Terapia de chelare este folosită în principal pentru a elimina metalele grele din organism
Terapia de chelare implică administrarea unui medicament care conține un agent de chelare care se leagă de acest ion metalic greu cu sarcină pozitivă pentru a-l elimina din organism. Aceste ioni de metale grele nu pot fi eliminați din organism decât dacă sunt chelați.
Terapia de chelare poate fi administrată intravenous, prin introducerea medicamentului direct în fluxul sanguin.
Medicamentul poate fi administrat și oral sub formă de pastilă sau prin injecție.
Metalele grele includ plumb, mercur și fier
Ele pot provoca probleme grave de sănătate dacă se acumulează în organism.
Terapia de chelare implică de obicei infuzii săptămânale ale medicamentului, iar infuzia durează în mod obișnuit aproximativ 30 de minute. În plus, funcția renală și nivelurile de colesterol ale pacientului vor fi de obicei verificate înainte de a primi terapie de chelare.
Acest articol a fost documentat de pe site-urile https://www.passeportsante.net/ si https://study.com. Informațiile furnizate aici au scop informativ și nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale. Pentru orice problemă de sănătate sau întrebări specifice, se recomandă consultarea unui medic.
Ce este chelarea?
Definiția chelării constă într-un proces în care un cation (ion metalic cu sarcină pozitivă) se leagă de un anion (ion cu sarcină negativă) pentru a forma un compus stabil cu o încărcare neutră.
Ionul cu sarcină negativă care se leagă de ionul metalic cu sarcină pozitivă este cunoscut și sub numele de ligand, iar ligandurile donează electroni cationului.
Acești electroni au sarcină negativă, ceea ce neutralizează cationul cu sarcină pozitivă. În plus, ligandul formează un inel în jurul ionului metalic atunci când compusul electronic neutru este creat.
Agenți chelatori
Există câțiva agenți chelatori diferiți care pot fi utilizați în terapia de chelare. Acești agenți chelatori includ:
- Acid etilendiamintetraacetic (EDTA): EDTA poate fi utilizat pentru a elimina calciu, fier, plumb și cupru din sânge și este unul dintre cei mai utilizați agenți chelatori în medicină.
- Dimercaprol: Dimercaprol poate fi utilizat pentru a elimina arsenicul, cuprul, aurul și mercurul din sânge.
- Succimer: Succimer este un medicament oral și poate fi folosit pentru a elimina plumbul, cadmiul, mercurul și arsenicul din sânge.
- Deferoxamina: Deferoxamina este folosită în principal pentru a elimina fierul din sânge.
- Penicilamină: Penicilamina este folosită în principal pentru a elimina cuprul din sânge.
- Deferasirox: Deferasirox este folosit în principal pentru a elimina plumbul din sânge.
Aplicații ale terapiei de chelare
Există câteva aplicații diferite pentru terapia de chelare. În plus față de eliminarea metalelor grele din sânge, terapia de chelare este uneori folosită și pentru tratarea anumitor tipuri de boli de inimă.
Cu toate acestea, terapia de chelare trebuie efectuată cu precauție, deoarece chelarea elimină și minerale esențiale pentru organism. De exemplu, mulți agenți chelatori utilizați în terapia de chelare se leagă și de calciu.
Calciul este un mineral foarte important în organism care susține sănătatea oaselor și funcția musculară.
Agenții chelatori pot reduce nivelurile de calciu din sânge, ceea ce ar putea duce la afectarea sănătății oaselor și a funcției musculare.
Otrăvirea cu metale grele
Metalele grele includ fierul, plumbul, cuprul, mercurul și arsenicul, iar otrăvirea cu metale grele apare atunci când unul sau mai mulți dintre acești metale grele se acumulează în organism. Aceste metale grele pot fi prezente în cantități mici în alimente sau apă contaminate.
De exemplu, metalele grele provenite de la o fabrică pot polua un râu sau un lac din apropiere. Ele pot fi, de asemenea, consumate accidental prin praf, vopsea sau alte substanțe inhalate sau ingerate.
Există multe simptome diferite ale otrăvirii cu metale grele, iar unele dintre simptomele mai comune includ dureri abdominale, diaree, vărsături, pierdere de memorie, confuzie, pierdere de coordonare, leziuni renale sau chiar deces.
O persoană care a fost otrăvită cu metale grele va primi un medicament care conține un agent de chelare fie prin injecție sau sub formă de pastilă.
Odată ce medicamentul ajunge în fluxul sanguin, agentul de chelare cu sarcină negativă se va lega de ionii de metale grele cu sarcină pozitivă pentru a forma un compus neutru, iar acest compus neutru poate fi apoi eliminat din organism prin urină.
De exemplu, în cazul în care o persoană este otrăvită cu plumb, i se va administra adesea o injecție de versenat de calciu disodic.
