Părinţii sunt cei care impun stilul de viaţă pe care îl va adopta un copil. Părinţii sunt responsabili pentru alimentaţia copiilor, de comportamentele pe care le adoptă copilul.
Fabulos e că părinţii au puteri magice pentru copii. Astfel, ei pot folosi multe idei interesante, care ating comportamente preventive.
Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să crească mai sănătos:
Consumul zilnic de fructe și legume
Fructele și legumele reprezintă fundamentul unei vieți sănătoase! Pentru stabilirea unui echilibru, organismul are nevoie de toate vitaminele, mineralele și fibrele care luptă și protejează sănătatea celor mici.
- O porție de fructe este echivalentul a aproximativ 150 de grame. Un măr de mărime medie, o piersică, o ceașcă de fructe tocate sau 1 lingură și jumătate de fructe uscate.
- O porție de legume înseamnă 75 de grame de legume, adică o ceașcă de legume tocate, o jumătate de cartof mediu, o mână de salată verde, o lingură și jumătate de legume gătite (fasole, mazăre, linte).
Reducerea consumului de sucuri și dulciuri
Aceste produse nu conțin vitamine, minerale, fibre, deci prezența lor nu este absolut necesară într-o alimentație echilibrată. În schimb, au un gust savuros, adorat de majoritatea copiilor. În piramida alimentară se regăsesc în vârf, recomandându-se astfel folosirea lor cât mai rară.
Nici un aliment nu este interzis!
Restricționarea alimentației, interzicerea unor alimente nesănătoase, duce în mod paradoxal la creșterea dorinței copilului de a consuma acele produse. Astfel, copilul ajunge să consume alimentele nesănătoase în exces, sau le mănâncă pe furiș pentru a nu declanșa criticile părinților. De aceea se recomandă să nu existe alimente interzise, importantă fiind cantitatea și frecvența cu care se consumă acel aliment.
Știm cu toții că cei mici sunt mai greu de convins atunci când vine vorba de mâncare, alegerile lor fiind de cele mai multe ori nesănătoase. Iată câteva sfaturi prin care îți poți face copilul să adopte o dieta echilibrată.
- Culorile diferite din fructe si legume conțin diferite combinații de nutrienți. Încearcă să combini alimentele în farfurie așa încât să arate cât mai proaspete și atractive.
- Fii creativ in bucatarie – distrati-va impreuna si participati la pregatira mesei cu tot felul de joculete, provocari si experimente.
Cel putin 60 de minute pe zi de efort fizic moderat sau intens
Important este ca cel mic să facă sport cu plăcere pentru ca mișcarea fizică să devină un obicei pentru toată viața. Activitatea fizică poate fi făcută fragmentat, în mai multe momente ale zilei. Sunt luate în considerare toate activitățile copilului de la mersul pe jos, urcatul scărilor, mersul cu bicicleta, trotineta sau rolele până la activitățile organizate precum dansuri, fotbal, înot etc.
Stimulare mentală şi intelectuală
Fiecare copil se naşte cu un anumit potenţial intelectual, iar datoria noastră ca şi părinţi este să-l stimulăm, să îl ajutăm să înveţe lucruri noi, să se dezvolte intelectual. Cum putem face acest lucru:
- Implicându-l în activităţi cât mai diverse, care să-i stimuleze: gândirea, memoria, atenţia, creativitatea, limbajul, dexteritatea
- Menţinându-i curiozitatea trează şi oferindu-i plăcerea de a “descoperi” el cum funcţionează anumite lucruri
- Încurajându-l să pună întrebări, să fie interesat de domenii cât mai variate (eu nu odată am fost pusă în situaţia de a studia enciclopedia înainte de a-i da un răspuns şi sunt sigură că pe măsură ce L. va creşte aceasta va fi şi mai curioasă)
- Implicându-l în activităţile zilnice: gătit, cumpărături
- Încurajându-l să socializeze cu copii de vârsta lui.
Prezintă-i beneficiile unui stil de viață sănătos prin jocuri si modalități care îi fac plăcere. Cu timpul va deveni pentru el un stil de viață.
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.