Scroll Top
Ce este histamina și care sunt alimente bogate în histamină

Histamina în alimente

Histamina este o substanță chimică prezentă în mod natural în corpul nostru. Fără ea, nu am putea lupta împotriva microbilor, nu am regla corect aciditatea gastrică și, prin urmare, nu am digera corespunzător. Este stocata de celulele noastre imunitare, ceea ce explică de ce este implicată în reacții alergice.

Ea joacă un rol important. Într-adevăr, eliberarea să are un scop de apărare în prezența unui alergen responsabil de o reacție alergică.

Histamina este o amină biogenă, produsă de propriile celule dintr-un aminoacid numit histidină.

„Este un mediator care acționează că un releu între diferite celule și sisteme și care este esențiala pentru buna funcționare a corpului nostru”, explică in articolul sau „Histamina: ce alimente sa alegem, sau sa evitam” Histamine : quels aliments choisir ou éviter”, Dr Julien Cottet, alergolog.

Histamina se găsește și în multe alimente, a căror ingerare în cantități variate poate fi slab tolerată de unele persoane.

Histamina este un mesager, care transmite stimuli pentru a asigura buna funcționare a sistemului imunitar, nervos și osos. „Este esențial pentru corpul nostru, dar în doze mici.

De asemenea, ne permite să ne menținem «treji », descrie in articolul sau „Histamina: ce alimente sa alegem, sau sa evitam” Histamine : quels aliments choisir ou éviter”, Dr Julien Cottet, alergolog.

Dar într-o doză prea mare, fie prin producție în exces în organismul nostru, fie prin ingestie excesivă, poate fi dăunătoare.

Excesul de histamină este descompus de o enzimă numită diaminoxidază (DAO).

În situații de reacție alergică severă, eliberarea de histamină este excesiv de crescuta.

Poate fi localizat în 4 sisteme, și anume cardiovascular, cutanat, digestiv și respirator.

Histamina este, de asemenea, considerată un mediator chimic, în funcție de rolurile sale poate fi secretată de trei tipuri de celule:

  • de către celulele răspunsului imun: granulocite și mastocite bazofile, în cazul unei reacții alergice;
  • de către celulele peretelui gastric pentru a regla secrețiile acide din stomac;
  • de neuronii sistemului nervos pentru a menține organismul în alertă.
Funcțiile histaminei în organism

Histamina are trei funcții principale în organism.

  • Histamina atrage celulele albe din sânge (celule din sângele sistemului imunitar) în zona în care are loc reacția alergică. Acest fenomen provoacă inflamarea, înroșirea și încălzirea zonei afectate .
  • Histamina este, de asemenea, implicată în reglarea somnului. Suntem în general familiarizați cu melatonina, principalul hormon din ritmul nostru biologic somn-veghe. Histamina are un efect opus melatoninei: este responsabilă de activarea și menținerea treaz a organismului.
  • În cele din urmă, histamina joacă un rol important în sexualitatea noastră și în special în timpul orgasmului. Într-adevăr, o deficiență sau un exces al acestui hormon va modifica controlul răspunsului sexual, ducând la anorgasmie sau respectiv la precocitate.
Intoleranța la histamină foarte asemănătoare cu reacțiile alergice tradiționale

                  Cum spuneam, excesul de histamină este descompus de o enzimă numită diaminoxidază (DAO).

Unii oameni au dificultăți în tolerarea histaminei prezente în alimente și dezvoltă reacții de intoleranță foarte asemănătoare cu reacțiile alergice tradiționale.

De unde această intoleranță?

„Se pare că unii oameni nu sunt în măsură să descompună toată histamina ingerată, din cauza deficitului de DAO, sau a bolii intestinale cronice, care determină o acumulare de histamină în organism”, explică in articolul sau „Histamina: ce alimente sa alegem, sau sa evitam”, Dr Julien Cottet, alergolog.

Acest exces de histamină va provoca simptome caracteristice foarte asemănătoare cu simptomele alergice.

La femeile însărcinate, nivelul activității DAO este mult mai mare decât la femeile care nu sunt însărcinate, de aproximativ 500 până la 1000 de ori mai mare. Acest lucru se datorează formării suplimentare în placentă că măsură de protecție a fătului, asigurând metabolismul corect al histaminei.

„Histamina eliberată de celule va induce o reacție:

  • pe vene (vasodilatație),
  • pe bronhii (bronhoconstricție),
  • pe piele (prurit și edem), pe inimă (tahicardie),
  • pe sistemul nervos

Prin urmare, în practică, este foarte dificil să se facă diferența între o intoleranță la histamină și o alergie alimentară la un aliment care o conține – cum ar fi crustaceele, de exemplu.

Vă rugăm să rețineți: deși alergiile pot fi diagnosticate folosind teste de piele sau de sânge fiabile recunoscute de autoritățile sanitare, acesta nu este cazul intoleranțelor alimentare.

Există, totuși, teste pentru intoleranța la histamină, dar acestea sunt foarte controversate și nu au fost validate științific.

Cum se confirma diagnosticul

Persoanele cu tulburări pseudo-alergice le confundă adesea cu alergii alimentare „adevărate”.

De foarte multe ori, aceste persoane sunt intolerante la histamină, al cărei prag variază de la o persoană la alta, dar și de la un aliment la altul.

Cel mai bun mod de a confirma diagnosticul este să te îndrume la un  alergolog  a cărui specializare se bazează pe alergii.

Pe baza unor teste, el va putea  identifica substanțele alergene și vă va oferi interpretarea sa medicală.

Simptome de intoleranta la histamine

Reacțiile cutanate sunt în principal evidente.

LISTA DIFERITELOR SIMPTOME

  • mâncărime
  • diaree
  • dureri intestinale
  • erupții cutanate)
  • dureri de cap (chiar migrene)
  • edem facial
  • palpitații inimii
  • furnicături
  • roșeață
  • vărsături
  • altele

Durata simptomelor

În general, simptomele apar destul de repede și apoi dispar spontan după câteva ore. Acesta este motivul pentru care nu este necesar nici un tratament medicamentos.

Cum se reduc simptomele

Reducerea sau evitarea completă a alimentelor bogate în histamină sau a alimentelor care eliberează histamină poate reduce sau chiar elimina complet simptomele.

Dietă săracă în histamină: ce alimente sunt recomandate și nerecomandate?

Deși histamina este o proteină, alimentele bogate în histamină nu sunt neapărat bogate în proteine!

În general, alimentele proaspete, crude au un conținut scăzut de histamina, în timp ce alimentele procesate, industriale sau conservate au un conținut ridicat de histamină.

La o dietă săracă în histamină, aceste alimente de calitate scăzută sunt deja evitate (ceea ce nu este un lucru rău!).

De asemenea, se poate observa că timpul de coacere a fructelor și legumelor, precum și durata proceselor de fermentație, cresc conținutul de histamină al alimentelor.

Iată, categorie după categorie, alimentele sărace în histamină care pot fi consumate, și invers cele de evitat sau eliminat.

Fructe

Printre fructele care pot fi consumate după dorință, găsim:

  • anumite fructe exotice: mango și curmal
  • anumite fructe roșii: merișoare, mure, afin și coacăze negre
  • caise
  • pepenele galben
  • strugurii
  • nucă de cocos și castane.

Adăugăm și

  • nuci de macadamia
  • fistic
  • chia
  • semințe de în și susan pentru fructe și semințe oleaginoase.

Anumite fructe precum

  • merele,
  • piersicile
  • nectarinele
  • cireșele

conțin foarte puțină histamină, dar nu sunt întotdeauna bine tolerate, așa că depinde de individ.

Conțin histamina, așa că trebuie consumate cu prudență:

  • lămâile,
  • portocalele,
  • ananasul,
  • bananele,
  • căpșunile,
  • zmeura,
  • guava,
  • pepenele verde,
  • papaya și
  • kiwi-urile.

Ca regulă generală, evitați să consumați fructe prea coapte, deoarece conținutul de histamină crește.

Legume

Legumele cu conținut scăzut de histamina care pot fi consumate includ:

  • broccoli, varza alba, roșie
  • conopida
  • anghinare,
  • sparanghel
  • sfeclă roșie
  • ridichi
  • ceapă
  • salata
  • țelină
  • castravete

A se consuma cu prudență, datorită conținutului mediu de histamină:

  • varză de Bruxelles
  • gulii
  • praz
  • fasole verde
  • mazăre

Legumele bogate în histamina și de evitat sunt

  • roșiile
  • ardeii
  • spanacul
  • vinetele
  • ciupercile (toate)
  • legumele fermentate

De asemenea, ar trebui evitate consumate precum

  • avocado
  • măsline

 Carne, pește și ouă

Această familie de alimente este bogată în proteine animale, dar este posibil să găsim câteva soluții sărace în histamină.

Cărnuri sărace în histamină:

  • pui de curte, fara piele fără piele
  • curcan fără piele
  • gâscă fără piele
  • prepeliță fără piele

Li se alătură și

  • iepurele,
  • mielul
  • vițelul.

Au un conținut moderat de histamina:

  • rața
  • peștele alb

Sunt foarte bogate în histamina:

  • vită
  • carnea de porc
  • peștele gras și non-alb
  • crustaceele

Ouăle

  • cele de la găini sunt bogate în histamina
  • cele de la prepelițe sunt sărace în histamina
Lactatele

Poate fi consumat:

  • laptele pasteurizat sau UHT de vaci,
  • laptele pasteurizat sau UHT de capre
  • laptele pasteurizat sau UHT de oaie
  • laptele crud care nu a trecut printr-un intermediar de la vaca la pahar,poate fi consumat fară probleme.

De asemenea, este posibil să se consume :

  • brânză de vaci
  • brânzeturi proaspete
  • ușor fermentate, precum mozzarella, ricotta, mascarpone, brânză de vaci și
  • brânzeturi proaspete de capră și oaie.

Nu sunt recomandate din cauza conținutului lor ridicat de histamină:

  • brânzeturile mature (fermentate lungi) și tari ( Cheddar, Gouda etc),
  • brânzeturile cu pastă și/sau coaja înflorită ( Camembert, Brie etc)
  • brânzeturile topite (The Laughing Cow , Kiri , Cancoillotte etc)

De asemenea, iaurturile nu sunt întotdeauna susținute din cauza procesului de fermentație în fabricarea lor.

Amidon și leguminoase

Prezența histaminei diferă foarte mult între cereale, așa că este necesar să le distingem cu atenție și să identificăm ingredientele produselor alimentare.

Printre alimentele sărace în histamina:

  • ovăzul,
  • orezul
  • porumbul

Cartofii au, de asemenea, un conținut scăzut de histamină.

Conțin histamina, eventual pot fi consumate (în funcție de toleranta) dar în cantități mici.

  • grâul,
  • orzul
  • secara

Trebuie evitate:

  • germenii de cereale
  • malțul
  • alimentele dospite în special din cauza fermentației
  • linte
  • fasole
  • năut
  • soia

Grăsimi

Sunt alimente sărace în histamina:

  • untul,
  • uleiul de cocos
  • uleiul de rapiță
  • uleiul de măsline

Trebuie consumate cu moderație și prudență:

  • smantana
  • uleiul de floarea soarelui

Grăsime bogată în histamina:

  • uleiul de nucă

Condimente

Unele condimente au un conținut scăzut de histamina, acestea sunt:

  • sare de masă,
  • usturoi,
  • ierburi aromatice (mentă, oregano, pătrunjel, rozmarin, salvie, cimbru)
  • condimente ușoare (scorțișoară, cardamom, coriandru, chimen negru, turmeric)

Pe de altă parte, trebuie evitate oțetul de vin, oțetul balsamic, sosul de soia, condimentele iute (chimen, curry, boia de ardei, ardei etc.).

Au un conținut mediu de histamina și trebuie evitate:

  • mărarul,
  • arpagicul,
  • hreanul,
  • vanilia,
  • ghimbirul
  • nucșoara

Sunt bogate în histamina:

  • produsele din cacao
  • produsele din ciocolată

Zahăr și produse dulci

Alimente sărace în histamina și pot fi consummate:

  • siropul de agave
  • mierea
  • zahărul din fructe
  • dulcețurile

Băuturi

Au un conținut scăzut de histamina:

  • apa,
  • ceaiul de plante,
  • sucurile și băuturile naturale din fructe și legume tolerate.

Este posibil ca

  • ceaiurile
  • cafeaua

să nu fie tolerate, în funcție de individ.

Trebuie evitate

  • alcoolul,
  • băuturile pe baza de soia
  • fructele și legumele netolerate

Ar trebui eliminată definitiv histamina?

O dietă săracă în histamina este necesară dacă aveți intoleranță la această proteină. Durata unei diete sărace în histamină depinde de mulți factori, așa că ar trebui să consultați un medic pentru a decide ce curs să urmați.

