Principiul fundamental al medicinei funcționale este că fiecare persoană este unică din punct de vedere biochimic și, prin urmare, niciun tratament nu este potrivit pentru toată lumea. Medicina funcțională nu privește fiecare boală în mod izolat. În schimb, ea caută până ajunge la cauza de bază. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește identificarea cauzei de bază a bolilor autoimune.
Medicina convențională nu consideră autoimunitatea drept o boală a sistemului imunitar. În schimb, este considerată o chestiune de genetică, iar singura opțiune este tratarea simptomelor cu medicamente care inhibă sistemul imunitar și nu ajung la cauza de bază.
Există, într-adevăr, o componentă genetică care contribuie la riscul de a dezvolta o condiție autoimună. Cu toate acestea, amenințarea provine din mediul înconjurător, fie că este vorba de o permeabilitate crescută a intestinului, sensibilități alimentare, toxine, infecții, stres sau o combinație a acestor factori.
Cauza de bază a bolii autoimune – sistemul imunitar.
Ce este boala autoimună?
Boala autoimună este pur și simplu o boală în care sistemul imunitar atacă propriul organism. În mod normal, sistemul imunitar atacă invadatorii străini, cum ar fi bacteriile și virusurile, prin eliberarea de anticorpi. Un sistem imunitar sănătos face diferența între propriile celule și cele străine. Cu toate acestea, în cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar nu poate distinge între invadatorii străini și celulele sănătoase, începând să atace articulațiile, pielea și chiar organele ca și cum ar fi invadatori străini.
Sistemul imunitar: o cauză de bază a bolilor autoimune
Desigur, există multe tipuri de boli autoimune și ele pot afecta diferite organe (cum ar fi tiroida în cazul bolii Hashimoto sau articulațiile în cazul artritei reumatoide), dar, în esență, acestea sunt similare în sensul că reprezintă o reacție imunitară care determină organismul să se atace pe sine. Indiferent de tipul de boală autoimună pe care o aveți, problema reală (și soluția) stă în sistemul imunitar.
Sistemul imunitar constă din două părți: sistemul imunitar înnăscut și cel adaptativ.
Sistemul imunitar înnăscut reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva germenilor care intră în corp și constă în piele, membranele mucoase, celulele sistemului imunitar și proteine. Uneori, este numit „sistemul imunitar nespecific”, deoarece răspunde similar la toți germeni și substanțe străine. De exemplu, atunci când bacteriile intră în corp printr-o tăietură sau o rană, sistemul imunitar înnăscut le detectează și le distruge rapid.
Sistemul imunitar adaptativ reprezintă a doua linie de apărare a organismului, constând din celule T, celule B și anticorpi, cum ar fi celulele albe. Sistemul imunitar adaptativ preia atunci când sistemul imunitar înnăscut nu poate distruge germenii.
Boala autoimună și medicina convențională
După cum am menționat, sistemul nostru actual de îngrijire medicală nu recunoaște bolile autoimune ca fiind afecțiuni ale întregului sistem imunitar. În schimb, ele sunt tratate ca boli ale organelor specifice. Din nefericire, acest lucru înseamnă că nu există o specialitate unificată în medicina convențională pentru tratarea condițiilor autoimune.
Susținerea, în loc de suprimare
Medicina convențională abordează boala autoimună prin medicamente care suprimă sistemul imunitar. Aceste medicamente pot sau nu pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor, deoarece suprimă sistemul imunitar în ansamblu. Cu toate acestea, ele nu sunt lipsite de multe efecte secundare nedorite. Acestea includ oboseală, creștere în greutate, depresie și infecții.
În schimb, medicina funcțională vede corpul ca o unitate întreagă și lucrează pe principiul că sănătatea unui sistem afectează sănătatea și funcționarea celorlalte. În loc să se concentreze pe gestionarea simptomelor bolii, medicina funcțională se concentrează pe susținerea și întărirea sistemului imunitar, care este cauza de bază a bolii autoimune. Cu toate acestea, și alți factori pot cauza autoimunitatea, iar toți au un denominator comun – sistemul imunitar.
5 Cauze Subiacente ale Bolii Autoimune
- Permeabilitatea crescută a intestinului
Aproximativ 80% din sistemul imunitar se găsește aici și există un sistem imunitar sănătos fără un intestin sănătos. Permeabilitatea crescută a intestinului apare atunci când joncțiunile strânse care țin peretele intestinal împreună devin slabe.
Atunci când ai permeabilitatea crescută a intestinului, toate aceste particule sunt recunoscute de sistemul tău imunitar ca invadatori străini, declanșând o alertă maximă în sistemul imunitar și declanșând o creștere masivă a inflamației pentru a lupta împotriva acestor radicali liberi. Această presiune continuă asupra sistemului imunitar determină, în cele din urmă, să devină haotic și să atace din greșeală propriile țesuturi ale organismului. Acest lucru face din această afecțiune una dintre cele mai comune cauze ale bolilor autoimune.
