Daniela Vasilescu este profesor de 25 de ani și consideră că educația trebuie să aibă un rol prioritar în societate pentru a crea generații adaptate pieței muncii. Este Președinta Fundației pentru Educație și Vocație și coordonatorul programului MyWaY și are mari speranțe în schimbarea mentalității prin implicarea mediului de business și instruirea tinerei generații.
1. Cui se adresează proiectul?
MyWaY, o inițiativă a Fundației pentru Educație și Vocație, este un program de consiliere și orientare vocațională, o reală oportunitate pentru tânăra generație de a experimenta, de a-și alege domeniul de interes. Este un program unic în România care răspunde nevoii liceenilor de a-și găsi drumul, de a transforma pasiunile în căi de urmat pentru viitoarea lor carieră.
Programul MyWaY este special gândit pentru tineri, este despre viitorul lor profesional, împreună construim o comunitate în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea. În cadrul programului liceenii trec de la partea de informație teoretică la cea practică, experiențială.
Programul MyWaY integrează mai multe etape:
- întâlnirea și discuția cu psihologul vocațional și consilierul educațional
- testarea folosind chestionarul vocațional Jackson (JVIS) – care le oferă o hartă cu interesele de care aceștia pot ține cont atunci când își gândesc parcursul profesional.
- participarea la internship – prin accesarea domeniului pe care îl consideră atractiv și alegerea unei companii pentru sesiunea de lucru. Noi ne asigurăm ca au parte de o experiență relevantă, practică, care să îi ajute să se clarifice asupra domeniului preferat.
- orientarea vocațională – discuție între participantul în program și echipa noastră formată din psiholog și consilier educațional, care reprezintă feedback-ul tinerilor după experiența din program, dar și raportul de evaluare pe baza testului, concluzii, recomandări.
- sesiune de mentorat cu un business coach pentru a descoperi împreună calea către cele mai bune alegeri personale și profesionale.
Elementul de noutate și de real interes pentru tânara generație este oferirea de internshipuri la companiile partenere. Ne sunt alături companii din diferite domenii de activitate, dar lista rămâne deschisă. Ne dorim să putem implica în program din ce în ce mai multe firme care înțeleg importanța de a sprijini tânăra generație, de a împărtăși din experiența lor profesională.
2. În ce orașe se desfășoară proiectul?
În acest moment, oraşele în care se desfăşoară programul MyWaY sunt Bucureşti şi Ilfov. În viitor ne propunem să dezvoltăm proiectul în cât mai multe orașe din România.
Ne dorim ca programul MyWaY să devină unul la nivel naţional la care să aibă acces un număr cât mai mare de tineri dornici să aleagă conștient viitorul carierei lor după ce au experimentat un internship în compania aleasă.
3. Aveți secțiuni speciale în proiect care se adresează tinerilor din grupuri sau din zone defavorizate ?
În acest moment suntem în discuţii de a duce programul MyWaY în unităţi de învăţământ din zone defavorizate, unde situaţia elevilor care învaţă este una afectată de contextul social. Ne dorim să le facilităm elevilor accesul la procesul de testare vocațională. Un procent restrâns din copiii care trăiesc şi învaţă în mediul rural ajung la finalul clasei a VIII-a să îşi continue studiile liceale, mulți dintre ei alegând să rămână acasă alături de părinţi pentru a-i ajuta în treburile gospodăreşti. În jurul vârstei de 18 ani părăsesc familia şi merg pentru a-şi câştiga deja existenţa în ţară sau în străinătate.
Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie are misiunea de a ghida tinerii să îşi găsească locul şi valoarea în societate şi astfel, prin programul MyWaY, ne propunem să acționăm și în mediul rural, să oferim elevilor începând cu clasa a VIII-a suportul necesar şi mai ales orientarea prin care să înţeleagă importanţa continuării studiilor într-un domeniu cu care ei rezonează şi care le va aduce mai târziu împlinirea profesională.
4. Care a fost implicarea liceenilor în programul MyWaY și ce domenii de activitate le puneți la dispoziție?
Programul MyWaY a debutat în acest an, chiar la final de an școlar și a fost bine primit de liceeni, care și-au manifestat interesul de a participa la acest proiect. Am descoperit adolescenți dornici să exploreze, să dea glas visului lor profesional. Ei ne-au arătat că au aripi pentru a zbura spre un drum de succes, ne-au uimit cu maturitatea lor, cu setea lor de cunoaștere, cu dorința de a experimenta.
Am încheiat 4 luni de activitate cu 40 de liceeni înscriși în proiect și 13 companii partenere care au acoperit 10 domenii de activitate: Medicină, IT&C, Mediul de afaceri, Management turistic si hotelier, Horeca, Financiar-Bancar, Psihologie-Științe Sociale, Juridic, Jurnalism, Arhitectură-Design. Suntem bucuroși să anunțăm deschiderea unui nou domeniu foarte căutat de către tineri – Marketing și PR.
Liceenii care au participat în programul MyWaY au testat dacă ceea ce au ales pentru viitoarele admiteri la facultăți este ceea ce li se potrivește. Unora li s-a confirmat că domeniul ales este potrivit pentru ei, iar altora programul le-a schimbat traiectoria.
5. Este adresat liceelor profesionale sau și celor teoretice?
În acest moment, programul MyWaY este oferit tinerilor din liceele teoretice, dar lucrăm la dezvoltarea programului și pentru zona de meserii. Un tânăr îşi poate construi o carieră de succes indiferent de profilul studiilor absolvite, important este să facă ceea ce îi place, să îşi construiască cu adevărat propriul său drum.
6. Orice licean poate participa?
Sigur, orice licean poate participa şi poate trăi experienţa MyWaY. Decizia îi aparţine, iar echipa noastră îi este alături şi îl va însoţi şi orienta pe tot parcursul programului, pentru ca la final să aibă o imagine reală asupra opţiunilor sale profesionale.
7. Cum află liceenii de MyWay și cum se pot înscrie?
Programul MyWaY beneficiază de promovare prin intermediul reţelelor de socializare – Facebook, Instagram, iar informațiile detaliate pentru înscriere se află pe site-ul nostru, www.fedevo.ro
O altă modalitate de promovare a beneficiilor programului se realizează prin întâlniri fizice şi online cu liceenii în unităţile de învăţământ în care ei învaţă, atât cât ne permit restricţiile acestui context pandemic. Ne bucură deschiderea conducerii liceelor care ne sprijină și ne facilitează cadrul comunicațional cu elevii și care au înţeles avantajele programului pentru tineri.
Ne sunt aproape și partenerii media care promovează programul prin interviuri cu echipa Fundației și invitații la emisiuni pe teme de educație, participanții la program devenind ambasadorii acestuia.
Este important ca parteneriatul şcoală – părinte – elev să fie unul armonios. MyWaY s-a născut tocmai din nevoia de a susține zona de educație și are misiunea de a-i sprijini pe tineri în luarea celor mai bune decizii pentru viitorul lor.
8. Cum aleg tinerii mai puțin hotărâți un domeniu? Sunt consiliați? Au cu cine să se sfătuiască astfel încât alegerea să corespundă cu abilitățile și preferințele sale?
Una dintre etapele programului MyWaY este testarea vocaţională în care se aplică Chestionarul Jackson al Intereselor Vocaționale (Jackson Vocational Interest Survey – JVIS). Chestionarul se adresează tinerilor de peste 14 ani și constă în itemi ce descriu activități obișnuite, utilizându-se cuvinte relativ simple astfel încât să fie ușor de înțeles și rapid de completat.
Rezultatele indică interesele elevilor pentru un anumit domeniu profesional, iar acestea sunt analizate şi interpretate împreună cu psihologul vocaţional și consilierul educaţional. Tinerii îşi vor cunoaşte punctele tari, dar și pe cele slabe, îşi vor defini pasiunile și interesele personale și profesionale şi vor afla care este mediul în care se pot exprima în acord cu profilul lor de personalitate. De asemenea, vor afla ce joburi li se potrivesc și ce aptitudini le sunt necesare pentru ele, astfel încât să fie în măsură să îşi aleagă traseul educațional fără să se lase influențat de ceilalți.
9. Ce se întâmplă la finalul proiectului? Participanții primesc un certificat care să ateste perioada de internship?
La finalizarea programului MyWaY, participanții primesc evaluarea vocațională pe baza testului Jackson și recomandări din partea echipei noastre. Din partea companiilor unde au participat la internship primesc un feedback scris care relevă experiența lor de acolo. De asemenea, primesc o diplomă de participare și rămân în comunitatea noastră devenind ambasadorii programului.