Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an la data de 7 aprilie. Aceasta zi marcând înființarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În contextual fostei pandemii globale COVID-19, aceasta zi a devenit mai importanta că niciodată și reprezintă o oportunitate de a reflecta impactul pe care acest virus l-a avut asupra sănătății noastre atât fizice cât și mentale.
Aceasta zi atrage atenția asupra diferitelor aspect ale sănătății, inclusiv importanta prevenirii bolilor, a unei alimentații sănătoase, a exercițiilor fizice regulate, a unei igiene personale bune, a somnului suficient dar și asupra gestionarii stresului.
Informațiile de încredere despre sănătatea alaturi de serviciile medicale de calitate sunt esențiale pentru o viață longeviva.
Este important să ne educam despre sănătate și să căutam informații de la surse de încredere, că de exemplu organizațiile guvernamentale sau international de sănătate.
Atunci când avem o problema medicale indicat este să apelam cât mai repede la doctoral specialist, în loc să ne tratam cu sfaturi luate de pe internet.
OMS face apel la acțiuni pentru reducerea inechităților în materie de sănătate de Ziua Mondială a Sănătății, ca parte a unei campanii globale de un an, pentru a reuni oamenii și pentru a construi o lume mai dreaptă și mai sănătoasă.
Campania subliniază premisa constituțională a Organizației Mondiale a Sănătății că „obținerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane, indiferent de rasă, religie, convingeri politice, condiție economică sau socială”.
În ultimii 50 de ani, Ziua Mondială a Sănătății a pus accentul pe probleme critice de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamei și a copilului și schimbările climatice cu consecințe asupra sănătății.
Sărbătoarea este comemorată cu evenimente care continuă dincolo de ziua în sine și servesc drept platformă pentru că atenția la nivel mondial să se concentreze asupra acestor probleme critice ale sănătății globale.
Tema din acest an este “ Construirea unui viitor msai echitabil și mai sănătos”. OMS subliniază că pandemia de COVID-19 a evidențiat inegalitățile din sănătate și a afectat disproporționat comunitățile vulnerabile.
În acest contect, tema din acest an este o invitație la acțiune pentru a construi un viitor mai echitabil și mai sănătos pentru toți.
În cele din urma, Ziua Mondiala a Sănătății ne reamintește că sănătatea este un drept uman fundamental și că trebuie să ne angajam în eforturile de a promova sănătatea și de a preveni bolile, nu doar în aceasta zi ci și pe termen lung.