Scroll Top
Crearea unui Mediu Mai Sănătos în Casă

Știai că unele ingrediente din produsele de curățenie obișnuite pot fi legate de alergii, astm și alte efecte pe termen lung, precum afectarea reproducerii și cancerul? Curăță-ți casa fără a folosi produse de curățenie toxice, urmând aceste sfaturi pentru o curățenie mai sigură atât pentru tine, cât și pentru mediu.

Învață să citești etichetele.

Evită produsele cu cuvintele semnal „Otravă”, „Pericol” și „Avertisment”. Nu te lăsa înșelat de afirmații vagi, nereglementate, cum ar fi „natural”, „eco-friendly” și „non-toxic”. Dacă produsul  nu listează ingrediente, contactează compania pentru a cere divulgarea acestora.

Evită produsele cu „parfum” ca ingredient sau alege produsele fără parfum. Parfumurile sintetice pot declanșa astmul și pot conține substanțe chimice disruptoare hormonale. În loc să maschezi mirosurile neplăcute cu parfum, abordează sursa mirosului.

Evită produsele antimicrobiene.

Dacă familia ta este în general sănătoasă, nevoia de dezinfectare regulată este rară. Curățarea regulată cu săpun simplu și apă, este eficientă în îndepărtarea murdăriei și a microbilor. Nu confunda curățenia cu dezinfectarea—curăță mai întâi și dezinfectează doar dacă este necesar. Substanțele chimice antimicrobiene de evitat includ triclosan, triclocarban și compușii cuaternari de amoniu („quats”). Expunerea la quats în produsele de curățenie este legată de afectarea sistemului imunitar, toxicitatea reproducerii și impacturile asupra metabolismului.

Concentrează-te pe tehnici de curățare mai sigure în bucătărie și baie în loc să te bazezi pe un dezinfectant.

  • Folosește tocătoare separate pentru carne și legume.
  • Schimbă bureții de bucătărie frecvent și stoarce-i pentru a-i menține uscați. Dezinfectează bureții săptămânal, fierbându-i în apă cel puțin trei minute sau introducându-i în cuptorul cu microunde timp de un minut.
  • Spală mereu mâinile după folosirea toaletei.
  • Spală mâinile regulat cu săpun simplu și apă.
  • În afara mediului medical, săpunul antibacterian nu aduce niciun beneficiu în comparație cu săpunul simplu și apa.

Practică stocarea și utilizarea în condiții de siguranță.

Nu amesteca niciodată produsele. Substanțele chimice pot avea reacții periculoase atunci când sunt combinate, de exemplu, amoniacul și înălbitorul împreună creează gaze otrăvitoare.

Depozitează întotdeauna produsele de curățenie în afara razei copiilor. Ventilează, folosește mănuși și ia alte precauții recomandate. Elimină produsele vechi, periculoase prin programul de colectare a deșeurilor periculoase pentru gospodării al județului tău.

Aruncarea Toxinelor din Spațiul Tău de Locuit

Aruncă o privire în jurul casei tale. Știi ce conțin bunurile și produsele tale de uz casnic? Unele substanțe chimice pot afecta sănătatea dacă ajung în exces în corpul tău. A fi conștient de substanțele potențial nocive și eliminarea lor poate contribui la menținerea sănătății tale și a familiei tale.

„Există o gamă de substanțe chimice la care poți fi expus în casa ta, în general la niveluri foarte scăzute”, spune Dr. Andrew Rooney, un expert în toxicologie și riscuri la NIH. Substanțele toxice posibile pot fi găsite în materialele de construcție, vasele de gătit, produsele de curățenie, cortinele de duș, mobilierul, covorul și alte obiecte comune.

Nu toate chimicalele sunt nocive. De fapt, majoritatea substanțelor din mediul nostru sunt probabil sigure, explică Dr. Heather Patisaul, expertă în neuroștiințe și toxicologie la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. „Doar o mică parte este probabil toxică”, spune ea. „Cu toate acestea, există multe lucruri simple pe care le poți face pentru a minimiza expunerea ta.”

De multe ori, cantitatea la care ești expus poate face o substanță să devină nocivă. Cantitatea considerată „sigură” variază pentru fiecare substanță. Cercetătorii finanțați de NIH lucrează pentru a afla mai multe despre cum pot afecta sănătatea noastră chimicalele din mediul înconjurător, astfel încât să putem aborda mai bine orice probleme.

Uneori este evident când o substanță chimică este periculoasă. Poți să faci o erupție cutanată de la vărsarea unui produs de curățare pe pielea ta. Sau poți începe să tușești când inspiri vapori iritanți. Pentru a evita riscurile cunoscute pentru sănătate, asigură-te că citești cu atenție instrucțiunile de pe produsele de uz casnic și urmează orice precauții de siguranță.

