Scroll Top
Un studiu arată că unul din șase copii are o tulburare mentală probabilă
Hand vector created by pikisuperstar - www.freepik.com

Proporția copiilor care se confruntă cu o probabilă tulburare mintală a crescut în ultimii trei ani, de la unul din nouă în 2017 la unul din șase în iulie 2020.

Rata a crescut la băieții cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani, de la 11,4% în 2017 la 16,7% în iulie 2020 și la fete de la 10,3% la 15,2% în aceeași perioadă de timp, potrivit raportului The Mental Health of Children and Young People din Anglia 2020, publicat de NHS Digital, în colaborare cu Oficiul pentru Statistică Națională, Centrul Național pentru Cercetări Sociale, Universitatea din Cambridge și Universitatea din Exeter. Copiii și tinerii cu o tulburare „probabilă” au fost identificați folosind răspunsurile lor (și ale părinților lor) pe o măsură validată, ”Chestionarul privind Punctele Forte și Dificultățile”, care evaluează diferite aspecte ale sănătății mintale, inclusiv problemele legate de emoții, comportament, relații, hiperactivitate și concentrare, precum și impactul asupra vieții lor.

Probabilitatea unei tulburări mentale probabile crește odată cu vârsta, cu o diferență semnificativă între genuri pentru grupul de vârstă mai mare (17 – 22 de ani): 27,2% dintre femeile tinere și 13,3% dintre bărbații tineri au fost identificați ca având o tulburare mentală probabilă în 2020. Acest raport analizează sănătatea mintală a copiilor și tinerilor din Anglia în iulie 2020 și modul în care acest lucru s-a schimbat din 2017. Experiențele din viața de familie, educația și serviciile, precum și îngrijorările și anxietățile din timpul pandemiei coronavirusului (COVID-19) sunt, de asemenea, examinate. Rezultatele se bazează pe un eșantion de 3.570 de copii și tineri cu vârste cuprinse întrev 5 și 22 de ani care au fost chestionați atât în 2017, cât și în iulie 2020.

Dr. Tamsin Newlove-Delgado, de la Universitatea din Exeter, este unul dintre autorii raportului. Ea a spus: ”Creșterea pe care am găsit-o este foarte îngrijorătoare. Dacă vă gândiți la o clasă de 30 de copii, creșterea pe care am văzut-o între 2017 și 2020 reprezintă o creștere de trei până cinci copii, dintr-o clasă, cu o tulburare mentală probabilă. Sondajul nu ne poate spune dacă și în ce măsură această creștere se datorează pandemiei COVID-19, dar conține dovezi ale impactului acesteia, mulți copii și tineri spunând că statul în casă le-a înrăutățit viața. Aceasta a fost situația pentru majoritatea celor cu o tulburare mentală probabilă, care au raportat, de asemenea, nivele mai ridicate de singurătate. Deoarece ne confruntăm cu o iarnă cu diferite nivele de restricții și perturbări ale vieții copiilor și tinerilor, trebuie să înțelegem mai multe despre experiențele lor, și să folosim aceste constatări pentru a-i sprijini pe cei care au cel mai mult nevoie și pentru a preveni problemele pe termen mai lung.”

Datele din publicație sunt împărțite în următoarele secțiuni:

  • Tendințe și prevalența tulburărilor mentale;
  • Dinamica familiei;
  • Angoasele părinților și copiilor cu privire la COVID-19 și bunăstarea;
  • Accesul la servicii de educație și sănătate;
  • Schimbări de circumstanțe și activități.
Dinamica familiei

Raportul a dezvăluit că, în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, aproape două treimi (63,8%) dintre cele cu o tulburare mentală probabilă au văzut sau au auzit o ceartă în rândul adulților din familia lor, comparativ cu 46,8% dintre fetele cu care este puțin probabil să aibă o tulburare mintală.

Anxietățile și bunăstarea părinților și copiilor

În ansamblu, 36,7% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani au avut un părinte care credea că, copilul lor este îngrijorat de faptul că prietenii și familia se vor infecta cu COVID-19. Mai mult de jumătate (50,2%) dintre copiii cu o tulburare mentală probabilă au prezentat acest lucru către părinți, comparativ cu o treime (33,2%) dintre copiii care este puțin probabil să aibă o tulburare mentală.

