Philadelphia, 8 ianuarie 2020 – Programele Tv cu mâncare sănătoasă ar putea fi ingredientul cheie în conducerea copiilor către alegeri sănătoase de mâncare acum și în viața lor de adulți.
Un nou studiu publicat în Jurnalul Educației și Comportamentului Nutritiv arată că, copiii cu vârste între 10 și 12 ani au fost aproape de trei ori mai dispuși să facă alegeri de mâncare sănătoase după ce au urmărit un program Tv de gătit cu astfel de feluri de mâncare.
Cercetătorii au rugat 125 de copii cu vârste între 10 și 12 ani, cu acordul părinților, de la cinci școli din Olanda să privească pentru 10 minute un program TV public de gătit proiectat pentru copii și apoi le-au oferit o gustare ca premiu pentru participare. Copiii care au urmărit programul sănătos au fost mai dispuși să aleagă opțiunea de gustare sănătoasă – un măr sau câteva felii de castravete – decât una dintre opțiunile nesănătoase – o mână de chipsuri sau de covrigei sărați.
”Rezultatele acestui studiu indică faptul că programele de gătit pot fi o unealtă promițătoare pentru a promova schimbările pozitive în preferințele, atitudinile și comportamentele copiilor legate de mâncare.”, a spus autorul principal Fans Folkvord, doctor al Universității din Tilburg, Tilburg, Olanda.
Acest studiu a fost desfășurat la școlile care ar putea reprezenta o alternativă promițătoare pentru ca, copiii să învețe comportamente de mâncat sănătos. Cercetări anterioare au arătat că tinerii sunt mai dispuși să mănânce mâncăruri bogate în nutrienți, incluzând fructe și legume, dacă erau implicați în prepararea mesei, dar suportul modern de mâncare gata-preparată și lipsa de modele din partea părinților în prepararea mâncării proaspete au dus la o scădere în abilitățile de gătit ale copiilor.
”Oferind educație nutrițională în mediul școlar ar putea avea o influență pozitivă asupra cunoștințelor, atitudinilor, abilităților și comportamentelor copiilor,” a spus Dr. Folkvord.
Acest studiu indică proeminența vizuală a opțiunilor sănătoase atât în alegerile de mâncare, dar și în mărimea porției din programul TV de gătit duce tinerii privitori către o poftă pentru acele alegeri sănătoase și apoi să acționeze pe baza acelor pofte.
Efectul pe care expunerea opțiunilor sănătoase îl are asupra copiilor este puternic influențat de personalitate. De exemplu, copiii cărora nu le plac mâncărurile noi sunt mai puțin dispuși să arat un interes puternic pentru alegerile sănătoase după ce au văzut o emisiune TV. Pe măsură ce cresc, ei încep să se simtă responsabili de obiceiurile lor de mâncat și pot uita informațiile pe care le-au învățat când erau copii. Cercetătorii cred ca asta poate indica că privirea emisiunilor cu opțiuni sănătoase poate avea încă un impact pozitiv asupra comportamentului copilului, chiar dacă este întârziat de vârstă.
”Școlile reprezintă cel mai eficient mod pentru a ajunge la o parte mare din populația targetată, care include copiii, dar și personalul școlii și întreaga comunitate,” a comentat Dr. Folkvord. ”Modelarea pozitivă a colegilor și profesorilor poate încuraja elevii să încerce noi mâncăruri pe care obișnuiau să le deteste.”
Obiceiurile proaste de dietă din copilărie și adolescență pot avea multiple efecte negative asupra mai multor indicatori de sănătate și bunăstare, precum obținerea și menținerea unor greutăți sănătoase, creșterea și dezvoltarea unor tipare și sănătatea dentară.
”Probabilitatea de a consuma fructe și legume printre tineri și adulți este puternic legată de a știi să le prepare. Abilitățile crescute de gătit printre copiii ar putea influența pozitiv consumul lor de fructe și legume într-o manieră care va persista când vor fi adulți.” a adăugat Dr. Folkvord.
Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-01/e-kta010220.php
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.