Unele substanțe chimice toxice nu provoacă simptome imediate sau clare. Plumbul, de exemplu, este bine cunoscut pentru efectele sale otrăvitoare. În general, cu cât ai mai mult plumb în corp, cu atât este mai probabil să ai probleme de sănătate. Plumbul poate cauza hipertensiune arterială, probleme de fertilitate, dureri musculare și articulare, și probleme de memorie și concentrare. Prin urmare, plumbul nu mai este permis în vopsele, benzină și conservele folosite pentru alimente. Dar plumbul poate fi încă găsit în vopseaua pe bază de plumb utilizată în casele mai vechi, în praful de acasă și în apa potabilă pompată prin conducte de plumb.

„Cel mai bun mod de a te proteja de efectele sănătății plumbului nu este prin tratament, ci prin prevenirea expunerii”, explică Rooney. Dacă locuiești într-o casă mai veche, verifică cu departamentul local de sănătate despre orice plumb care ar putea fi în vopsea, praf sau apa potabilă. Experții locali te pot ghida în pașii pe care îi poți lua pentru a preveni expunerea la plumb.

Copiii mici sunt mai vulnerabili la plumb și la multe alte substanțe chimice. Asta pentru că corpurile și creierele lor sunt încă în dezvoltare. Copiii pot fi, de asemenea, expuși la toxine prin comportamentele normale ale copilăriei, cum ar fi jocul pe podea și introducerea jucăriilor sau a mâinilor în gură.

„Substanțele chimice pot ieși din produsele noastre și pot ajunge în aer și în praful din casă, unde pot intra în corpul tău”, spune Dr. Ami Zota, expertă în mediu și sănătate publică la Universitatea George Washington. Echipa ei a descoperit recent 45 de substanțe chimice diferite care se găsesc frecvent în praful de interior. Multe dintre substanțele identificate fac parte dintr-un grup numit „perturbatori endocrini”.

Când perturbatorii endocrini ajung în corpul tău, pot imita sau bloca hormonii naturali pe care corpul tău îi produce. Dovezi sugerează că perturbatorii endocrini ar putea reduce fertilitatea, crește riscul pentru unele tipuri de cancer sau provoca alte daune. Aceste chimicale pot prezenta cele mai mari riscuri pentru sănătate atunci când oamenii sunt expuși în uter sau în primii ani de viață, când hormonii ghidează dezvoltarea organelor și creierului corpului.

Substanțele considerate a provoca perturbări endocrine includ anumite parfumuri, pesticide și acoperiri rezistente la pete. Cercetătorii finanțați de NIH studiază efectele asupra sănătății a mai multor tipuri de clase chimice legate de perturbarea hormonală, inclusiv ftalații (pronunțați THAL-ates), PFC-urile (sau substanțele perfluorurate) și retardanții de flacără.

Ftalații sunt o familie de substanțe chimice sintetice utilizate pentru a produce plastic, detergenți și parfumuri. Efectele asupra sănătății umane ale ftalaților nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar sunt studiate de mai multe agenții guvernamentale, inclusiv NIH. La animale, expunerea la ftalați a fost legată de multe probleme reproductive și de dezvoltare.

„Mai multe sute de chimicale pot fi clasificate ca parfum”, explică Patisaul. „Deci, atunci când folosești un curățitor cu un miros, probabil conține unele ftalați, chiar dacă eticheta nu spune în mod specific ftalați.” Poți căuta produse „fără parfum”.

PFC-urile sunt folosite pe scară largă pentru a face produsele de zi cu zi mai rezistente la pete, grăsime și apă. Acestea pot fi găsite în vasele antiaderente, canapelele și covoarele rezistente la pete, precum și în hainele și saltelele impermeabile. În studiile cu animale, unele PFC-uri perturbă activitatea normală a hormonilor, reduc funcția sistemului imunitar sau provoacă probleme de dezvoltare. Unele dovezi sugerează că anumite PFC-uri pot afecta și sănătatea umană, având posibile legături cu greutatea redusă la naștere, obezitatea și cancerul testicular și renal.

Anumite PFC-uri, cum ar fi cele utilizate pentru a fabrica Teflonul, sunt în curs de eliminare din uz. Dar unele obiecte de uz casnic mai vechi, cum ar fi tigăile antiaderente, pot încă să le conțină. Dacă ai o tigaie antiaderentă mai veche care este zdruncinată și uzată, încearcă să o înlocuiești.

„Cel mai bine este să devii conștient că există chimicale în mediul înconjurător și că există lucruri foarte simple pe care le poți face pentru a reduce expunerea ta”, spune Patisaul.

Chimicalele sunt peste tot, iar majoritatea sunt inofensive. Limitarea celor potențial toxice în viața ta de zi cu zi te poate ajuta să creezi un mediu mai sigur și mai sănătos în casă. Citește eticheta produselor pentru a vedea ce conțin produsele pe care le cumperi și ia decizii informate.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp