- Ce vârstă are copilul dumneavoastră / au copiii dumneavoastră?
Ana are aproape 13 ani
- Ce activități extracurriculare face / fac fizic? Dar online? Le-ați ales dumneavoastră sau le-a / le-au ales el / ei? (ne puteți oferi recomandări de resurse pe care le folosește copilul / le folosesc copiii – video-uri online, cărți, etc.)
De la vârsta de 5 ani, Ana cântă, a făcut balet, actorie, pian, ulterior a fost selectată să joace la Opera Comică pentru Copii.
În prezent face pian, teorie și violă, fizic, la Școala de Muzică și arte plastice, canto, tot fizic, cu o profesoară pe care am ales-o de comun acord, matematică online și două cursuri la școală, fizic – club de cor și dansuri, la dorința ei.
- Noi considerăm că orice experiență este o sursă de învățare. Ce activități faceți cu cel mic în acest sens?
Încă de mică, Ana a fost implicată în foarte multe activități, atât dedicate special copiilor, cât și activități curente, ale vieții de zi cu zi, în care am ales să o implicăm.
Am jucat foarte multe jocuri, am făcut și crafturi, am fost la multe evenimente, spectacole, piese de teatru, i-am oferit o paletă cât mai vastă de a experimenta diferite lucruri. De asemenea, a făcut sporturi de mică – patinaj, schi, bicicletă, role, înot
- Care dintre experiențele de invățare pe care le face îl pregateste cel mai bine pentru a face față provocarilor din viata reală și pentru a-și atinge țelurile?
Cred că tot ceea ce face un copil îl ajută într-un fel sau altul și îi dezvoltă anumite abilități.
- Care este activitatea care l-a / i-a atras cel mai mult?
Cântatul și dansul
- S-a întâmplat să vă spună la un moment dat că vrea / vor să renunțe la una dintre activități?
Da, s-a întâmplat. A dorit mult timp să renunțe la pian, pentru că nu prinsese gustul și plăcerea, dar fiind înscrisă la o școală de stat la pian era foarte dificil ulterior să o reînscriem dacă renunța – este ciclu de opt ani, așa că am insistat să rămână și am făcut foarte bine, pentru că a început să îi placă foarte mult să cânte la pian
- Cât din formarea copilului / copiilor considerați că o reprezintă educația formală și cât cea informală?
Având în vedere modul în care este gândită programa școlară, consider că cea informală joacă un rol foarte important și ar trebui ca fiecare copil să aibă parte și de o astfel de educație.
- Discutați cu copilul dumneavoastră / copiii dumneavoastră despre viitor, despre viața de adult și despre meserii?
Da, discutăm destul de des, încă de când era mică, acum ea este cea care solicită aceste discuții
- A fost / Au fost implicat / implicați în activități de voluntariat?
La vârsta de zece ani, Ana și-a donat ziua de naștere în scop caritabil, pentru Asociația KinetoBebe. A fost dorința ei și noi ca părinți am susținut-o
- Își dorește copilul / își doresc copiii să vă calce pe urme sau l-ați îndrumat în această direcție?
Nu am discutat despre asta și deși înclinația către muzică – aici ar călca pe urme familiei, nu mie – este evidentă, are toată libertatea de a alege ce vrea pe viitor
- Ce provocări ați întâmpinat în formarea copilului / copiilor?
Nu am întâmpinat provocări, pentru că am căutat să aducem un echilibru și să susținem noi cât mai mult din activități. Poate singura provocare este cea legată de gestionarea timpului. Să te ocupi de un copil cu activități extrașcolare e un job în sine, care necesită foarte multă implicare.
- Ce activități de relaxare are copilul / au copiii?
Depinde de moment. Îi place mult să se filmeze când dansează, să deseneze și să facă diferite crafturi – își pictează huse de telefon sau meșterește tot felul de accesorii, felicitări, etc
- Care este sfatul dumneavoastră pentru părinți?
Să își asculte copilul, dar și intuiția, pentru că de multe ori și părintele știe ce este mai bine pentru copil, în anumite momente.
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.