Acest medicament va ajunge în fluxul sanguin, iar agenții chelatori din medicament se vor lega de ioni de plumb cu sarcină pozitivă pentru a forma un compus cu sarcină neutră care va fi apoi eliminat din organism prin urină. Pe măsură ce acest compus este eliminat prin urină, nivelul de plumb din sânge și organism vor scădea.
Rezumatul articolului
Chelarea este un proces în care un cation metalic greu cu sarcină pozitivă se leagă de un anion cu sarcină negativă pentru a forma un compus stabil cu o încărcare neutră.
Ionul cu sarcină negativă care se leagă de ionul metalic cu sarcină pozitivă este cunoscut și sub numele de ligand, iar ligandurile formează o structură în formă de inel în jurul ionului metalic.
Terapia de chelare implică administrarea unui medicament care conține un agent de chelare, iar acest medicament poate fi administrat prin injecție sau sub formă de pastilă.
Acidul etilendiamintetraacetic (EDTA) este unul dintre cei mai utilizați agenți chelatori în medicină. Funcția renală și nivelurile de colesterol ale pacienților sunt adesea verificate înainte de a primi terapie de chelare.
Terapia de chelare este folosită în principal pentru a elimina metalele grele din organism. Aceste metale grele includ plumb, fier, arsenic și mercur și există sub formă de ioni cu sarcină pozitivă în organism.
Agenții chelatori se leagă de aceste metale în sânge pentru a forma un compus cu încărcare neutră care poate fi eliminat din organism prin urină.
Terapia de chelare trebuie utilizată cu precauție, deoarece agenții chelatori pot lega și elimina minerale esențiale din organism, cum ar fi calciul.
Beneficiile chelarii
Unele studii științifice au evaluat efectele chelației asupra anumitor tulburări de sănătate; iată o listă neexhaustivă a beneficiilor acestei practici:
Contribuie la tratarea bolilor cardiovasculare
Recent, autorii unui studiu au concluzionat că chelarea ar trebui utilizată numai în context de cercetare și la pacienții care nu răspund la tratamentele convenționale.
Tratamentul bolilor de inimă
Terapia de chelare a fost folosită ca tratament alternativ pentru bolile de inimă. Bolile de inimă pot fi cauzate de acumularea de plăci grase în vasele de sânge care alimentează mușchii inimii cu sânge.
Această acumulare de plăci grase în artere este cunoscută sub numele de ateroscleroză și poate bloca fluxul de sânge către inimă, ceea ce poate provoca un atac de cord.
Placa grasă a aterosclerozei conține, de asemenea, calciu, iar agenții chelatori utilizați în terapia de chelare se pot lega de calciu și îl pot elimina din această placă grasă.
Eliminarea acestui calciu va elimina și placa grasă și va curăța vasele de sânge care duc la inimă.
Cu toate acestea, terapia de chelare folosită pentru tratarea bolilor de inimă nu este încă aprobată de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA), care este o organizație care funcționează pentru a asigura siguranța și eficacitatea medicamentelor.
Contribuie la tratamentul cancerului
În ultimii ani, numeroase studii au investigat efectele diferiților chelatori asupra cancerului. Un studiu efectuat în 2002 a arătat că utilizarea unui agent de chelare (DFO) a făcut posibilă reducerea creșterii tumorii. Potrivit unor autori, chelarea ar putea fi eficientă în combaterea proliferării celulelor canceroase, deoarece fierul este implicat în acest mecanism.
Contribuie la tratamentul endocrinopatiilor
Într-un studiu efectuat pe pacienți care suferă de diferite endocrinopatii (prediabet, hipotiroidism sever și osteoroporoză), tratamentul de chelare a făcut posibilă vindecarea anumitor pacienți fără a recurge la un tratament specific. Pe de altă parte, acest lucru nu a vindecat pacienții diabetici.
Reechilibrează nivelul de fosfor din sânge
Într-un studiu publicat în 2017, oxihidroxidul sucroferric a fost folosit pentru a chela fosfații pe bază de fier la persoanele dializate. Acest chelator s-a dovedit a fi eficient, iar toleranța să este deosebit de bună pe termen lung.
Contribuie la tratamentul bolii Wilson
Administrarea de chelatori de cupru sau zinc este un tratament de elecție pentru persoanele cu boala Wilson, care se caracterizează prin supraîncărcare cu cupru.
Unii terapeuți spun că chelărea ar putea fi utilă și pentru arterioscleroză și o serie de alte probleme de sănătate, de la alergii la Alzheimer, Parkinson, artrita reumatoidă și chiar chelie.
Sursa:
https://study.com/learn/lesson/chelation-therapy-protocol-agents.html
https://www.passeportsante.net/fr/Therapies/Guide/Fiche.aspx?doc=chelation_th