- Glutenul
Glutenul este o proteină găsită în grâu și anumite cereale, și se găsește acum aproape peste tot în lumea modernă. Nu este prezent doar în alimente pe bază de făină, cum ar fi paste și pâine. Acesta se regăsește în substituenții de carne, medicamente și suplimente. În plus, glutenul se găsește în produsele pentru corp, cum ar fi pasta de dinți.
Glutenul este principalul vinovat pentru permeabilitatea crescută a intestinului deoarece declanșează eliberarea de zonulin în intestinele tale, o substanță chimică care spune mucoasei intestinale să „se deschidă”. Este, de asemenea, puternic inflamator, ceea ce înseamnă că poate stresa sistemul imunitar.
Proteina gluten are o structură chimică similară cu unele țesuturi ale corpului (în special tiroida), ceea ce poate duce la mimarea moleculară, unde corpul tău confundă țesuturile tale cu glutenul și le atacă.
- Toxinele
Mucegaiurile toxice (micotoxinele) și metalele grele precum mercurul sunt principalele toxine pe care le observ la cei cu boli autoimune. Micotoxinele sunt compuși volatili produși de mucegaiurile toxice care apar natural în alimentele noastre și produsele de curățare, și distrug sistemul imunitar.
Efectele toxinelor asupra organismelor noastre sunt complexe. Până la urmă, există mii de substanțe chimice acolo, iar noi începem abia să înțelegem cum acționează asupra organismului – fără a mai menționa cum acționează în conjuncție unele cu altele. Se știe că o povară toxică mare expune organismul la un risc mai mare de a dezvolta o boală autoimună.
Una dintre idei susține că anumite toxine, în special metalele grele, deteriorează fizic țesuturile. Sistemul imunitar nu mai recunoaște aceste celule deteriorate ca fiind parte a corpului și le atacă, crezând că sunt invadatori străini.
O altă teorie este că leziunile provocate de toxine determină un răspuns inflamator din partea sistemului imunitar. Asaltul constant al expunerii cronice îl plasează pe sistemul imunitar în alertă maximă, și începe să atace totul – inclusiv țesuturile sănătoase.
- Infecțiile
Oamenii de știință au bănuit de mult timp că infecțiile cu bacterii, viruși și alte toxine sunt cel mai probabil vinovate cauze ale bolilor autoimune. Mai multe infecții au legături cu autoimunitatea, cum ar fi Epstein-Barr (virusul care provoacă mononucleoza), herpes simplex 1 și 2 și E. coli.
Viruși precum Epstein-Barr și herpes simplex nu părăsesc niciodată sistemul tău. Cu toate acestea, se poți suprima asigurându-ne că sistemul imunitar este sănătos. Atunci când sistemul imunitar este suprimat de stres sau boală, infecția poate deveni activă din nou. Odată ce virusul este activ, răspunsul inflamator al sistemului imunitar deteriorează țesutul, ceea ce provoacă mai multă inflamație și un răspuns semnificativ din partea sistemului imunitar. Boala autoimună se dezvoltă din acea stare cronică de inflamație. Vindecarea infecțiilor tale este necesară pentru a inversa autoimunitatea ta.
5. Stresul
Prin concepție, corpul nostru poate gestiona stresul acut. Cu toate acestea, sistemul imunitar rămâne în alertă maximă dacă răspunsul la stres este mereu activ, iar acest lucru îl va determina să devină haotic și să înceapă să atace tot ce vede.
Învățarea modurilor naturale de a elibera stresul este esențială pentru un răspuns optim la stres. Iată câteva exemple:
- Respirație: Meditația și exercițiile de respirație te vor ajuta să-ți calmezi anxietatea și stresul.
- Dans: Mișcarea corpului te poate ajuta să „scuturi” stresul.
- Ascultă muzică: Uimitor, jumătate de oră de ascultare a muzicii poate reduce nivelurile tale de cortizol. Cortizolul este hormonul stresului.
- Exerciții ușoare: O plimbare lungă într-un mediu natural – schimbarea mediului te poate ajuta să scapi de stres.
Abordarea stresului este la fel de importantă ca și identificarea cauzei de bază a bolii autoimune.
În continuare este o abordare dovedită pentru bolile cronice care ajunge la rădăcina simptomelor. Acest stil de viață se bazează pe patru piloni pentru a ajunge la cauza de bază a bolii autoimune.
Pilonul I: Vindecă-ți Intestinul
- Elimină răul – Scapă de lucrurile care afectează negativ mediul tractului gastrointestinal, cum ar fi toxinele și alimentele inflamatorii, precum și infecțiile intestinale cum ar fi SIBO (supra-creșterea bacteriană în intestin subțire) și proliferarea de drojdie.
