Scroll Top
Copiii și pasiunile lor

Fiecare dintre noi, indiferent de vârsta la care se află, are o pasiune, o activitate pe care o face din plăcere, la care, poate, excelează. Unii au reușit să facă din pasiunea lor o carieră, prin multă muncă, însă alții au ales să-și folosească talentul doar la nivel de hobby. Indiferent de calea aleasă, este esențial pentru un copil să își descopere talentul, să-l exploreze; chiar dacă nu face o carieră din pasiunea lui, simplul fapt că a găsit o activitate plăcută, care să îl relaxeze, este foarte important. Acest hobby îl va scoate din rutina zilnică. Iată câteva activități pe care copiii le îndrăgesc!

  1. Șahul

Șahul este o activitate care aduce multe beneficii în dezvoltarea micuțului, deoarece îi dezvoltă gândirea. Acest joc este atât relaxant, cât și solicitant pentru creier; nu degeaba este denumit „sportul minții”! Chiar dacă acest hobby are doar avantaje din punct de vedere psihic, nu trebuie să trecem cu vederea partea psihică. Acest sport al minții este unul care promovează sedentarismul și poate duce, în timp, la probleme grave de sănătate. De aceea, este bine să îmbinăm acest joc cu plimbări mai lungi pe jos sau cu bicicleta, cu ieșiri în parc la joacă.

  1. Desenul/pictura

Ce copil nu adoră să deseneze? Dacă observi că micuțul este foarte atras de această activitate, nu ezita să îl înscrii la cursuri de desen. Încurajează-l să fie creativ, să își exprime liber ideile pe hârtie, pune-i la dispoziție materialele de care are nevoie și nu te supăra dacă murdărește masa; face parte din procesul de creație! Pe lângă faptul că acest hobby îl va relaxa, îi va solicita creativitatea, s-ar putea chiar ca, în viitor, să își bazeze cariera pe această pasiune.

  1. Cititul

Toți copiii, începând cu vârsta de aproximativ 6 ani, de când învață să descifreze literele, măcar la un nivel mediu, sunt încurajați foarte insistent de părinți să citească; dacă pentru unii copii cititul devine o pedeapsă, pentru alții devine o activitate plăcută, un hobby care face timpul să treacă mai repede. Cititul aduce numeroase beneficii unui copil aflat în plin proces de dezvoltare: se îmbunătățesc exprimarea și modul de folosire a frazelor, se îmbogățește vocabularul, acumulează cunoștințe noi, oferă și alte perspective asupra lumii. Și aici trebuie să fim atenți la evoluția fizică a micuțului și să-l încurajăm să fie activ. De asemenea, un alt aspect de care trebuie să ținem cont este viața socială a copilului: lectura tinde să închidă omul în sine, deoarece este o activitate individuală, care nu implică socializarea. Cercurile de lectură, unde micuțul vorbește cu alți copii despre o carte și își exprimă părerile, sunt o idee minunată pentru a preveni problema lipsei de interacțiune.

  1. Teatrul

Orice micuț și-a imaginat cum ar fi să joace într-un film, să se lupte cu răufăcători, să călătorească în spațiu și totul să fie difuzat în cinematografe. Dacă vezi că este pasionat de actorie, încurajează-l să intre într-un club de teatru. Acolo își va exterioriza talentul, se va elibera de inhibiții și își va trăi visul pe scenă. Actoria îl va scoate din zona de confort, îl va determina să socializeze cu ceilalți colegi, îl va disciplina. Dacă micuțul realizează că nu este pentru el acest hobby (caz des întâlnit, deoarece este o mare diferență între modul în care un copil își imaginează ce înseamnă să fii actor și ce reprezintă această meserie de fapt), nu îl forța să meargă în continuare la cursuri și nu îl descuraja; îndrumă-l către alte activități, până găsește ceva ce îi place.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp