acord că apa este o condiție prealabilă pentru viață. Prima celulă a apărut în apă și apoi a evoluat pentru a forma un organism multicelular. Cel mai vechi organism unicelular cunoscut de pe Pământ are o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani.
Până acum, bine. Dar dacă viața a apărut în apă, de unde a venit apa?
”Există două ipoteze cu privire la apariția apei. Una este că aceasta ajunge pe planete accidental, atunci când asteroizii care conțin apă se ciocnesc de planeta în cauză””, spune profesorul Martin Bizzarro de la Centrul pentru Formarea Stelelor și a Planetei de la Facultatea de Sănătate și Științe medicale, Universitatea din Copenhaga.
Împreună cu profesorul asistent Zhengbin Deng, el a condus un nou studiu care întoarce teoria cu privire la apariția apei.
”Cealaltă ipoteză este că apa apare în conexiune cu formarea planetei. Studiul nostru sugerează că această ipoteză este corectă și, dacă este adevărată, este extrem de interesantă, deoarece înseamnă că prezența apei este un bio-produs al procesul de formare a planetei”, explică Martin Bizzarro.
Dacă teoria lui Martin Bizzarro și Zhengbin Deng se dovedește corectă, viața în sistemele planetare ar putea avea șanse mai mari de dezvoltare decât se presupunea anterior.
Studiile cercetătorilor arată că a existat apă pe Marte în primii 90 de milioane de ani de existență a planetei; în timpul astronomic, cu mult timp înainte ca asteroizii bogați în apă să bombardeze planetele sistemului solar interior, cum ar fi Pământul și Marte, conform primei ipoteze. Și acest lucru este foarte senzațional, explică Martin Bizzarro.
”Aceasta sugerează că apa a apărut odată cu formarea lui Marte. Ea ne spune că apa poate apărea în mod natural pe planete și că nu necesită o sursă externă, cum ar fi asteroizii bogați în apă”, spune el.
Studiul se bazează pe analize ale unui meteorit negru modest. Însă meteoritul are o vechime de 4,45 miliarde de ani și conține cunoștințe de neprețuit despre tânărul sistem solar. Black Beauty, care este numele meteoritului, provine din scoarța marțiană originală și oferă o perspectivă unică asupra evenimentelor din momentul formării sistemului solar.
”Este o mină de aur de informații. Și extrem de valoros”, spune Martin Bizzarro. După ce a fost descoperit în deșertul marocan, meteoritul a fost vândut cu 10.000 de dolari per gram.
Cu ajutorul fondurilor, Martin Bizzarro a reușit să cumpere puțin sub 50 de grame în scopuri de cercetare în 2017. Cu meteoritul din laborator, ei sunt acum capabili să prezinte semne ale prezenței apei lichide pe Marte în momentul formării sale. În primul rând, însă, au fost nevoiți să zdrobească, să dizolve și să analizeze 15 grame de piatră scumpă, explică Zhengbin Deng:
”Am dezvoltat o nouă tehnică care ne spune că Marte, la început, a suferit unul sau mai multe impacturi severe cu asteroizi. Impactul, dezvăluie Black Beauty, a creat energie cinetică care a eliberat mult oxigen. Și singurul mecanism care ar fi putut provoca eliberarea unor cantități atât de mari de oxigen este prezența apei”, spune Zhengbin Deng.
O altă parte a disputelor dintre cercetători este modul în care Marte, cu temperatura sa de suprafață rece, ar putea găzdui apă lichidă provocând depunerile râurilor și lacurilor vizibile pe planetă astăzi. Apa lichidă este o condiție prealabilă pentru asamblarea moleculelor organice, ceea ce s-a întâmplat acum cel puțin 3,5 miliarde de ani la apariția vieții pe Pământ.
Analiza cercetătorilor despre Black Beauty arată că impactul asteroidului pe Marte a eliberat o mulțime de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Potrivit lui Zhengbin Deng, ”acest lucru înseamnă că atmosfera bogată în CO2 este un posibil determinant al creșterii temperaturilor și permițând existența apei lichide la suprafața lui Marte”.
Echipa face acum un studiu de urmărire care examinează mineralele microscopice purtătoare de apă găsite în Black Beauty. Mineralele apoase vechi sunt atât originale, cât și neschimbate de la formarea lor, ceea ce înseamnă că meteoritul a fost martorul apariției apei.
Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109110228.htm