- Restabilește ceea ce lipsește – Adaugă enzime digestive în regimul tău zilnic pentru a ajuta la susținerea digestiei și absorbției nutrienților.
- Înlocuiește cu bacterii sănătoase – Restabilește bacteriile benefice cu un supliment probiotic pentru a reface un echilibru sănătos de bacterii pentru a-ți vindeca intestinul.
- Repară intestinul – Furnizează substanțele nutritive necesare pentru a ajuta intestinul să se vindece singur.
Pilonul II: Elimină Glutenul, Cerealele și Leguminoasele
Odată ce ți-ai vindecat intestinul, este timpul să faci schimbări în dietă. Începe prin eliminarea alimentelor precum glutenul, cerealele și leguminoasele care provoacă leziuni intestinale și inflamații. De asemenea, recomand ca cei cu boli autoimune să evite legumele din familia Solanaceae, care includ ardeii, roșiile și cartofii. Aceste plante conțin lectine în cantități mari care dăunează mucoasei intestinale, intră rapid în sânge și nu se descompun în timpul gătitului.
Pilonul III: Stăpânește Toxinele
Mulți pacienți observă îmbunătățiri după abordarea primelor doi piloni. Poți fi expus la prea multe toxine dacă nu vezi progrese. Suntem expuși la mii de toxine în fiecare zi. Ele se găsesc în apa pe care o bei, aerul pe care îl respiri, hrana pe care o consumi și în ustensilele de bucătărie, produsele de curățare și cosmeticele pe care le folosești.
Pilonul IV: Vindecă-ți Infecțiile și Redu Stresul
Dacă simptomele tale nu s-au ameliorat după abordarea primelor trei piloni, este timp să mergi mai adânc. Cel de-al patrulea se concentrează pe vindecarea infecțiilor și reducerea stresului.
Pentru a reduce stresul, sugerăm adoptarea de strategii zilnice de reducere a stresului. Câteva dintre preferatele mele includ exerciții de respirație, ascultarea muzicii, dansul, plimbările lungi sau practicarea yoga.
Cuvântul Final despre Cauza de Bază a Bolii Autoimune
Aflarea că ai o boală autoimună nu înseamnă că nu poți trăi o viață plină de vitalitate.
Întrebări frecvente despre Bolile Autoimune
Ce declanșează o boală autoimună?
Cauzele bolii autoimune sunt variate, totuși, implică toate același lucru: sistemul imunitar. Alimentele pe care le consumi, cum ar fi glutenul, afectează sistemul imunitar al organismului, declanșând leaky gut. Micotoxinele, metalele grele și alte toxine pot, de asemenea, afecta sistemul tău imunitar. Haosul provocat sistemului tău imunitar este cauza esențială a bolii autoimune.
Cum poți preveni boala autoimună?
Pentru a preveni boala autoimună, este vital să abordezi cauzele bolii autoimune. Pentru a evita cauzele bolii autoimune precum permeabilitatea crescută a intestinului, trebuie să eviți alimentele inflamatorii precum glutenul. Alte cauze ale bolii autoimune includ stresul și infecțiile, ambele afectând negativ sistemul tău imunitar și putând cauza boala autoimună.
Este boala autoimună vindecabilă?
Deși nu există nicio vindecare cunoscută pentru boala autoimună, simptomele bolii autoimune pot fi inversate prin abordarea cauzelor bolii autoimune și prin implementarea schimbărilor de stil de viață. Prin schimbarea dietei cu una care nu include gluten, eliminând toxinele și reducând stresul, poți promova un sistem imunitar sănătos și poți elimina cauzele bolii autoimune.
Pentru a sprijini această abordare, recomandăm cu încredere produsele de imunitate de la Ropharma. Immunozen Colostrum aduce beneficiile colostrului, un lichid esențial care susține sănătatea imunitară. Immunozen Lactoferrin, un alt element vital, contribuie la fortificarea sistemului imunitar și are proprietăți antioxidante. Epid Propolis oferă protecție naturală împotriva bacteriilor și virusurilor, contribuind la întărirea sistemului tău imunitar. Pentru o susținere completă, Immunepid Adulti combină aceste ingrediente esențiale, oferind o soluție integrată pentru menținerea și îmbunătățirea stării tale de sănătate. Nu în ultimul rând Septogal, conține lactoferină cu rol protector împotriva infectiilor microbiene și virale, cu acțiune antiinflamatoare de-a lungul întregului tract respirator.
Sursa:
- https://www.amymyersmd.com/article/cause-autoimmune-disease
- The innate and adaptive immune systems. Informed Health. 2020.
- Vitamin D Deficiency- An Ignored Epidemic. Dr Zahid Naeem. International Journal of Health Sciences. 2010.