Peste o cincime (22,3%) dintre copii au avut un părinte care credea că copilul lor este îngrijorat de infectarea cu noul virus în timpul pandemiei; cei cu o tulburare mentală probabilă au fost aproape de două ori mai predispuși ca părinții lor să gândească acest lucru (36,1%), comparativ cu cei puțin probabili să aibă o tulburare mintală (18,6%). În plus, 37,7% dintre copii aveau un părinte care credea că copilul lor este îngrijorat de faptul că nu merg la școală sau la muncă în timpul crizei.

Problemele de somn păreau a fi un factor în timpul pandemiei, cu mai mult de un sfert (28,5%) dintre copiii de 5 până la 22 de ani care au probleme cu somnul. Din nou, cei cu o tulburare mentală probabilă au raportat probleme mai mari cu somnul (58,9%) decât cei cu șanse mici să aibă o tulburare mentală (19,0%).

Acest lucru a fost mai frecvent la fete, 32,4% raportând probleme de somn comparativ cu 24,7% dintre băieți. Problemele legate de somn au afectat tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani (41,0%), mai mult decât orice altă grupă de vârstă.

Unul din zece (10,1%) copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 11 și 22 de ani au spus că se simt adesea sau întotdeauna singuri. Acest lucru a fost mai frecvent la fete (13,8%) decât la băieți (6,5%). Copiii și tinerii cu o tulburare psihică probabilă au fost de aproximativ opt ori mai predispuși să se raporteze că se simt singuri des sau întotdeauna (29,4%) decât cei puțin probabil (3,7%).

Accesul la servicii de educație și sănătate

Copiii care erau puțin probabil să aibă o tulburare mintală au fost mai predispuși să primească sprijin regulat de la școală sau colegiu în timpul pandemiei (76,4%), comparativ cu cei cu o tulburare mentală probabilă (62,6%).

Când a venit vorba despre primirea ajutorului pentru probleme de sănătate mintală în timpul pandemiei, 7,4% din toți cei cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani au raportat că au încercat să caute ajutor, dar nu l-au primit, acest lucru a crescut la 21,7% pentru cei cu o tulburare psihică probabilă. Aceasta este comparată cu 3,8% din toți cei cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani și 17,5% cu o tulburare mentală probabilă în această grupă de vârstă. Aproximativ unul din cinci (21,7%) dintre tinerii de 17 până la 22 de ani cu o tulburare mentală probabilă au raportat că au decis să nu caute ajutor pentru o problemă de sănătate mintală din cauza pandemiei.

Schimbări în circumstanțe și activități

Raportul acoperă, de asemenea, modificările situației familiilor în timpul pandemiei. Aproape jumătate (46,7%) dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani au avut un părinte care a spus că ei sau partenerul lor lucrează de acasă mai des decât înainte. Aproape trei din zece copii (28,1%) au avut un părinte care a spus că ei sau partenerul lor au înregistrat o scădere a venitului, iar 28,7% au avut un părinte care a spus că ei sau partenerul lor au fost angajați sau au folosit schema de sprijin pentru freelanceri în timpul carantinei.

De asemenea, a fost descoperit faptul că cei cu o tulburare mintală probabilă erau mai predispuși să locuiască într-o familie care rămăsese în urmă cu plățile (16,3%) în timpul carantinei, decât cei care probabil nu aveau o astfel de tulburare (6,4%).

În general, 37,0% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani și 36,4% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 17 și 22 de ani au raportat că statul acasă le-a înrăutățit puțin viața, în timp ce 5,9% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani și 6,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 17 și 22 de ani au spus că a făcut-o mult mai rău. Copiii și tinerii cu o tulburare mentală probabilă au fost mai predispuși să spună că statul acasă le-a înrăutățit viața (54,1% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani și 59,0% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 17 și 22 de ani), decât cei care nu erau predispuși unei astfel de tulburare (39,2%, respectiv 37,3%).

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-10-survey-children-probable-mental-disorder.html

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp