Scroll Top
Cunoaștere vs. Educație
School photo created by diana.grytsku - www.freepik.com

Nu există prea multe diferențe între cunoaștere și educație, deoarece sunt corelate între ele. De fapt, una duce la alta. Principala diferență dintre cele două este că educația este un proces formal, în timp ce cunoașterea este o experiență informală. Educația se dobândește prin intermediul instituțiilor formale precum școala, colegiile și universitățile, în timp ce cunoașterea este dobândită din experiențele din viața reală. Prin urmare, educația este un proces de obținere a cunoștințelor pentru o anumită aplicație utilă, în timp ce cunoașterea provine de la o bună educație, de la colegi, consultări sau din lecturi extinse.

O altă diferență dintre cele două este că educația este predată de către profesori elevilor, în timp ce cunoașterea vine de la sine. Educația este un proces de învățare și duce la cunoașterea diverselor fapte, idei și teorii. Pe de altă parte, cunoașterea este aplicarea acestor fapte și teorii. Educația are un set predefinit de reguli, regulamente și curriculum, în timp ce cunoașterea nu are astfel de limite. Poate proveni de la profesori, părinți, prieteni, momente dureroase ale vieții, momente vesele, copii etc. Prin urmare, nu este predată, ci obținută prin eforturi proprii.

Cunoașterea și educația sunt sinonime, dar există anumite diferențe între ele. Cunoștințele se dobândesc din experiențele de viață, în timp ce educația se învață din cărți și nu poate fi experimentată niciodată. Cunoașterea este legată de fapte, în timp ce educația este legată de învățare, gândirea critică și cunoașterea de sine. Educația crește odată cu vârsta, în timp ce cunoștințele nu au o astfel de rată de creștere, un copil poate fi mai bine informat decât un adult. Trebuie urmat sistemul educațional pentru a fi educat, în timp ce cunoștințele pot fi dobândite fără el.

În cele din urmă, diferența dintre cunoaștere și educație este că, cunoașterea este un substantiv care se câștigă prin experiență și educație. Este vorba despre înțelegerea unui anumit fapt sau a unui eveniment. Aceasta include informații brute, înțelegerea problemei și dezvoltarea abilităților legate de un subiect, având resurse adecvate. Cineva poate avea cunoștințe medicale, științifice sau comerciale, dar educația nu poate fi definită în sfere așa mici, ea este în ansamblu un sistem complet cu fapte legate de grupa de vârstă și de o persoană. Este mai specifică și definită.

Prin urmare, educația ajută la transmiterea culturii și tradiției de la o generație la alta. Ajută o persoană să-și realizeze potențialul și talentele. Ea este legată de diferite domenii de învățare și predare, cum ar fi informatica, sociologia, lingvistica etc. Multe teorii sunt legate de psihologia educației. Cunoașterea ajută aceste tradiții să crească pentru îmbunătățirea societății, dar nu și pentru deviza egoistă.

Rezumat:

  1. Educația este un proces formal de dobândire a cunoștințelor, în timp ce cunoașterea este dobândită informal prin experiențe.
  2. Educația are nevoie de instituții pentru învățare, în timp ce cunoașterea nu are limite.
  3. Educația are un set definit de reguli și curriculum, în timp ce cunoștințele nu au astfel de limitări.
  4. Educația se învață din cărți și crește odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce cunoașterea este gratuită pentru a fi dobândită din împrejurimi și nu are limită de vârstă.

Sursa: http://www.differencebetween.net/language/difference-between-knowledge-and-education/#ixzz6eiLOYi57

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp