Ce este dragostea? Ce este fericirea? De ce mă dezamăgește tot ce urmăresc? De ce mă doare adesea, de ce sunt străină de mine? De ce am fost o idioată atât de mult timp? De ce sunt încă o idioată? De ce nu se simte nimic cum credeam eu că se va simți? De ce am stricat slujba pe care o aveam, de ce nu-mi place sentimentul de a fi iubită? De ce sunt mereu morocănoasă, de ce se întâmplă lucruri distractive când mă aștept ca lucrurile să fie rele? De ce am fost un astfel de monstru pentru persoana la care țineam cel mai mult? De ce vreau să fiu singură și atunci când sunt singură tânjesc să fiu alături de alți oameni? De ce această viziune pe care o am în cap – de a râde și de a fi fericită undeva la soare, cu un soț și un copil mic – practic nu există? De unde a venit și de ce mă chinuie? Cine sunt pe Pământ și ce vreau? Știu alți oameni despre aceste lucruri sau doar eu sunt cea care a stricat totul?
Dacă vă puneți oricare dintre aceste întrebări, pe care tocmai le-am generat aleatoriu și care nu au nicio legătură cu propria mea viață, vă recomand o nouă carte numită ”Școala vieții: O Educație Emoțională”. Este de pe un site web cu același nume care conține o grămadă de eseuri despre cele mai mari întrebări ale vieții, toate acestea m-au speriat la început – nu vreau un site britanic misterios, care să-mi spună cum să-mi trăiesc viața – apoi am vrut exact asta.
La fel ca și site-ul, cartea este împărțită în mai multe subiecte majore (Sinele, Alții, Relațiile, Munca și Cultura), cu o introducere a lui Alain de Botton, unul dintre fondatorii Școlii Vieții. Are un soi de ton melancolic (există, de fapt, o întreagă secțiune despre cât de mult din viață este inevitabil melancolică), care mi-a plăcut.
De fapt, iată rezumatul meu general al cărții: Viața este durere, romantismul este o minciună, sexul este imposibil, munca nu va fi niciodată bună și, totuși, totul este încă frumos și, practic, în regulă. Cu toții suntem stricați și nu vom fi niciodată la fel de fericiți pe cât credem că ar trebui să fim, dar totuși există o mulțime de lucruri frumoase de împărtășit, de care să ne bucurăm și este bine să ne simțim bine unul cu celălalt. Este o idee bună să te căsătorești, deși soțul / soția ta va fi o dezamăgire constantă, așa cum vei fi și pentru ei. Fiecare dintre aceste gânduri se simțea ca o ușurare uriașă.
Am găsit cartea atât de convingătoare încât am luat în considerare ideile sale în timp ce luam, recent, câteva decizii majore în propria mea viață. Prin urmare, îmi rezerv dreptul de a actualiza această recenzie în aproximativ 15 ani, în cazul în care totul va ieși prost.
Sursa: https://www.thecut.com/2019/09/a-review-of-the-school-of-life-an-emotional-education.html