Într-adevăr, dacă este vorba despre o deficiență temporară în diaminoxidază (DAO) – enzima responsabilă cu eliminarea excesului de histamină din organism, va trebui să adoptați această dietă doar pentru câteva săptămâni.

Cu toate acestea, alimentele care nu conțin histamina deloc sunt foarte rare, așa că va fi dificil să eliminați complet histamina din dieta dumneavoastră.

Avantajele și dezavantajele unei diete sărace în histamină

Studiile referitoare la avantajele unei diete sărace în histamină nu sunt foarte abundente în literatura științifică, cu siguranță legate de dificultatea de a urma această dietă destul de restrictivă.

Cu toate acestea, știm că avantajul major al acestei diete este că servește drept instrument pentru a verifica intoleranța la această proteină.

Procedura este relativ simplă, dar trebuie întotdeauna supravegheată de un medic:

  1. eliminarea alimentelor bogate în histamina timp de câteva săptămâni (un număr finit de săptămâni)
  2. reintroducerea treptată a alimentelor una câte una, pentru a verifica care sunt suportate sau nu.

Intoleranța la histamina diferă foarte mult de la persoană la persoană, motiv pentru care reintroducerea alimentelor este individuală și specifică fiecărei persoane.

Ca orice altă dietă restrictiv,ă în caz de intoleranță sau sensibilitate, dieta săracă în histamină duce la eliminarea anumitor alimente și, prin urmare, potențial la crearea unor deficiențe sau a unei malnutriții mai globale dacă echilibrul alimentar este prost înțeles.

Prin urmare, pe termen lung, calitatea vieții nu vă fi îmbunătățită în mod sistematic.

Sfaturi generale pentru o dietă săracă în histamina

Pe lângă alegerea alimentelor sărace în histamina, alte obiceiuri vă pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții:

  • mâncați alimente proaspete și gătiți-vă propriile mese pentru a evita alimentele industriale și procesate
  • asigurați-vă că alimentele sunt conservate corespunzător (proaspete, temperatura camerei, termen de valabilitate etc.)
  • ține un jurnal alimentar, notând mesele (mâncăruri și băuturi, altele decât apa), precum și orice simptome pentru a găși legături dintre cauză și efect
  • citește etichetele produselor și verifică lista de ingrediente: uneori s-ar putea să găsești un ingredient ascuns bogat în histamina!
  • nu planificați această dietă pe termen prea lung, este prea restrictivă și ar putea duce la deficiențe nutriționale
  • adresați-vă medicului dumneavoastră sau dieteticianului pentru sfaturi cu privire la suplimentarea cu micronutrienți

Concluzie

Intoleranța și sensibilitățile alimentare afectează tot mai mulți oameni mai ales din țările dezvoltate.

Proteinele sunt frecvent subiectul alergiilor alimentare, dar sunt și nutrienți esențiali pentru organismul nostru, alimentația trebuie să fie corect modulata.

Dacă sunteți sau credeți că sunteți intolerant sau sensibil la histamina, consultați-vă medicul înainte de a vă ajusta dieta.

Veți fi observat în acest articol că alimentele sărace în histamina sunt relativ rare, motiv pentru care această dietă poate fi restrictivă și trebuie făcută sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății.

  • Alimentele expirate și fermentate conțIn cantități mari de histamina. Prin urmare, nu este de neglijat să cunoaștem ambalajul, prospețimea și maturitatea acestora.
  • Gătitul și fermentarea sunt două acțiuni care favorizează creșterea histaminei pentru anumite alimente.

Cu ce ar trebui să fie înlocuite?

Pentru a limita consumul de histamină, trebuie să minimizați alimentele procesate prin sărare, uscare sau fermentare și să favorizați alimentele proaspete.

 

 

Sursa:

https://dr-healthcare.com/en/dao-deficiency-and-associated-pathologies/histamine-in-food/

https://www.association-isallergies51.com/les-aliments-naturellement-riches-en-histamine-ou-histaminoliberateurs/

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/PalmaresNutriments/Fiche.aspx?doc=histamine-aliments-choisir-eviter

https://www.la-vie-naturelle.com/blog/post/alimentation-pauvre-en-histamine

Sursa foto:

INTERVIU Intoleranța la histamină poate declanșa migrene. Ce ai voie să mănânci

HISTAMINA: ¿Cuánto conocemos sobre ella?

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp