Am stat de vorba cu Livia Fericean, Corporate Citizenship & Public Affairs Manager la Samsung. Ea ne-a povestit despre cel mai nou proiect al lor, Solve for Tommorow.
- Care este povestea proiectului? Cum a pornit el?
Solve for Tomorrow este o competiție unică prin care se încurajează gândirea inovatoare, munca în echipă și dezvoltarea unor idei de inovare socială, idei care în cele din urmă pot contribui la îmbunătățirea comunității din care facem parte cu toții.
Lansată pentru prima dată în 2010, competiția Solve for Tomorrow s-a desfășurat deja în 23 de țări din întreaga lume. În cei 11 ani de existență, peste 1,8 milioane de elevi și profesori au participat la competiție, cultivând mereu un spirit de inovație și creativitate în școlile și comunitățile din care fac parte.
- De ce crezi ca este nevoie de un astfel de proiect?
Dincolo de a fi o competiție, Solve for Tomorrow este un program complex, care oferă tinerilor oportunitatea de a acumula informații și de a-și dezvolta noi abilități. Cred că era nevoie de un astfel de program, prin care să oferim cunoștințe despre ce înseamnă gândirea sustenabilă, despre antreprenoriat social și să plantăm sâmânța acestei gândiri axate pe soluții sustenabile.
- Care a fost criteriul de alegere a intervalului de vârstă? Vă gândiți să îl extindeți pe viitor?
Este deja o certitudine faptul că, pentru generațiile tinere, educația și tehnologia sunt strâns legate între ele și fac echipă bună. Pentru că tinerii între 16 și 18 ani sunt cei care vor și pot să-și transforme viitorul, i-am provocat să se gândească la modul în care pot contribui la crearea un viitor mai bun. Solve for Tomorrow este un program educațional, aduce împreună educația, tehnologia, gândirea inovatoare și le oferă tinerilor posibilitatea de a-și aduce la viață ideile în timp ce își dezvoltă noi abilități și o gândire axată pe soluții sustenabile, cu scopul de a face un bine comunității din care fac parte.
Solve for Tomorrow se află la prima ediție în România. Și pentru noi va fi o experiență din care vom avea de învățat. Vom solicita feedback constant de la toate părțile implicare (elevi, profesori, partenerul educațional Junior Achievement) astfel încât să putem îmbunătăți experiența participanților de la an la an.
- Fără a divulga criteriile de selecție pe baza cărora se vor alege premianții, ne poți spune care sunt așteptările tale de la proiectele care se vor înscrie în concurs?
Toate criteriile de selecție a celor 25 de echipe sau participanți individuali sunt publice deja, le puteți citi pe websiteul dedicat, www.samsung.com/ro/solvefortomorrrow.
Așteptarea mea este ca tinerii să identifice o problemă care afectează viața în comunitățile din care fac parte, să găsească o modalitate de a “pune tehnologia la lucru” astfel încât să reușească să amelioreze sau chiar să rezolve problema identificată. Fără să sune ca un clișeu, i-aș încuraja să nu aleagă calea deja bătută, să fie creativi și să găsească soluția cea mai potrivită, fezabilă, pentru soluția identificată.
- Ne poți detalia puțin ce se va întâmpla ulterior cu ideile alese?
Competiția națională Solve for Tomorrow este formată din două etape principale. În prima etapă, tinerii între 16 și 18 ani se pot înscrie individual sau în echipe de până la cinci membri, completând formularul de înscriere de pe www.samsung.com/ro/solvefortomorrow. Termenul de înscriere este 08 octombrie 2021.
După închiderea înscrierilor, în urma evaluării, membrii juriului vor selecta 25 dintre ideile înscrise pentru a participa la activitățile din etapa a 2-a a proiectului.
Cele 25 de echipe selectate în etapa a doua vor putea participa la workshop-urile și sesiunile de mentorat organizate în cadrul programului, ce le oferă tinerilor posibilitatea de a-și aduce la viață ideile în timp ce își dezvoltă noi abilități și de a dobândi noi cunoștințe, inclusiv această gândire axată pe soluții sustenabile.
Aceste sesiuni de mentorat sunt realizate cu sprijinul Junior Achievement România, dar și al colegilor mei, angajați Samsung, care s-au oferit voluntari pentru a fi mentori, împărtășind din experiența lor profesională.
După ce își finalizează ideea, concurenţii ajung în finală, care va avea loc pe 8 decembrie, ocazie cu care își vor putea prezenta ideile în fața juriului și vor putea câştiga produse Samsung.
Dacă ar fi să sumarizez, pentru a face parte din programul Samsung Solve for Tomorrow este nevoie de o idee, de pasiune. De restul ne vom ocupa noi – îi vom ghida pe tineri pas cu pas și le vom pune la dispoziție toate instrumentele și informațiile necesare astfel încât să-și pună în valoare ideea, cea care poate schimba viitorul.
- De ce ati selectat fix aceste arii de interes?
Pentru a se califica pentru competiția Solve for Tomorrow, ideile înscrise trebuie să se încadreze în una din cele 4 categorii ale competiției: Mediu Înconjurător, Diversitate și Incluziune Socială, Educație și Dezvoltare Durabilă. Se pot accepta și proiecte care nu se încadrează în aceste categorii, cu condiția ca ele să îndeplinească toate criteriile de jurizare.
Am ales aceste arii de interes pentru a acoperi cât mai mult din ariile de impact sustenabile pe care le putem avea în comunitatea noastră.
- Cum crezi ca putem dezvolta acest Sustainable Design Thinking?
Sustainable Design Thinking este metoda care aduce împreună ideile creative, gândirea inovatoare și soluțiile îndrăznețe, pentru a aduce o schimbare în societatea din care facem parte. Prin Sustainable Design Thinking ne adresăm dorințelor și nevoilor din comunitate, pentru un impact pozitiv asupra viitorului.
- Ce impact crezi ca poate avea un astfel de proiect asupra tinerilor?
Când te gândești la „soluții care pot îmbunătăți comunitatea în care trăiești” poate să pară abstract și chiar dificil de identificat. Dar Solve for Tomorrow și-a propus să le arate că puterea schimbării este la ei, la tineri, și că soluțiile care ies la iveală sunt așa de simple și grozave, încât îți răsare întrebarea „cum de nu s-a gândit nimeni la acest lucru până acum?”.
Cred că Solve for Tomorrow poate să deschidă o conversație sustenabilă cu tinerii, să îi provoace să contribuie direct la bunăstarea comunității lor și să dobândească o gândire sustenabilă pe termen lung.
- Cum vezi tu viitorul educației?
Este un subiect așa de provocator și cred că ne trebuie mult spațiu pentru a reuși să-l abordăm. Dar m-aș rezuma la a spune că educația devine din ce în ce mai mult o responsabilitate individuală. Având acces la atât de multă informație, cred că trebuie să fim mereu deschiși pentru a învăța lucruri noi, pentru a ne dezvolta și pentru a fi cea mai bună versiune a noastră.