Scroll Top
Internetul și defectele acestuia
Futuristic smart city with 5G global network technology

De multe ori auzim ideea că ”internetul e lumea noastră virtuală” sau ”toată  lumea e tare pe internet” sau ”ești complet diferit față de cum erai pe internet”.  Ei bine, dacă ai auzit una din toate astea macăr odată, atunci sunt multe de  povestit. 

În primul rând, internetul, mai ales în ziua de azi, reprezintă o ramură, o scăpare  a realității ”banale”. De aici pornește absolut tot, și anume: datorită internetului  oamenii se pot afișa în moduri în care poate pe stradă nu se simt confortabil, sau  poate pur și simplu pentru a atrage atenția. Pe internet toată lumea postează  absolut orice sau se uită la orice, și toată treaba asta oferă oarecum un sentiment fals de lejeritate să-ți permită să postezi. Mai pe scurt, internetul permite să-ți  creezi câte prefațe/personalități vrei tu, și doar tu decizi cum să te afișezi.  

Așa-i cu rețelele de socializare, care-ți oferă un bombardament zilnic de cum ar  trebui să arate, de fapt, ”o fată frumoasă” sau ”ce ar trebui să facă un bărbat  perfect”. Sunt tot felul de povești imaginare cu care ești bombardat, și ajungi să  crezi că tu nu ești ”perfect”. Totul devine o comparație între cum arăți tu vs cum  vrea internetul să arăți. Și uite așa începe să apară bodyshaming-ul, bullying-ul,  cyberbullying-ul etc. care nu duce altundeva decât la izolare și depresie. 

În al doilea rând, că tot am prezentat defectele de apariție pe internet a  oamenilor și efectele negative pe care le pot avea majoritatea, comunicarea pe  internet este una dintre cele mai mari probleme. De ce? Păi odată cu  comunicarea pe internet au apărut multe, și nu glumesc, enorm de multe  prescurtări. Ok, prescurtările nu prezintă o așa mare problemă, dar dacă le  folosești excesiv?  

Din experiența mea la liceu, îmi amintesc că devenisem atât de obsedată de  prescurtări cu o vară înainte de începerea liceului, încât la primul meu test mă  concentram foarte mult să scriu corect fiecare cuvânt. Drept pentru care am luat  o notă destul de mică pentru că aveam în reflex să scriu prescurtări și îmi lua  mult timp să rescriu toată propoziția sau să-mi corectez greșelile singură. 

Dar nu numai prescurtările reprezintă o problemă, ci și ideea de chat pe internet. Ce reprezintă rețele de socializare, chat-ul și internetul în sine pentru oameni?  Probabil, o formă ușoară de a intra în contact cu oameni noi, pe care până la  urmă ajung să aibă impresia că îi cunosc. Un prim dezavantaj al comunicării pe  internet, îl constituie faptul că niciodată nu poți avea încredere în persoana care  este de cealaltă parte a calculatorului. De exemplu, de unde știi că fata pe care ai  cunoscut-o în urmă cu două zile, pe o rețea de socializare, nu este de fapt o femeie de 52 de ani, nu de 22 așa cum ți-a spus, sau de unde știi că nu este de  fapt un amic care vrea să-ți facă o farsă? Să nu ignorăm nici faptul că mai mult  de 45% din utilizatorii unei rețele de socializare sunt copii, și mai ales câte  cazuri de hărțuire pe internet există în continuare, chiar și de dispariție. 

Așadar, ia aminte cu cine iei contact pe internet și ai grijă ce informații oferi pe  internet, pentru că pot fi văzute de mulți necunoscuți. Stai cu ochii în patru și în realitate și pe internet. A și să nu uităm ce e mai important, nu te lăsa dominat  de poveștile imaginare care îți apar tot timpul, nu sunt reale. Nimic nu e real pe  internet! Stay safe!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp